Yakıt Tüketimini Azaltacak 7 Öneri
Tasarruflu bir sürüş için sadece biraz daha dikkatli davranmanız ve bazı kurallara uymanız gerekiyor. Bu kurallar ise aracınızın bakımını düzenli yaptırmaktan sürüş şeklinizi değiştirmeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip.
Motor çalışır durumdayken, aracın bir dakikadan fazla rölantide bekletilmemesi öneriliyor. Çünkü araç motoru çalışır haldeyken hareket etmemesine rağmen enerji harcamaya, yani yakıt tüketmeye devam ediyor. Üç litrelik motora sahip ortalama bir aracın boşta kaldığı her 10 dakikada 300 mililitre (1 bardaktan fazla) yakıt harcadığı hesaplanıyor. Bu sebeple, örneğin mola verme gibi hallerde, kısa duraklamalar esnasında da motoru kapatmak ekonomik yakıt tüketimi için dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor.
Periyodik bakım işlemi aksatılan araçların yüzde 30’a varan oranda daha fazla yakıt tüketebildiğini duymuş muydunuz? Artık biliyorsunuz! Tüm parçalarıyla bir bütün halinde çalışan otomobillerin, düzenli olarak bakıma girmediklerinde sürücüsüne çok daha masraflı olabileceğini yaşayarak öğrenmek istemiyorsanız, aracınızın periyodik bakımını ihmal etmemeniz gerekiyor. Bu sayede herhangi bir eksik ya da arızalı parça olması durumunda erken müdahale etmek mümkün oluyor.
Pek çok sürücü, araçların yakıt harcaması ile hız performansı arasında ilişki kuramayabiliyor. Ancak var! Bilhassa şehirlerarası yolculuklarda aracınızı hız sınırını aşmadan kullanmanız ve aracınızın devrini aşırı yükseltmekten kaçınmanız, yakıt maliyetlerinizde tasarrufa gitmenize oldukça yardımcı olabilir. Saatte 100 kilometreyle seyreden bir araç yaklaşık yüzde 15’e kadar, saatte 110 kilometreyle seyreden ise yaklaşık yüzde 25’e kadar daha çok yakıt tüketiyor. Bu durumda aracınızı yavaş kullanmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat hız sınırlarını zorlamanın yanında, bu sınırların altında kalmak da motoru düşük vitese alarak yakıt tasarrufunu engelleyebilir. Yani, optimum yakıt ekonomisini sağlamak için saatte 50 ila 90 kilometre hız aralığında seyretmeyi gerektirdiği söylenebilir.
Aracınız için tavsiye edilen kalitede olan bir motor yağı kullanmanız, kat edeceğiniz kilometreler boyunca yakıt performansınızı yüzde 1 ila yüzde 2 oranında artırmanızı sağlayabilir. Örnek vermek gerekirse 5W-30 motor yağı kullanmak üzere tasarlanmış bir motorda 10W-30 motor yağı kullanarak aracınızın motorunda aşınmaya neden olabilirsiniz. Bunun sebebi ise basit: Daha kalın yağ daha zor pompalanıyor. Yani, aracınız için hangi yağı kullanacağınızı bilerek buna uygun hareket etmeniz, sizi yüksek yakıt maliyetlerinden kurtarmak için atılmış anlamlı bir adım haline geliyor.
Yeterince şişirilmemiş lastikler, kat edilen her kilometrede daha fazla sürtünme ve yuvarlanma direnci oluşmasına neden oluyor. Bu da yakıt verimliliğini düşürmenin yanı sıra lastiklerinizin ömrünün de azalmasına neden oluyor. Aracınızın bütün lastiklerinin 10 psi eksik şişirilmesi ise yakıt verimliliğini yüzde 10’a varan oranda azaltabiliyor. Bunun olmamasını sağlamak için lastik kontrollerinizi her hafta düzenli yaparak lastik basıncınızı ölçmeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Her fren kullanımı, bu eylemin ardından aracın yeniden hız kazanması gerekeceği için yakıt harcaması açısından olumsuz bir etki yaratıyor. Bu nedenle agresif fren yapmak yerine yavaşlamayı tercih edebilecek bir sürüş deneyimi yaşamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunun için belki de en çok dikkat edilmesi gereken noktayı ise öndeki araç ile uygun takip mesafesini korumak oluşturuyor.
En fazla yakıt harcaması, araç motorunun henüz ısınmadığı ilk kalkış anları ile kısa yolculuklar esnasında gerçekleşiyor. Beş kilometreden kısa yolculuklarda yakıt verimliliği bir hayli düştüğünden, kısa mesafenin katledileceği işlerin birleştirilerek tek seferde yapılması tavsiye ediliyor.