Üstteki kare koyu renk gri, alttaki kare ise daha açık gri tonunda değil mi? Maalesef Yanılıyorsunuz!Bu resimdeki gölge oyunlarına
Üstteki kare koyu renk gri, alttaki kare ise daha açık gri tonunda değil mi?
Maalesef Yanılıyorsunuz!
Bu resimdeki gölge oyunlarına beynimizin algısı bu şekilde gelişiyor. Şimdi iki karenin kesiştiği çizgiyi parmağınızla veya kalem vb. gibi bir araçla kapatınız ve göreceksiniz ki iki karede aynı renktedir.
Tıpkı aşağıdaki a ve b harflerinin içinde olduğu kutuların renklerininde aynı olduğu gibi.
Fizyolojik yanılsamaların; parlak ışıkları izleyen ardıl görüntüde olduğu gibi ya da aşırı derecede uzun değişken desenlere adapte uyaranlarda (koşullu algısal ikincil etki) olduğu gibi; parlaklık, renk, konum, boyut, hareket, vb rakip uyarı yarışı veya içerik etkileşimi suretiyle göz veya beyin üzerinde aşırı uyarım etkisi olduğu tahmin ediliyor. Teoriye göre; bir uyarıcı, görsel işlemenin erken dönemlerinde kendine ayrılmış sinir yolunu takip eder. Bu yoğun ve yineleyici aktivite bitişikteki aktif kanallarla etkileşime neden olarak fizyolojik bir dengesizlik oluşturarak algıyı değiştirir.
Ortadaki dikdörtgen tek renktir.
Optik illüzyon (görsel illüzyon) ya da göz yanılsaması, görsel olarak algılanan görüntüler ile nesnel gerçekliğin farklı olduğu durumlar için kullanılan terimdir. Göz tarafından toplanan ve beyinde işlenen bilgiler uyaran kaynağının fiziksel ölçümü ile uyuşmayan bir algı oluşturur. Temel olarak 3 tipi vardır: Değişmez optik illüzyonlar ile temsil ettiği nesnelerden farklı algılanan görüntüler oluşturulur, fizyolojik optik illüzyonlar gözlerin ve beynin belirli bir tür aşırı uyarılması (parlaklık, renk, boyut, konum, eğim, hareket) ile etki gösterir ve bilişsel illüzyonlar, bilinçsiz çıkarımlar sonucu oluşur.
Yorumlar