İnci Nasıl Oluşur ve Çeşitleri


İnci, istiridye gibi bazı deniz hayvanlarının içinden çıkarılan genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tanedir. İstiridye içine giren yabancı maddeleri zararsız hale getirmek için özel bir salgı üretir. Bu salgı birleşerek zamanla sertleşir. Sertleşmenin devem etmesiyle katmanlar oluşur, bu katmanlar inciyi meydana getirir.
Farklı şekillerde ve renklerde inciler vardır. Üretildiği yere göre de farklı şekillerde isimler alır. Bunlar kültür incisi, Tatlı su incisi, deniz suyu incisi, ekoya incisidir.
İncinin birçok faydası olmakla birlikte değerli taşlar oldukları için özel bir korunum şekilleri vardır.

İnci, istiridye gibi bazı kabuklu hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük taneciktir. Bunlardan ,küçük, yuvarlak ,yüksek değerli olanı vardır.

İncinin Oluşumu

İnci, deniz ve okyanuslarda yaşayan genellikle istiridye gibi kabuklu canlılar tarafından birkaç yıl içerisinde oluşturulmaktadır. Bu kabuklu hayvanlar, kendi bünyelerine giren yabancı maddeleri zararsız hale dönüştürmek için özel bir salgı üretirler. Bu salgı, yabancı madde ile birleşerek zamanla sertleşir. Sertleşme devam ettikçe katmanlar oluşur, bu katmanlar yuvarlaklaşarak inciyi meydana getirmektedirler.Divan şiirinde incinin oluşumu nisan yağmurlarının yağmasına bağlanmıştır. Rivayete göre, istiridye kabuklarını açınca, yağmur tâneleri içeri alınır ve incinin ortaya çıkmasına sebep olur. Yabancı madde ete girmeyip kabukta kalırsa meydana gelen inci, yarı küresel veya düzensiz biçimde olur.Cam küreler, doğu esansı denen bir maddeyle sıvanarak sahte inciler yapılmaktadır.

İnci, sedef yapısında olup %92 kalsiyum karbonat içerir. Geri kalan yüzde ise amino asitler ve minerallerden oluşur. Sıcak ve ılıman bölge denizlerde yaşayan yumuşakçalarda rastlanır.

İnci Çeşitleri

Kültür incisi
Kültür incileri, canlı istiridyelere yerleştirilen maddenin istiridye içindeki salgı kanalına tek tek enjekte edip doğal yaşamına bırakılması sonucu oluşur. İstiridye zamanla bu maddeye tepki göstererek kendini korumak için salgı salgılar ve bu salgı çevrelenmeye başlar. Böylece inci doğar. Kültür inciler, doğa tarafından oluşturulan organik değerli taşlar olduğundan, iki inci asla birbirinin aynısı olmaz. İnci mücevherat kalitesinin ve fiyatının belirlenmesinde çeşitli faktörler etkili olur. Parlaklık, yüzey dokusu, şekil, renk, boy, eşleştirme, nadirlik, ışığı yansıtma ve kırmasıyla kültür incilerinin maliyetlerini belirleyen başlıca özelliklerdir.

Tatlı Su İncisi
Tatlı su incileri adından da anlaşılacağı gibi tatlı sularda, derelerde yetiştirilmektedir. Deniz suyu incileri doğal ortamda yani denizlerde yetişmektedir 6 ay aşılama yapılmadan denizde bekletilir 6. Aydan sonra aşılama yapılır ve en az 2-5 yılda yetişmektedir . Denizde yetiştiğinden doğal yaşama ayak uydurması gerekmektedir ve hastalanma riski de bu denli fazladır. Gerekirse 1 adet istiridye inciyi kurtarmak için 50 dolardan fazla harcama yapılabilir deniz suyu incilerinin sadece bir kısmının yüzeyleri parlak, yuvarlak simetrik ve pürüzsüzdür.

Akoya İncisi
Dünyanı en değerli incisi akoya istiridyelerinden çıkmaktadır. 1.000 adet yavru İstiridye denize bırakılır ve 6 ay süre ile olgun yaşa gelmesi beklenilir 6 ayın sonunda istiridyeler çıkartılıp aşılaması yapılır ve tekrar denize bırakılır 1 yıl sonra tekrar toplanır ve istiridyeler röntgen cihazları yardımı ile içleri kontrol edilir ortalama %50 ’si ölmüştür. Kalan %50’lik bölümü tekrar röntgen cihazlarından geçirilerek kalitesine göre sınıflama yapılır bu sınıflama sırasında sadece %5 lik kısımı yuvarlaktır bu %5’lik kısımı sınıflama için tekrar röntgen cihazı yardımı ile incelenir ve sadece %0.5 ’i yuvarlak ve pürüzsüzdür.
Sonucunda 1.000 Adet toplanan istiridyelerden sadece 5 adeti istiridye incinin kabul edeceği kalite değerindedir.

İnci değerli olduğu için saklanabileceği tek ortam doğal ortamdır. İncinin suya ihtiyacı vardır. Bu yüzden suyu karşılandığı sürece güzelliği daha da artmaktadır. İnciyi mücevher kutusunda fazla bekletmemek gerekir. Açıldığında ihtiyacı olan suyu insan vücudundan karşılar. En az 6 ayda bir takılması lazımdır. Çok yüksek sıcaklığa dayanamazlar. Bu yüzden güneşli ortamlardan uzak tutulması gerekir. Kimyasal maddelerle temas ettirilmesi durumunda nemli bir bezle silinmesi gerekir. Uzun süre kapalı ortamlarda kalınca kuruyup matlaşır.

• Beyaz renk; sağlığı
• Krem renk ; Mutluluğu
• Şeftali renk ; Sevgiyi
• Mor renk ; Serveti
• Siyah renk ; Bilgeliği temsil ediyor.

İncinin Faydaları

İnciden gerdanlık, bileklik, kolye, yüzük, küpe gibi takılar yapılmaktadır.
İnci tozu ile cilt bakımı yapılmaktadır . İnci tozu kullanılarak günümüzde kremler ve maskeler yapılmaktadır. İnci tozu çok ince olduğu için anında deriden alınabiliyor. Cildi temizliyor, pürüzsüz ve elastik olmasını sağlıyor.
Kırışıklık tedavisinde kullanılıyor.
Kişinin özgüvenini artırıyor.
Aknelerin küçülmesine ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olur.
Anne sütünü artırmak için kullanılır.
Çillerin belirginliğinin azalmasında faydalıdır.

Yorum ekle

Abone olmak için kaydolun

Bu site "reCAPTCHA" ve "Google" tarafından korunmaktadır. | Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları
© 2024 | Tüm hakları bunubiliyormuydunuz.com' a aittir.