Hindistan cevizi; yağ, toz, kuru meyve ve un formunda çeşitli besinlerde kullanılabilir. Kişisel bakım için de tercih edilen bu besin, faydalı tropik
Hindistan cevizi; yağ, toz, kuru meyve ve un formunda çeşitli besinlerde kullanılabilir. Kişisel bakım için de tercih edilen bu besin, faydalı tropik meyveler arasında yer alır. Besin değeri olarak yüksek miktarda faydalı yağ içeren Hindistan cevizi, içeriğindeki diğer vitamin ve mineraller ile de sevilen yiyecekler arasında yer alır. Bol miktarda protein içeren bu meyve, çeşitli diyetlerde ve gelişim çağındaki bireylerde tüketimi tavsiye edilen ürünler arasındadır. Hindistan cevizinin besin değerini oluşturan bileşenler şu şekildedir: Doymuş yağlar, Lif, Kalsiyum, Demir, Bakır, Magnezyum, Manganez, Çinko, Selenyum.
Kalori değeri olarak iyi bir enerji kaynağı olan bu besin, doğrudan karaciğer tarafından keton üretimini destekleyen yapıda bileşenlere sahiptir. Dolayısıyla farklı hastalıkların tedavisi için önerilen diyetlere uygun olduğu gibi ketojenik beslenme gibi farklı beslenme ekolleri için de uygun seçenekler oluşturur. Farklı formlarda hazırlanan bu meyve, çeşitli tariflerde kullanılmak üzere üretilir.
Süt,
Kurutulmuş rende,
Yağ,
Un.
Çiğ olarak tüketilen bu meyvenin bir porsiyonunda ortalama 90 kalori bulunur. Bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ise 45 kaloridir. Bu yağ formu, %100 yağ içerikli besinler arasındadır. Bir yemek kaşığı rendelenmiş formdaki Hindistan cevizinin kalori değeri ise ortalama olarak 61 kaloridir.
Bir su bardağı Hindistan cevizi sütünün ortalama kalori değeri 63 kaloridir ve yüksek yağ ve protein oranına sahiptir. Meyveden elde edilen ürünlerin niteliğine bağlı olarak kalori değeri değişkenlik gösterir. Ancak yüksek oranda doymuş yağ içermesi, keton miktarını artırması ve faydalı yağ asitlerinin olması yönlerinden hemen her diyette sıkça tavsiye edilen besinlerin arasında yer alır.
Bu meyveden üretilen yağların metabolizmaiçin çeşitli faydaları bulunur. Bunlardan en çok bilineni yağ yakımını artıran ve metabolizmayı destekleyen keton miktarını artırmasıdır. Meyve, içeriğindeki faydalı yağ asitleri ile cilt görünümünü dengelerken, nem ve elastiklik ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur. Hastalıklara ve dış etkenlere karşı metabolizmanın bağışıklığının korunmasına destek olan bu meyve, kolesterol seviyesinin de dengelenmesi için faydalı bileşenleri içinde barındırır. Şeker hastaları ve gluten direnci bulunan kişilerin bu meyveyi tüketmesinde sakınca yoktur.
Yağ, un ya da süt gibi formları bulunan bu besin; yemeklerde, tatlılarda, çaylarda ve diğer içeceklerde kullanılır. İyi bir bağlayıcı olan bu ürün, diyet tarifleri için de çeşitli formları ile tavsiye edilir. Hindistan cevizini tüketebileceğiniz farklı formlar şu şekildedir:Hindistan cevizi unu: Meyvenin iç beyaz kısmının kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilir. Yüksek lif ve faydalı yağ içeren bu ürün, tatlı tariflerinde beyaz una alternatif olarak kullanılır. Ayrıca kendine has kokusu ve kıvamı ile çorbalarda, hamur yapımında tercih edilir.
Hindistan cevizi tozu: Tatlılarda sıkça kullanılan bağlayıcı maddeler arasında bulunur. Kendine has kokusu ile çeşitli yemek tariflerinde ve hamur yapımında kullanılır. Ayrıca cilt bakımı için harici olarak çeşitli tonikler ile birlikte değerlendirilir.
Hindistan cevizi yağı: Faydalı yağlar arasında en sık tavsiye edilen ürünler içinde bulunan bu yağ, kahvelere eklenerek kurşungeçirmez kahve adı verilen yağ yakımınım kolaylaştırıcı karışımlarda kullanılır. Tatlı tariflerinde sıkça değerlendirilen yağ; harici kullanımda da hem cilt hem de saç için tercih edilir.
Hindistan cevizi kurusu: Ara öğün olarak çay ya da diğer içeceklerle birlikte tüketilir. Ayrıca kuru yemiş ikramları arasında da sunumu zenginleştiren ve lezzet katan yemişlerdendir.
Yorumlar