Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır.İdari para cezası: Kişini
Alkollü bir şekilde araç kullanmak; can kayıplarına, ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Üstelik alkollü araç kullanmanın yaptırımı sadece para cezası değil. Kısaca açıklayalım:İlk kez alkollü araç kullanma cezası: İlk kez alkollü araç kullanarak trafik kuralını ihlal eden kişiye 4.064 TL para cezası verilir ve aracı trafikten men edilir. Sürücü belgesine ise 6 aylığına el konulur.
2. kez alkollü araç kullanma cezası: Sürücü 2. kez alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsa kanunlara göre 5.096 TL para cezasını ödemek zorunda kalır. Aracı trafikten men edilir ve ehliyetine 2 yıl boyunca el konulur.
2023 Trafik Cezaları Ne Kadar Oldu?
2023 yılında idari para cezaları için %112,9 oranında zam belirlendi. Aşağıda ülkemizde en sık yapılan trafik kuralı ihlallerinin para cezalarını anlattık.
Trafikte güvenlik için olmazsa olmazların başında gelen kurallardan biri emniyet kemeri takmamak olsa da maalesef bu durum en çok ihlal edilen trafik kuralları içerisinde. Ancak bu ihlal can kayıplarına sebep olabilir ve emniyet kemeri cezası 436 TL’dir.
Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri de sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması. Ancak seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebebiyet verebilir. Bu ihlal için ise ödenecek tutar 951 TL olarak güncellendi.
Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biri. Yayaya yol vermemenin cezası ise 1.917 TL.
Müzik dinlemeyi birçoğumuz seviyor olsak da söz konusu yüksek ses olduğunda durum biraz farklı. Başkalarını rahatsız etmemek ve ses kirliliğine neden olmamak önemli. Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası 436 TL.
Karayollarında uyulması gereken hız sınırı, araçtan araca göre değişir. Ayrıca hız limiti ne kadar aşılırsa o kadar fazla para cezası ödemek söz konusudur. Hız cezası aynı zamanda radar cezası olarak da aratılır. Yani radar cezası ne kadar şeklinde bir sorunuz varsa cevabı hız cezası için ödemeniz gereken tutarları ifade eder.
Şimdi 2023 radar cezası için hız sınırlarına göre ödenecek para tutarlarını madde madde açıklayalım.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde:Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL
- Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL
- Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL
- Kırmızı Işık Cezası 2023 Ne Kadar?
Kırmızı ışık cezası basit bir ceza türü gibi görülse de, hem şehiriçi hem şehirdışı yolculuklarda en sık karşılaşılan ihalllerden biridir. Dikkatsizlik sonucu bile kırmızı ışıkta geçme cezası alabilmek malesef mümkündür. Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL’dir.
Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20’dir. Yani her kırmızı ışık ihlali sonucu ceza puanı eklenecektir. Bu açıdan kırmızı ışık cezası ve diğer yaptırımları olduğu kadar kaza risklerine karşı da çok dikkatli olmakta fayda vardır.
Çoğu zaman kırmızı ışıkta geçme nasıl tespit edilir ya da kırmızı ışık cezası ne zaman gelir gibi sorular da merak edilir. Bunun nedeni fark etmeden kırmızı ışıkta geçildiyse cezaların erken ödenmesine engel bir durum oluşturmasıdır. EDS sisteminin tespit ettiği ihalller, fotoğraflı delilleri ile birlikte ikametgah adresine gönderilir. 1 ile 10 gün arası ceza durumu sürücüye bildirilir. İlgililere ulaşmaması durumunda ise e-devlet üzerinden online olarak sorgulanabilir. Eğer kırmızı ışıkta geçme ihlali yapıldığı düşünülüyorsa ceza ulaşmasa da bile sürücüler kendileri de teyit edebilirler.
Muayenesiz araç kullanmak, araçta var olan bir problemi önceden öğrenip soruna çözüm bulmayı engeller. Sorunlu bir araçla trafiğe çıkmak ise aracı kullanan kişi ve trafikteki diğer insanlar için kötü sonuçlar yaratabilir.
Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir ve sürücüye 951 TL tutarında trafik para cezası verilir.
Engelli park alanları, yaya geçitleri, park etmenin trafik işareti ile yasak olduğu alanlar ve okul, hastane, itfaiye gibi alanların giriş çıkışlarının yakınına park etmek yasaktır. Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL’dir.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikteki diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ceza kesilir. 2023’de ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 8.190 TL’dir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla kez yapılırsa para cezası katlanır ve yasaya göre hapis cezaları da gündeme gelebilir. Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası hem sürücünün hem de araç sahibi farklıysa o kişinin yüklü para cezası ödemesini gerektirir. Maddi ve diğer yaptırımlara maruz kalmamak için ehliyetin olmadan trafiğe çıkmamak oldukça önemlidir.
Sahip olduğunuz ehliyet sınıfı ya da sınıfları size hangi araçları kullanma yetkisi veriyorsa o araçları kullanman gerekir. Yani B sınıfı ehliyetle F sınıfındaki bir motorlu aracı kullanamazsın. Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL’dir.
Trafik sigortası, trafikte oluşabilecek riskleri güvence altına alan ve yaptırılması kanunen zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan bir kişi hem 436 TL tutarında para cezası öder hem de kişinin aracı trafikten men edilir.
Trafikteki kural ihlallerine en olmak amacıyla uygulanan trafik cezaları 2023 yılı tutarları da belirlenmiştir. Buna göre kırmızı ışıkta geçme, kemer takmama, alkollü araç kullanma, hız sınırını geçme, drift atma gibi kural ihlallerine uygulanan para cezaları 2023 yılı ile birlikte güncellenecektir.
- Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma): 4.064 TL
- Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma): 5.096 TL
- Alkol testine itiraz etme cezası: 8.551 TL
- Aracı plakasız kullanma: 5.154 TL
- Çıkma ya da siren kullanmama cezası: 4.064 TL
- Drift atma cezası: 20.342 TL
- Engelli için ayrılan yere park etme cezası: 873 TL
- Ehliyetsiz araç kullanma cezası: 8.190 TL
- Emniyet kemeri takmama cezası: 436 TL
- Emniyet şeridini ihlal etme cezası: 4.064 TL
- Hız sınırını %10-30 oranlarına kadar aşma: 951 TL
- Hız sınırını %30-%50’ye kadar aşmak: 1.979 TL
- Hız sınırını %50 oranından fazla aşma: 4.064 TL
- Kırmızı ışıkta geçme cezası: 951 TL
- Muayenesiz araçla trafiğe çıkma: 951 TL
- Plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler: 1.671 TL
- Seyir halinde cep telefonu kullanma: 951 TL
- Sahte plaka kullanma cezası: 20.302 TL
- Şerit izleme-değiştirme kurallarına uymama: 642 TL
- Takip mesafesine uymama cezası: 436 TL
- Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası: 436 TL
- Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanma cezası: 20.977 TL
- Yasak yerde sollama yapma cezası: 951 TL
- Yayaya öncelik vermeme cezası: 888 TL
- Yetki dışı siren kullanımı cezası: 4.064 TL
- Yönetmeliğe aykırı plaka kullanma cezası: 1.671 TL
Listemize eklemediğimiz araç km düşürme cezası gibi para cezası değil hukuksal sonuçları olan yaptırımlar da vardır.
Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin. İndirimli ceza tutarı da her yıl güncellenen ceza tutarlarına göre değişir.
2023 yılında seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın cezası 951 TL’dir. 951 TL’nin %25’i = 237,75 TL
951 TL – 237,75 TL = 713,25 TL
Bu durumda ödenecek indirimli ceza tutarı 713,25 TL’dir.
Yorumlar