Ana SayfaTarihi Bilgiler

1 Nisan Şaka Gününün Tarihçesi

15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu, Endülüs Müslümanları'nın son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiy

Çingenelerin Tarihi
Bowling Sporu
İngiltere 1500′ lü Yıllar

15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu, Endülüs Müslümanları’nın son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı, değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kurân, bir elinde İncil; “Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım” der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar, kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar;“Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz” dediklerin de Haçlı ordusu komutanı “Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur.” diye cevap verir ve bütün Müslümanlar, orada şehit edilir. İşte o gün bugündür.1 Nisan, Hristiyanlar arasında “Hile günü” olarak kutlanmaktadır ve bu bir gelenek haline gelerek günümüzde 1 Nisan şakası haline gelmiştir.

Her ne kadar 1 Nisan’ın tarihi her ne kadar yaygın olarak Müslümanların şehit edildiği ‘Hile Günü’ olarak anlatılmış olsa da, tarihi kaynaklarda böyle bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Yukarıda bahsedilen Endülüs’teki son kale olan Gırnata’nın düştüğü tarih, 2 Ocak 1492 gününe rastlamaktadır. Kaldı ki, İslam dahi normalde yalanı katı kurallarla yasakladığı halde savaş esnasında caiz görür. Bu kültüre sahip olan Müslümanların Haçlı ordusu komutanının bir sözüne inanıp henüz korumakta oldukları kaleyi bu saflıkla teslim etmiş olmaları hiç de gerçekçi bir açıklama gibi görünmüyor.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: