Vargel, Vargit Çiçekleri
Bu tür 10-30 cm yükseklikte, otsu ve yumrulu bir bitkidir. Çiçekleri sonbaharda açılır, yaprak ve meyvaları ise ilkbaharda meydana gelir.
Doğu Karadeniz’deki yaylacılık geleneğinde de ‘vargel’, ‘vargit’ çiçekleri vardır. Vargel çiçeği açtığı zaman yaylaya gidilir, vargit çiçekleri açtığı zaman da yayladan göç edilir. Vargit çiçeklerinin açması ‘soğuklar başlıyor, artık göç vakti gelmiştir’ anlamına gelir ve ona göre bir hazırlık yapılır yaylada, ardından kışlık mekanlara doğru inilir. Vargel çiçekleri açtığı zaman da ‘sıcaklar başlıyor’ demektir ve kışlaklardan yaylalara göç edilir”
Bilinen Faydaları;
Tohumlar ve yumrusu idrar arttırıcı, terletici, müshil ve romatizma ağrılarım dindirici etkilere sahiptir. Alkaloitlerin çok yüksek olan zehirliliği sebebiyle bu droglar dahilen ancak hekim kontrolü altında kullanılabilir.
Eskiden, halk arasında, romatizma ağrılarını dindirici olarak haricen kullanılırdı. Bir tutam acı çiğdem tohumu 2-3 diş sarımsak ile havanda iyice dövülür. Elde edilen sulu kısım bir tülbente emdirilir ve bu tülbent ağrıyan kısma sarılırdı. Bu pansuman her gün yenilenmeliydi.
Günümüzde ise alternatif olarak pek kullanılmamaktadır çünkü ciddi zehirlenmelere ve ölüme yol açabilir. Kullanımında kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.