Bilindiği gibi kan’a rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. Hemoglobin (omurgalılarda) ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli o
Bilindiği gibi kan’a rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. Hemoglobin (omurgalılarda) ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli olur. Bunların yapısında demir elementi bulunur. Hemosiyanin pigmentini (bazı eklembacaklılar, yumuşakçalar gibi) içeren kanlar ise mavi renkli olur. Bunların yapısında ise demir yerine bakır elementi bulunur.
Istakozların yapısında da demir elementi yerine bakır elementi bulunur. Bu nedenle ıstakozların kanı mavi renk olur.
Ayrıca milyonlarca atnalı yengeci mavi kanı için avlanıyor! Söz konusu atnalı yengeçleri antibakteriyel özelliklere sahip bir kana sahiptirler. Omurgalılardaki akyuvarların aksine, enfeksiyonlarla mücadele etmek için birçok omurgasız amebositlere sahiptir. Atlantik atnalı yengeçleri (Limulus polyphemus) aşırı yüksek tıbbi değere sahip olacak kadar rafine edilmiş amebositlere sahiptir. Bu madde içindeki bir kimyasal (koagülan) tıbbi ekipmanların ve aşıların kullanım öncesi testlerinde kullanılırlar. Bunlar olmasaydı bugün olandan kat ve kat insan enfeksiyonlar nedeniyle ölürdü. Bu sebeple her yıl milyonlarca atnalı yengeci yakalanır ve fotoğrafta gösterildiği gibi kanları çıkarılır.
Ne yazıkki ekomi acımasızdır. Litresi 15.000 dolara satılan bu kanın alınması, türün tehlikeye sokulması için yeterli bir sebep olarak görülmektedir. Ne kadar tekrar doğaya salınsalarda bu türde ciddi oranda bu işlemlerden dolayı ciddi kayır vardır. İnsan ırkı için yok edilmektedir. Bu, korkunçtur.
Yorumlar