Nesli Tükenen Dodo Kuşu

Dodo kuşu yıllar önce nesilleri tükenmiş olan kuşlar arasındadır. 17.yüzyılın başında nesli yok olan, müzelerde kalıntıları sergilenen ve ne...


Dodo kuşu yıllar önce nesilleri tükenmiş olan kuşlar arasındadır. 17.yüzyılın başında nesli yok olan, müzelerde kalıntıları sergilenen ve ne yazık ki artık bundan sonra sadece çizilen resimlerden görebildiğimiz Dodo kuşunun oldukça ağır ve yavaş hayvanlar olduğu bilinmektedir.

Dodo kuşu hakkında 

Yaklaşık 380 yıl önce dünyadan silinen bu kuş türünün neslinin neden tükendiği, yıllara neden meydan okuyamadığı her zaman merak konusu olmuştur. Bu hususta ilk olarak bu kuşların yaşadığı bölgelere bakmak gerekir.

Doğu Afrika’da eski zamanlarda çokça bulunan Dodo kuşları Mauritius bölgesini yaşamak için ideal olarak görmüş olacaklar ki tarihte en çok varlıklarını sürdükleri yer Mauritius olmuş. Dodo kuşları bu alanda, diğer hayvanlardan ve tehlikelerden uzak kalarak yaşamlarını 17. yüzyıla kadar devam ettirmeyi başarabilmiştir, fakat yaşadıkları alanın insanlar tarafından keşfedilmesi bu güzel canlılar için sonun başlangıcı olmuştur.


Papağanlara benzer gagasıyla ve büyük bedeni ile tasvir edilen Dodo kuşu aslında güvercingiller familyasına ait bir kuş türüdür. Barışçıl ve sakin türler olduklarından dolayı saldırı ve savunma yetenekleri oldukça zayıftır. Zamanla uçma becerilerini de yitiren bu türün en kuvvetli yeteneği ise koku alma duyularının başarısıdır. Bu özellikleri onların ana besinleri olan tohumları bulabilmelerini sağlamıştır.

Dodo kuşları genelde 23 kg ağırlığındadır. Mavi-gri tüyleri bulunan, büyük bir kafası, kırmızımsı turuncu renkli gagası 23 cm’dir ve gagasının ön kısmında siyahımsı renk vardır, küçük kanatları vardır, sağlam sarı bacakları ve arka kısmında yüksek bir tutam tüyleri bulunur. Dışardan gelebilecek tehlikelere karşı savunmasız bir fizyolojik yapıları vardır.

Dodo kuşunun nesli neden tükendi?
Dodo kuşlarının neslinin tükenmeden önce yavaş yavaş uçma kabiliyetlerinin kaybolduğu bilinmekte. Ardından dünyada insanların yeni kıtalar keşfetmesi ve oralara göç etmesiyle Dodo kuşlarının da bulundukları yerler keşfedildi. Hollandalılar bu kuşların adasını bulmuş ve oraya yerleşmişti.

Bu durumdan gafil avlanan Dodo kuşları habitatın değişmesi ile epey şaşırmış olmalılar. Bunun sebebi kendi türlerinin av olmadığı bir habitattan av oldukları bu habitata dönüşen bu ada onların neslini tüketecekti. Dodo kuşları doğalarında bir tehlike bulunmamasından dolayı avlanmaya karşı bir savunma mekanizması geliştirmiş değildi.


Mauritius adasına gelen diğer hayvan türleri; maymun, geyik, domuz ve farelerdi. Bu hayvanlar dodo kuşlarının yumurtalarını kolaylıkla çalabilmiş ve insanlar da bu süreçte Dodo kuşlarını avlayarak yemek istemişlerdir. Böylece Dodo kuşlarının nesli hem adaya gelen denizciler hem de adaya yerleşen halk tarafından tüketilmiş oldu.

Bazıları insanların bu durumdan daha çok sorumlu olduğunu düşünürken belli bir kesim ise Dodo kuşlarının neslinin tükenmesinden adaya gelen diğer hayvanlar olduğunu düşünüyor. Bu konu hakkında kesin bir görüş bildirebilmek elimizdeki bilgiler ışığında mümkün görünmese de ana etkenin adanın doğal yaşamının değişime uğraması olduğu aşikar. Bu değişimde de ne yazık ki her zamanki gibi insanların parmağı var.

Nesli tükenen hayvanlarla ilgili daha fazla bilgi edinmek için Nesli tükenen hayvanlar yazımıza göz atmanızı öneririz.

Dodo kuşları hakkında bilmeniz gerekenler
Dodo kuşlarının yaşadıkları yerde yırtıcı hayvanlar yoktu bu yüzden kaçma içgüdüleri hiçbir zaman olmadı.
Yumurtalarını toprağa gömmez, saklamaz ve toprağın yüzeyine bırakırlar.
Yavaş ve sakin mizaçları vardır.
Tüylerinin gri renklerde olduğu söylenilmektedir.
Yılın bir ayında tüy döküyorlardı ve o ayda mart ayı olarak tahmin edilmekte.

YORUMLAR

Ad

Astrolojik Bilgiler,23,Atasözleri Sözlüğü,42,Batıl İnançlar,12,Botanik Bahçe,40,Buluşlar,15,Cennet Vatan,51,Deyimler Sözlüğü,44,Dini Bilgiler,51,Dünyadaki İlkler,27,Dünyadan Sırlar,23,Dünyanın Enleri,49,Enteresan Olaylar,26,Fallar Tarotlar,10,Farklı Canlılar,68,Faydalı Bilgiler,67,Foto Galeri,44,Gezilecek Yerler,29,Hiç Bilmediklerimiz,46,İcatlar Mucitler,32,İlginç Bilgiler,74,İsim Sözlüğü,26,Kainatın Gizemleri,10,Kehanetler,9,Kimdir,47,Kültür Mirasları,10,Müzik Aletleri,12,Neden,25,Nedir,67,Otomobil Dünyası,8,Pratik Bilgiler,9,Rekorlar,11,Rüya Tabirleri,29,Sağlıklı Yaşam,66,Sırlar Gizemler,22,Sözler Mesajlar,12,Sözlükler,7,Şifalı Bitkiler,78,Şifalı Taşlar,37,Tarihi Bilgiler,65,Taşıtlar Alemi,21,Tekne Karavan,125,Yanlış Bildiklerimiz,16,Zeka Soruları,14,Ziyaretçiler,17,
ltr
item
Bunu Biliyor Muydunuz ?: Nesli Tükenen Dodo Kuşu
Nesli Tükenen Dodo Kuşu
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqrDZav-ScHPjWmFMYtDyF5c4uni67VtlYCEV7d0QSSiINk5N8G43K2llozdvXWaGE7uIeyPkwkIOZUJncXa1uwcJvW6q0ey8Vlg4V9lwwt56X4cKP2Ak615SUKMOGOPNx1O_VcUzTTqxxB1CwhkSaMrp0ETCUwoz6nD6jwJ9SRMYHBCD6sg2fNT4KNA/w640-h426/Nesli%20T%C3%BCkenen%20Dodo%20Ku%C5%9Fu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqrDZav-ScHPjWmFMYtDyF5c4uni67VtlYCEV7d0QSSiINk5N8G43K2llozdvXWaGE7uIeyPkwkIOZUJncXa1uwcJvW6q0ey8Vlg4V9lwwt56X4cKP2Ak615SUKMOGOPNx1O_VcUzTTqxxB1CwhkSaMrp0ETCUwoz6nD6jwJ9SRMYHBCD6sg2fNT4KNA/s72-w640-c-h426/Nesli%20T%C3%BCkenen%20Dodo%20Ku%C5%9Fu.jpg
Bunu Biliyor Muydunuz ?
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2023/02/nesli-tukenen-dodo-kusu.html
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2023/02/nesli-tukenen-dodo-kusu.html
true
8184004074410021001
UTF-8
Yüklenen Tüm Sayfalar Hiçbir şey bulunamadı TÜMÜNÜ GÖR Devamını Oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa Sayfalar Yayınlar Tümünü Gör SİZİN İÇİN ÖNERİLER Başlık ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR bunubiliyormuydunuz içinde arama sonucunuz bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şimdi 1 dkönce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadam daha önce İzleyiciler Takip et Bu Premium İçerik Kilitli Açmak için adım 1: Sosyal bir ağda paylaşın Açmak için adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm Kodlar Panoya Kopyalandı Kodları / metinleri kopyalayamıyorsanız, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya CMD + C tuşlarına) basın İçindekiler Tablosu