Ana SayfaTekne Karavan

Tekne Türleri

Belirtildiği gibi, teknik olarak, birkaç farklı tekne tipi vardır. Öncelikle, tekneler aşağıda belirttiğimiz gibi üç en temel bölüme ayrılabilir:Elekt

Tekne Boyama Yapımı
Karavan Nedir ? İlk Karavan Nasıldı ?
İbiza Magna Marinası
Belirtildiği gibi, teknik olarak, birkaç farklı tekne tipi vardır. Öncelikle, tekneler aşağıda belirttiğimiz gibi üç en temel bölüme ayrılabilir:
  • Elektriksiz ya da insan gücüyle çalışan tekneler (sallar, gondollar, kanolar vb.)
  • Yelkenli tekneler (yelkenli motorlu)
  • Motorlu tekneler (motorla çalışan)
1. Balıkçı Tekneleri;

Sadece balıkçılık için inşa edilmiş, hem tuz hem de tatlı su kütlelerinde farklı boyutlarda balıkçı tekneleri kullanılıyor. Bu teknelerin yakın nitelikleri arasında, çeşitli su yollarında balıkçılık girişimlerinde hayatta kalabilmek için stabilize, güç ve dayanım sayılabilir. Balıkçı tekneleri hem insanlı hem de insansız tiplerde olabilir. Çok amaçlı balıkçı tekneleri genelde ön yay, çubuk kilitleri, trolling motor sistemi, dıştan takma güç ve canlı kuyular gibi fonksiyonları içerir. Göller ve nehirler için tasarlanan teknelerle karşılaştırıldığında, açık deniz ortamında avlanan tekneler daha uzun boylu olacak ve tuzlu su ve daha sert şartlara dayanacak şekilde kuvvetli inşa edilmektedir. Öte yandan, alüminyum balıkçı tekneleri daha az ağırlığa sahiptir ve bir hayli mukavemetlidir. İnce profiller ile tasarlanan ve gemide 2-3 olta balıkçısından oluşan bazı tekneler, balıkçılık için kullanılmakta olan tekne türüdür.

2. Sandal tekneleri;

Bir sandal, genelde kauçuktan yapılmış küçük bir şişme bot olabilir ve sırasıyla koltuk ve kürek görevi gören çapraz büzgü ve sıra kilitlerinden oluşur. Genellikle yelkenler, kürekler ve küçük dıştan takma motorlarla çalışan küçük tekneler, yelkenli, kayık ya da yalnızca şişme olarak bilinir. Bu tekneler daha önemli gemilerle bir araya geliyor ve en temel gemi dar alanlarda gidemediğinde kullanışlı olmaktadır. Bu kayıklar hemde refakatçi tekneleri olarak da kullanılabilir ve kamp gezilerine hatta sığ sularda balık tutmak için alınır.

3. Güverte Tekneleri;

Adından da anlaşılacağı gibi Güverte Tekneleri, küçük bir grup insan için bol miktarda oturma düzeni sağlayan açık bir güverte alanına sahiptir. Teknede bir duba tekneden daha fazla yolcu barındıracak geniş bir kirişe sahip bir V şekli gövdesi bulunmaktadır. Genellikle 25-35 ft uzunluğundadır, sert bir güç tahrikiyle sağlanır ve yüzme, su sporları vb. gibi amaçlarda kullanılır.

4. Bowrider Tekneleri;

Mükemmel bir aile botu olarak bilinen Bowriders, kokpitinde, yay kokpitinde ve dümeninde sekiz veya daha fazla yolcu için yer sunmaktadır. Bu tür teknelerin pruva alanı, geniş bir oturma düzenine izin vermek için benzersiz bir şekilde inşa edilmiştir.Dahası, bu runabout tarzı gemiler, uyandırma tahtaları koymak ya da yüzme aktiviteleri için iyi bir dinlence botu için bir yüzme platformu içerir. Klasik V şekilli tabanı ile Bowrider tekneler, farklı su şartlarında harika bir sürüş sunar. Kıç tahrik gücünün kullanımı tipik bir kuraldır, ancak dıştan takma motorlara olan talep yüksek bir oranda artmaktadır.

5. Katamaran Tekneler;

Diğer teknelerden farklı olarak, Katamaran, eşit büyüklükte iki paralel gövdeye sahip çok gövdeli bir deniz aracıdır. Tek gövdeli teknelerle karşılaştırıldığında, Katamaran tekneler daha az gövde hacmi, sığ taslak ve daha yüksek yer değiştirme özelliğine sahiptir. Balıkçılık amaçlı ve hatta yavaş yolculuk kabiliyetleri için kusursuz olan Katamaranlar, dünya genelinde çeşitli amaçlar için inşa edilmektedir.

6. Cuddy Kabin Tekneleri;
Balıkçılık, yatçılık, yelken ve diğer su sporları için çok uygun olan Cuddy kabin tekneler, en aile dostu gemilerden birisidir. Teknenin pruvası üstünde kapalı bir güverteye sahip tekne, rahat bir depolama alanı ve çok basit navigasyon sağlar. Sevimli kabin tekneleri genelde fiberglas ve alüminyumdan yapılmıştır ve minimum uzunluk yaklaşık 4,75 metredir.

7. Orta Konsol Tekneleri;

Temelde kabin ya da ön güvertesiz bir gövdeye sahip bir tekne ve teknenin merkezindeki dümen istasyonu olan merkez konsolları muhteşem balıkçılık platformlarıdır. Bu tekneler spor balıkçılığı için uygundur ve çok miktarda okyanus balığının bulunduğu açık deniz sularında çalışır. Temel ekipman yem kuyuları, barut çubuk tutucular, balık dolapları ve payandalardan oluşur. Ek olarak, güverte balık deposunu buzlandırmak için kuvvetli bir yalıtım sistemi sağlar.

8. Yüzen Evler;

Dünyada farklı şekil ve büyüklüklerde yüzen evlerde su üstünde yaşam lüksü sunmakta ve kusursuz eğlence ve tatil konaklama imkanları sunmaktadır. Yüzen ev olarak da bilinen yüzen evlerde geniş zeminler ve eğlence, nitelikli yemekler ve uygun uyku düzenlemeleri gibi modern olanaklar bulunmaktadır. Tekneler, rahat seyir, su sporları, aile yelkenleri vb. aktivitelerde kullanılmaktadır.

9. Trol Tekneleri;

Deplasman gövdesi ve yakıt tasarruflu motorlar gibi özelliklerle, troller, çok fazla beygir gücü tüketmeden ya da aşırı yakıt tüketmeden su kütlelerinde problemsiz bir biçimde manevra yapmaları için dizayn edilmiştir. Bu kalite, trol teknesini uzun menzilli seyir faaliyetlerine katılmak için kusursuz bir seçenek haline getirir. Çünkü tüm modern tesisler teknede bulunabilir.

10. Kabin Kruvazörü Tekneleri;

Bir evin tüm temel özelliklerini sunan yolcu gemisi tekneleri rahat yelken için mükemmeldir. Bir mutfak ve rıhtım ile tasarlanan bu tekneler ısıtıcılar, klimalar ve jeneratörler gibi modern konforlar sunuyor. Derin V tabanına ilave olarak. Kabin Kruvazörleri güvenli bir şaft tahrik mekanizması artı dümen direksiyon kullanır ve bu sebeple esas olarak tuzlu suda hareket için idealdir.

11. Oyun tekneleri;

Dizel ya da benzinli motorlarla güçlendirilen bu fiberglas tekneler büyük ölçülerdedir ve av balıkları peşinde, özellikle ton balığı balıklar için yararlıdır. Uyku yatakları, sıhhi tesisat sistemi ve pişirme mutfakları ile donatılmış olan bu tekneler, yolcuların faaliyetlerine birkaç gün ya da daha uzun süre devam etmelerini sağlar.

12. Motoryat Tekneleri;

Teknelerin evrimindeki en son tasarım olan motor yat, evvela boş zaman etkinlikleri için kullanılmakta olan deniz aracıdır. Motorlu yat, 12 m ve üzeri standart uzunluğa sahiptir. İç sularda ya da okyanuslarda navigasyon gereksinimine göre bir ya da iki dizel motor ile çalışabilmektedir. Motorlu yat, suya yelken açtığı uzun bir süre için keyifli bir aile gezisi için kefil olabilir.

13. Kişisel Deniz Araçları (PWC) Tekneleri;

Su scooter ve jetski olarak da bilinen PWC tekneleri, maceracı aktiviteler için özelleştirilmiş teknelerdir. Bu eğlence deniz taşıtları, fertlerin suları kendi başlarına kolaylıkla keşfetmelerine ve ayrıca su kayağı ve spor balıkçılığı gibi oyunlara katılmalarına olanak tanır. Birincisi iki ya da daha fazla kişi için tasarlanırken ikincisi yalnızca tek bir sürücü tarafından kullanılabilir.

14. Koşu botları;

Dört ve sekiz kişiyi ağırlayabilen Runabout tekneler genelde yarış, balık tutma ve su kayağı vb. kullanılır. Bu açık teknelerin hareketi, ön camın arkasında bulunan bir direksiyon simidi ve ileri kontrollerle kontrol edilir. Runabouts genelde gündelik sporlar ve tekne gezileri için giriş seviyesi gemiler olarak ilan edilir.

15. Jet Tekneleri;

Geminin arkasından çıkan bir su jeti ile çalışan Jet Boat, yüksek manevra beceriyi ile dikkat çekiyor. Bir jet botunun yapısı, bir yüzme platformuyla beraber çok sayıda oturma alanı sunmuş olduğu için bir yaylı binicinin yapısına bir hayli benzer. Gelişmiş tahrik sistemi, herhangi bir harici hasardan korumak için gövdeye güvenli bir biçimde sarılmıştır.

16. Wakeboard / Kayak Botları;

Wakeboard tekneleri ve kayak tekneleri bütünüyle aynı görünüyor ancak faaliyet alanlarında farklılık gösteriyor. İçteki kayak botları kuvvetli bir hızlanma aralığı gerektirir ve motorun ve pervanenin biçimi onu vurgular. Öte yandan, dahili uyandırma kartlarında bir V tahrik motoru sistemi, derin gövdeler ve harekete geçmek için büyük bir uyanma bulunmaktadır.

17. Muz Tekneleri;

Muz botu yalnızca eğlence amaçlı aktiviteler ve aile eğlencesi için kullanılmakta olan deniz aracı türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, muz şeklindeki şişme bir deniz aracıdır ve suda kolayca yüzer. Dahili bir motor sistemi yoktur. Bir muz botu yaklaşık üç ila on kişilinin oturma kapasitesine sahiptir. İlginç bir biçimde, hemde, evvela yük olarak muzun taşınması için kullanılan gemilere Muz botları da denir.

18. Filikalar;

Acil durumlarda, cankurtaranlar kurtarmaya gelir! Cankurtaran tekneleri, yolculuk gibi daha büyük gemilere bağlı küçük deniz taşıtlarıdır ve en temel işlevleri, ilgili gemi bir kaza ile karşılanırsa, yolcuları güvenli bir bölgeye taşımaktır. Cankurtaran botları, acil yiyecek ve su kaynakları ve bir gemi kazası durumunda korkmuş yolculukları yatıştırmak için diğer gereksinimlerle donatılmıştır.

19. Duba Botu;

İç sular ve diğer küçük su kütleleri için yaygın olarak kullanılmakta olan duba tekneleri düz şekildedir ve su üstünde yüzmek için tüplere (duba) dayanır. Tipik olarak, duba teknesinin uzunluğu sığ bir taslak ile 15-30 ft arasında değişir. Mükemmel stabilite sağlamayı başaran geniş platformu destekleyen çoklu alüminyum tüplerden oluşur.
Seyir ve balıkçılık gibi eğlence aktiviteleri için kullanılırlar. duba teknesinin biçimi, tasarımcıların oturma düzenlerini ve diğer tesisleri gereksinimlere göre planlamalarına yardımcı olur.

20. Sedan Köprüsü Teknesi;

Tipik olarak yaklaşık 35-65 feet uzunluğunda olan Sedan Bridge Boat by Sea Ray Company, navigatöre kusursuz bir görünürlük keyfi sunar. Genişletilmiş bir köprü alanına sahip olan tekne, yolcuları büyük bir gemi köprüsü gibi hissettiriyor ve su üstünde uzun vadeli kalışlara uyacak şekilde aşağıda konaklama olanağı sunuyor.

Yorumlar

Wordpress: 1
  • Adsız 2 yıl önce

    oldum olası katamaran tekneleri sevmişimdir genel yapısı tipi yelkeni hep bi ilginç gelmistir bana

Disqus: