Çiğ köftenin doğuşu ile ilgili çok sayıda rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden en çok dillendirileni Urfalıların atası da sayılan Hz. İbrahim’e
Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur.
O dönemde yaşayan Urfalı bir avcı, avladığı ceylanı eve getirerek, hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı de evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede ise toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim’i (A.S.) ateşe atmak için yakacak ne varsa toplatmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak, bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber, tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa’nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim’in (A.S.) ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.
Şanlıurfa Valiliği tarafından 1997 yılında hazırlanan il yıllığındaki kültür ve turizm bölümünde, çiğ köftenin tarihçesi de yer alıyor. ”Çiğ Köftenin Doğuş Öyküsü” başlıklı yazıda, çiğ köftenin ilk kez Hz. İbrahim (A.S.) zamanında Şanlıurfalı bir avcının eşi tarafından yapıldığı belirtiliyor.
Çiğ Köfte Tarifi
( Hangisi yörenin, usulün, malzemenin daha iyi olacağı elbette size aittir. Naçizane kendimizce bir tarif vermek istiyoruz.)
Malzemeler
5 su bardağı bulgur
500 gram mümkünse elle dövülmüş veya 2 kez kıyılmış %100 yağsız Kuzu eti
3 ila 5 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 adet küçük kuru soğan
7-9 adet yeşil soğan
3 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 adet limon
Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra çiğ köfteye karıştırılmak üzere bekletilir. Çiğ köfte leğenine veya evinizdeki büyük bir leğene isteğe göre tuz , kuru isot, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak konarak yavaş yavaş ve iyice karıştırılır.
Karıştırma işleminden sonra çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş karıştırılan malzemeye ilave edilir. Yoğrulma işlemine ara ara su serpelenir. 3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar su ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir, Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir. Çiğköfte hamur haline gelmeden ve bulgur çok az diri halde iken yoğrulma işlemi tamamlanır. Önceden doğranarak hazırlanmış olan maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır. Karıştırma işlemi bittikten sonra servise hazır hale gelir.
Çiğ köfte ekmeksiz yenir, illaki ekmek yenecekse mutlaka ince lavaş ekmekle yenmelidir. Çiğ köfte marul içine konmalı, üzerine taze nane ilave edilerek, limon da sıkılarak servis edilmelidir. içecek olarak mutlaka ayran olmalıdır.
Afiyet şeker olsun.
Yorumlar