Türkiye'nin güneyinde yer alan Taşeli Platosu'nda bulunmaktadır Morca Mağarası. Taşeli Platosu, batıda Antalya Akseki ile doğuda Mersin Silifke arasın
Ülkenin en derin mağaralarını barındıran Anamur ilçesinde, Çukurpınar Mağarası (-1196 metre) ve Peynirlikönü Mağarası (-1429 metre) ile aynı jeolojik formasyonda yer alıyor. Morca, Türkiye’nin en derin mağaralarından Çukurpınar Mağarası’nın doğusunda, kuş uçuşu 4,6 kilometre uzaklıkta ve Taşeli (Taşların Evi) adı verilen yüksek bir plato olan Orta Toros Dağları’nda bulunuyor. 2018 yazının sonunda, Morca Mağarası’nda -919 metre derinliğe inilmiş ve yaklaşık 3 km uzunluğunda bir rota keşfedilmiştir. 2019 yazında Türkiye, Bulgaristan, Lübnan ve ABD’den 31 mağaracı, Morca Mağarası’nı keşfetmek için mevcut derinlikte 30 gün geçirmiştir. Ekip 2018 yılında bırakılan -919 metreye ulaştıktan sonra mağarayı araştırmaya devam etmiştir; mağaranın bir daralan bir genişleyen bir fosilleşen yerlerinden geçerek mağaranın içinde -1000 metrenin altına ulaşmıştır.
Bu muhteşem mağaranın derinliği ise 1200 metreden daha fazladır. Morca Düdeni’nin bu kadar derin olması, onu keşfedenler için büyük bir heyecan kaynağıdır. Morca Düdeni teorik olarak -1600 metre derinliğe ulaşabilir. Türkiye’nin en derin mağarası ve dünyanın ilk 10 derin mağarası arasında girme potansiyeline sahiptir. Ay zamanda Türk bilim insanları, Türkiye’nin en derin üçüncü mağarası olarak kabul edilen Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası’nda farklı bir yangıç (gammarus) türünü literatüre kazandırmıştır.
Yorumlar