Türkiye’nin çoğu bölgesinde doğada kendiliğinden yetişir, az da olsa kültürü yapılır. Yaprakları ince, uzun, ok şeklinde ve tüysüzdür. Tadı içerdiği oksalik asitten dolayı ekşidir, adeta limonlu gibidir. Bu doğal ekşiliğinden dolayı kuzu kulağı ile yapılan salatalara ve yemeklere limon yahut sirke konulmaz. Kuzukulağı başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde çok sevilen ve tüketilen bir ottur. Asırlar önce ilk kez Fransa’da kültürü yapılarak ülke mutfağına giren kuzu kulağı çorba, salata, güveç türü yemeklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Zengin vitamin ve mineral içeren kuzukulağından besin kaynağı ve tıbbi bitki olarak yararlanılmaktadır. En kısa zamanda tüketilmelidir. Buzdolabında en fazla 2-3 gün dayanır. Yaprakları ve sapları yenir. Bol su ile iyice yıkanarak temizlenir.
Halk hekimliğinde kurutulmuş kökleri ve yaprakları ilaç gibi kullanılır. Kurutulmuş köklerinden yapılan çayın idrar söktürücü, safra söktürücü, ateş düşürücü ve müshil etkisi vardır.Taze yaprakları ezilerek hazırlanan lapa çıbanları olgunlaştırmak, egzamaları ve güneş yanıklarını iyileştirmek için haricen kullanılır.
Faydaları
Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra E ve A vitaminleri içerir. İskorbüt denilen C vitamini eksikliğindan kaynaklanan hastalığa karşı etkilidir. Yüksek lifli (posalı) bir gıda olduğu için bağırsakların çalışmasına katkı sağlar. Demir, fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir. Çiğ olarak yenildiğinde kan şekerini düşürür.
Kuzukulağı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuzukulağı bitki kökenli bir asit olan oksalik asit içerir. Ravent, domates ve ıspanak gibi pek çok bitkide de bulunan oksalik asit böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Çiğ olarak çok fazla yenilmemesi tavsiye edilir, hafif müshil etkisi vardır. Böbrek rahatsızlığı, romatizmal ve gut hastalığı olanların kuzu kulağı tüketmemesi gerekir.
Kuzukulağı Nasıl Yenir
Ekşi körpe yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanılır. Ispanak gibi pişirilerek yemeği yapılır. Çorbalarda kullanılır. Yapraklarından sarma yapılır. Limonun yakıştığı yemeklere kuzu kulağı da yakışır. Pişirirken tereyağı ve krema kullanılırsa kuzukulağındaki oksalik asidi dengeler. Patates, somon ve diğer yağlı balıklar, tavuk kuzukulağının lezzetli eşlikçileridir. Ispanak, pazı, ısırgan otu ve karalahana gibi yeşillikler ve keçi peyniri kuzukulağı ile uyumlu malzemelerdir. İçinde kuzukulağı olan salatalarda ve yemeklerde limon veya sirke kullanmaya gerek yoktur. Kuzukulağının ezilmiş yaprakları maya olarak kullanılarak ülkemizde bazı yörelerde yoğurt yapılmaktadır.