Bağlamanın tarihi M.Ö. 1600 yıllarına kadar dayanmaktadır. Anadolu'da yapılan araştırmalar sonucunda bulunan bağlama benzeri çalgıların örnekleri 17.
Bağlamanın tarihi M.Ö. 1600 yıllarına kadar dayanmaktadır. Anadolu’da yapılan araştırmalar sonucunda bulunan bağlama benzeri çalgıların örnekleri 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu nedenle bağlamanın dünyanın en eski ve en eski müzik aletlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bağlamanın tarihi milattan önceye dayandığı için günümüzde bağlama çeşitlerine ve tasarımlarına baktığınızda ilk bağlamalar oldukça farklı görünmektedir. Bu noktada bağlamayı daha iyi tanımak için bu çalgının atası olarak bilinen kopuzu tanımak gerekir. Orta Asya ve ülkemizin geleneksel çalgılarından biri olan bağlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyun ve bağlamanın tarihsel gelişimi hakkında kısaca bilgi edinin.
Geçmişten Günümüze Bağlama Bağlamanın tarihi M.Ö. 1600 yıllarına kadar dayanmaktadır. Anadolu’da yapılan araştırmalar sonucunda bulunan bağlama benzeri çalgıların örnekleri 17. yüzyıla aittir. Bu nedenle bağlamanın dünyanın en eski ve en eski müzik aletlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bağlamanın tarihi milattan önceye dayandığı için günümüzde bağlama çeşitlerine ve tasarımlarına baktığınızda ilk bağlamalar oldukça farklı görünmektedir. Bu noktada bağlamayı daha iyi tanımak için bu çalgının atası olarak bilinen kopuzu tanımak gerekir. Orta Asya ve ülkemizin geleneksel çalgılarından biri olan bağlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyun ve bağlamanın tarihsel gelişimi hakkında kısaca bilgi edinin. Bağlamanın fiziksel bir tanımı yapılacak olursa, insanların bir kabağa ince deriler gerdirerek yaptıkları bir müzik aletidir denilebilir. Dünyanın en eski müzik aletlerinden biri olan bağlama, Orta Asya’dan Avrupa’ya taşınmış ve çeşitli müzik türlerinde kullanılmıştır. Türk kültüründe bu saz, halk ozanlarının ve milletlerin usta-çırak ilişkisine dayalı olarak öğrenilmiş ve öğretilmiştir. Bu nedenle bağlamanın Türk kültüründe büyük bir önemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu önemli müzik aleti; Kulp, kapak ve tekne olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır.
Bağlama Çeşitleri
Milattan önceki yıllardan günümüze pek çok bağlama türü gelmiştir. Halk arasında “saz” olarak bilinen bağlama, “kopuz” kökünden gelen tahta telli bir çalgı olarak birçok kültürde bilinmiyordu. Kopuz mantığına dayanan bağlama, zaman içerisinde gelişmiş, değişmiş ve farklı biçimler almıştır.
Baglama çeşitleri;
Kısa sap
Bağlama, tüm melodileri ve çok güçlü bir sesi olan bir müzik aletidir. Halatın en önemli özelliği şekil değiştirmeyen ağaçtan yapılmış olmasıdır. Kısa saplı ve uzun saplı olmak üzere iki şekilde incelenir. Gövde ve kulp olmak üzere 7 teli vardır. Orta Asya’dan kültürümüze ve Avrupa’ya yayılan bu sazlı türkü, arabeskte ve birçok müzik türünde kullanılarak müziğe renk katmaktadır.
Yorumlar