Gece Kokan Şebboy Çiçeği

Şebboy dilimize Farsçadan geçmiştir ve anlamı “gece kokan” dır. Farsça şeb (gece) ve buy (koku) sözcüklerinin birleşmesi sonucu bugünkü kullandığımız halini almıştır. Nefis kokusunun geceleri yada bulutlu yarı karanlık gündüzlerde daha da arttığı bilinmektedir.

Şebboy bitkisi, turpgillerden gelmektedir. İngilizce anlamı ise kanayan kalptir. Şebboyun çiçekleri sarı, mor, beyaz ve turuncu renklerdedir. Bu kadar yoğun ve kıvamlı bir bitki olması aynı zamanda kıvamlı bir kokuya sahip olmasını da beraberinde getirmiştir. Bunun sebebi de çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanır. Yoğun bir yağ hacmine sahip olduğu için günümüzde parfüm ve koku sanayisinde en fazla tercih edilen ve kullanılan çiçeklerden birisi haline gelmiştir. Ama genel olarak bahçe bitkisi olarak kullanılır. Bunda güzel görüntüsü ve kokusu büyük rol oynamaktadır.

Kullanım Alanları

Şebboy bitkisi kozmetik ve tıpta kullanılmaktadır. Kozmetik alanlarında, yaprak ve tohumlarında bulunan uçucu yağların yoğunluğu nedeniyle parfüm yapımında, masaj yağlarına koku eklenmesinde ve koku ile ilgili diğer alanların tamamında kullanılır.

Tıp alanında kullanılması ( Doktor, uzman kontrolünde ) Şebboy bitkisinin tohumları ve çiçeklerinin kaynatılarak suyunun içilmesinin yanında tohumlarının yine çeşitli işlemlerden geçirilerek yağının çıkarılmasıyla elde edilen yağların içeriğindeki maddelerinin etkilerinin artırılarak yaralarının iyileştirilmesinde kullanılabilmektedir.

Yorum ekle

Abone olmak için kaydolun

Marmaraereğlisi TEKİRDAĞ
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Bu site "reCAPTCHA" ve "Google" tarafından korunmaktadır. | Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları
© 2024 | Tüm hakları bunubiliyormuydunuz.com' a aittir.