Ana SayfaŞifalı Bitkiler

Meşe Kabuğu ( Quercus Robur )

Diğer İsimleri : Pırnal Meşesi, Kermes Meşesi, Kasnak Meşesi, Saplı Meşe Kullanılan Kısımları : Genç dalların kabukları, bütün çeşitlerin kabukları

Selam Otu – Levisticum Officinale
Beyin Süpürgesi Karabaş Otu Faydaları
Çay Ağacı Yağı Faydaları
Diğer İsimleri : Pırnal Meşesi, Kermes Meşesi, Kasnak Meşesi, Saplı Meşe

Kullanılan Kısımları : Genç dalların kabukları, bütün çeşitlerin kabukları aynı maksatlarla kullanılır.

Dahilen Kullanılışı: ishal kesici, kuvvetlendirici ve antiseptik etkilere sahiptir, mide ve bağırsak kanamalarını tedavi eder, kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Dizanteri, kanlı ishal ve sıracaya karşı fevkalade etkilidir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr meşe kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Toz halinde günde birkaç defa 0.5 gr hap halinde içilir. Meşe kabukları kavrularak toz haline getirilir, kahve gibi pişirilerek içilirse ishali önler, dizanteride, sıracada, mide ve bağırsak kanamalarında tedavi edici olarak kullanılır. Kan kusmalara ve kanlı öksürüğe iyi gelir. Kemik zafiyeti ve raşitizmde meşe ağacı kabukları toz haline getirilir, süt ve şekerle kahve pişirilip içilir, meşe kabuğu boğmacada da faydalıdır.

Meşe yaprakları da aynı maksatla kullanılır.

Bazı maddeler, alkoloidler, bakır ve kurşun tuzları ile meydana gelen zehirlenmelerde meşe kabuğu veya meşe mazısı kaynatılıp içilirse çok faydalı olur. Meşe kabuğunda bulunan tanen zehirli maddelerle birleşerek onun kana geçmesini önler. Yataklarını ıslatan çocuklara öğleden sonra bir miktar kaynatılmış meşe kabuğu suyu içirilmelidir.

2 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı meşe kabuğu, 2 tatlı kaşığı civan perçemi, 1 tatlı kaşığı sarı kantaron konur, 10 dk bekletilir, sabah ve öğlen 2 fincan içirilir.

Haricen Kullanılışı:1 bardak suya, 6-12 gr ufalanmış meşe kabuğu konur, 5 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa boğaz hastalıkları ve iltihabını ve bademcik iltihaplarını tedavi eder. Bu su ile pansuman yapıldığında, kanamalarda ve basur memelerinin tedavisinde iyi bir ilaçtır, bu su ile yıkanan ayaklar kokmaz, çıbanlarda ve egzamada bu su ile yıkama veya kompres yapılırsa faydalı olur.

1 bardak suya, 5 gr meşe kabuğu, 5 gr adaçayı konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa diş sallanmasını giderir. Meşe kabuğu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burun kanamasını önler. Meşe kabuğu toz haline getirilir, merhem yapılır, yanıklarda, donmalarda, kanlı basurun tedavisinde kullanılır.

Guatrda meşe kabuğu sirke ile kaynatılıp suyuna bir bez batırıhr guatrın üzerine sarılır, 1 hafta devam edilir.

Egzamada meşe kabuğu ruhu cilde sürüldüğünde egzamayı giderir.

İstenmeyen tüyleri temizlemek için meşe ağacı yakılır. Külü elenir, su ile karıştırılır, tüylü bölgeye sürülür.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: