Mitolojideki 21 Efsanevi Yaratıklar
Aslan ve kartal başlı kuşlar olarak tasvir edilen Griffinler, Zeus ve Apollon ile ilişkilendirilir. Kuzeydeki Hyperborea diyarının mitolojide altın ve hazine muhafızları olan grifonların yaşadığından bahsedilir.
Zeus’un kızları olan periler, önemsiz tanrıçalar olarak kabul edilir. Genellikle nehirlerde, denizlerde, dağlarda yaşarlar. Müzikten ve danstan hoşlanan periler oldukça zariftir. Açıklamalarda genellikle çizgilerle gösterilirler. Kirke en ünlü nimflerden biridir.
Gaia’da doğan Python, Delphi’deki kehanet merkezinin yöneticisidir. Apollo, Delphi’nin kontrolünü ele geçirmek için Python’u öldürür. Kocaman dev bir yılan olan piton, günümüzün büyük yılanları olan pitonların da kökenidir.
Okeanos’un kızı Kallirhoe ile yukarıdaki güzel genç bakire Echidna’nın yarattığı bel altındaki yılan (ejderha), Typhoon ile birleşmesinden birçok canlının doğmasına neden oldu. Kerberos, Chimera, Hydra, Orthos, Nemean Lion bunların en ünlüleridir.
Kerberos, Hades’in hüküm sürdüğü yeraltı dünyasının koruyucusudur. Üç başlı ve yılan kuyruklu bu vahşi yaratık, yeraltı dünyasının, Hades krallığının kapısında beklemektedir. Herakles, Echidna ve Typhoon’un çocuklarından biri olan Kerberos’u yenerek onu bulunduğu yere getirdi. Herkül’ün 12 emeğinin sonuncusu olan Kerberos daha sonra Tartarus’a geri gönderilir.
Başı, kuyruğu ve gövdesi boğa olan Minotor, Girit’te yaşayan ve insan eti yiyen bir canlıdır. Kral Minos, Poseidon’un cezası altında Poseidon’a gönderilen güçlü, heybetli ve güzel bir boğayı kurban etmeyince, Minos’un karısı Pasiphane boğaya aşık olur. Pasifanus boğaya o kadar aşık oldu ki, onunla birlikte olmanın bir yolunu arayan mimar Daedalos bir inek heykeli yaptı. Heykele kendisi giriyor ve aşık olduğu boğayla birlikte. Bir süre sonra, Minos Boğası adı verilen boğa başlı bir Minotaur doğar. Daedalus’un inşa ettiği labirentte yaşayacak.
Kanatlı at olarak bildiğimiz Pegasus, yılan saçlı ve gözleriyle her şeyi taşa çeviren Medusa’nın kanından doğmuştur. Perseus, Medusa’nın kafasını kestiğinde Khyrasor ve Pegasus ortaya çıkar. Ancak Pegasus’u daha çok Bellerophon efsanesinden tanıyoruz. Bellerophontes bir ata biner ve bir kimera ile mücadelesinde ona yardım eder. Bellerophon kimerayı öldürdükten sonra Pegasus’u sinek ısırınca gururlandı ve Pegasus ile Olimpos’a uçmaya başladı. Çaresizlik içinde Bellerophontes’i sırtından atan Pegasus, daha sonra göklerde bir kale olur.
Mitolojideki en masum yaratıklardan biri olan tek boynuzlu at, tek boynuzlu at olarak da adlandırılır. Kanının bazı hastalıklara iyi geldiği ve ilaç olarak kullanıldığı söylense de; Kanını içenlerin ölümsüz olduğuna da inanılır. Yakalanması son derece zor olan tek boynuzlu atlar, mitolojideki en tartışmalı yaratıklardan bazılarıdır.
Sentorlar belden yukarısı insan, aşağısı atlardır. Her ne kadar bu orman canlılarını muhtemelen Hera yaratmış olsa da, bazı kaynaklar onların Kronos ve Philyra’dan doğduklarını söylemektedir. Genellikle oldukça agresif yaratıklar olsalar da önemli mitolojik hikayelerde rol oynayanlar da vardır. Herkül’ün 12 emeğinden birinde yaban domuzu avında adı geçen Pholos; Okçulukta, tıpta, sanatta ve müzikte zeki olan Kheiron, Herkül’den Aşil’e kadar birçok önemli figürün eğitiminde yer aldı; Yine Herakles’in ölümüne neden olan kanı (iksiri) Deianeria’ya veren Nessos…
Gorgolar arasında Phorkys, Keto birliğinden doğan tek ölümlüdür. Çok güzel Medusa, Athena Tapınağı’nda Poseidon ile birliktedir. Poseidon onu bunu yapmaya zorlasa da bunu saygısızlık olarak gören Athena tarafından lanetlenir; yılan saçlı, yılan ve taş gövdeli bir yaratığa dönüşür ve gözlerinin içine bakar. Perseus onu öldürür.
İlk bakışta dev olarak tanımlayabileceğimiz kiklopların bir diğer tanıdık adı da kikloplardır. Titanlara karşı savaş, tanrılar gibi ölümsüz olmaktan çok ölümlü olan Zeus’un tepegözlerini kullanır. Cyclops, Zeus’a bir şimşek, Poseidon’a bir dirgen ve Hades’e görünmez bir miğfer verdi. Demircilikte, duvarcılıkta ve el sanatlarında oldukça yetenekli olan kikloplar, Odysseus’un Truva savaşı sonrası yolculuğunda bahsedilen yaratıklardır.
Chimera, Typhoon ve Echidna’nın canavar çocuklarından biridir. Yılan kuyruklu bir aslan ağzından alevler saçıyor. Chimera’yı öldürmek, Iobates tarafından Bellerophontes’e verilen üç görevden biridir. Bellerophontes’te uçan kanatlı at Pegasus ile kimerayı yok eder. Bellerphontes öyle bir kuvvetle fırlatır ki, mızrağı Chimera toprağa gömülür. Ağzından çıkan ateşin bir kısmı yerin üstünde kalır. Çıralı Yanartaş’ın ateşlerinin, kimeraların alevlerinin de kaynağıdır… Tabii mitolojik hikâyeye göre.
Hydra, Typhoon ve Echidna’nın çocuklarından biri olan bir bataklık canavarıdır. Bu, Hera’nın Herkül’ü yok etmeye çalıştığı canavardır. Herkül, yedi başlı yılan Hydra’yı öldürerek 12 görevini tamamlar. Herkül zehirli kanla bir hidrayı öldürüp başı tekrar büyüdüğünde, onu daha ölümcül kılmak için kanına oklar saplar. Belki ilerde bu kan onu öldürür, kim bilir…
Odysseus’un hikayesinde bahsedilen sirenlere denizkızı adı verilir ve genellikle belden aşağısı balık olarak tasvir edilen ve kızın üstünde güzel olan kanatlı yaratıklardır. Ancak denizciler için ölüm meleği olarak adlandırılanların Yunan mitolojisinde adı geçen siren olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.
Bir mağarada yaşayan ve Odyssey’de Sirenler olarak bahsedilen korkunç bir deniz canavarı olarak tanımlanır. Bazı kaynaklar Echidna ve Typhoon’un çocukları olduğunu söylese de farklı efsaneler var. Odysseus, Scylla’yı 12 fit uzunluğunda, kavernöz, yarı yeraltı canavarı olarak tanımlar.
Geryoneus’un sürülerini koruyan üç başlı bir köpektir. Echidna ve Typhon’un çocuklarından biri olan Orthros, Herkül sığırları çalmaya geldiğinde ölür. Daha sonra Echidna ve Orthros’un birleşmesinden Nemea Aslanı ve Phix doğar.
Harpilerin en güzel örnekleri Likya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Xanthos’ta (Xanthos) bulunan Harpunya anıtıdır. Ölülerin ruhlarını taşıyan varlıklar olarak tanımlanırlar. Şekil olarak sirenlere de benzeyen Harpiler, Thaum ve Elektra’nın çocuklarıdır.