Dodo kuşu yıllar önce nesilleri tükenmiş olan kuşlar arasındadır. 17.yüzyılın başında nesli yok olan, müzelerde kalıntıları sergilenen ve ne yazık ki
Dodo kuşu yıllar önce nesilleri tükenmiş olan kuşlar arasındadır. 17.yüzyılın başında nesli yok olan, müzelerde kalıntıları sergilenen ve ne yazık ki artık bundan sonra sadece çizilen resimlerden görebildiğimiz Dodo kuşunun oldukça ağır ve yavaş hayvanlar olduğu bilinmektedir.
Dodo kuşu hakkında
Yaklaşık 380 yıl önce dünyadan silinen bu kuş türünün neslinin neden tükendiği, yıllara neden meydan okuyamadığı her zaman merak konusu olmuştur. Bu hususta ilk olarak bu kuşların yaşadığı bölgelere bakmak gerekir.
Doğu Afrika’da eski zamanlarda çokça bulunan Dodo kuşları Mauritius bölgesini yaşamak için ideal olarak görmüş olacaklar ki tarihte en çok varlıklarını sürdükleri yer Mauritius olmuş. Dodo kuşları bu alanda, diğer hayvanlardan ve tehlikelerden uzak kalarak yaşamlarını 17. yüzyıla kadar devam ettirmeyi başarabilmiştir, fakat yaşadıkları alanın insanlar tarafından keşfedilmesi bu güzel canlılar için sonun başlangıcı olmuştur.
Papağanlara benzer gagasıyla ve büyük bedeni ile tasvir edilen Dodo kuşu aslında güvercingiller familyasına ait bir kuş türüdür. Barışçıl ve sakin türler olduklarından dolayı saldırı ve savunma yetenekleri oldukça zayıftır. Zamanla uçma becerilerini de yitiren bu türün en kuvvetli yeteneği ise koku alma duyularının başarısıdır. Bu özellikleri onların ana besinleri olan tohumları bulabilmelerini sağlamıştır.
Dodo kuşları genelde 23 kg ağırlığındadır. Mavi-gri tüyleri bulunan, büyük bir kafası, kırmızımsı turuncu renkli gagası 23 cm’dir ve gagasının ön kısmında siyahımsı renk vardır, küçük kanatları vardır, sağlam sarı bacakları ve arka kısmında yüksek bir tutam tüyleri bulunur. Dışardan gelebilecek tehlikelere karşı savunmasız bir fizyolojik yapıları vardır.
Dodo kuşlarının neslinin tükenmeden önce yavaş yavaş uçma kabiliyetlerinin kaybolduğu bilinmekte. Ardından dünyada insanların yeni kıtalar keşfetmesi ve oralara göç etmesiyle Dodo kuşlarının da bulundukları yerler keşfedildi. Hollandalılar bu kuşların adasını bulmuş ve oraya yerleşmişti.
Bu durumdan gafil avlanan Dodo kuşları habitatın değişmesi ile epey şaşırmış olmalılar. Bunun sebebi kendi türlerinin av olmadığı bir habitattan av oldukları bu habitata dönüşen bu ada onların neslini tüketecekti. Dodo kuşları doğalarında bir tehlike bulunmamasından dolayı avlanmaya karşı bir savunma mekanizması geliştirmiş değildi.
Mauritius adasına gelen diğer hayvan türleri; maymun, geyik, domuz ve farelerdi. Bu hayvanlar dodo kuşlarının yumurtalarını kolaylıkla çalabilmiş ve insanlar da bu süreçte Dodo kuşlarını avlayarak yemek istemişlerdir. Böylece Dodo kuşlarının nesli hem adaya gelen denizciler hem de adaya yerleşen halk tarafından tüketilmiş oldu.
Nesli tükenen hayvanlarla ilgili daha fazla bilgi edinmek için Nesli tükenen hayvanlar yazımıza göz atmanızı öneririz.
Yumurtalarını toprağa gömmez, saklamaz ve toprağın yüzeyine bırakırlar.
Yavaş ve sakin mizaçları vardır.
Tüylerinin gri renklerde olduğu söylenilmektedir.
Yılın bir ayında tüy döküyorlardı ve o ayda mart ayı olarak tahmin edilmekte.
Yorumlar