Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat günü çoğu ülkede kutlanan özel gündür. Tarihte, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan sevgililer günü,Va
Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat günü çoğu ülkede kutlanan özel gündür. Tarihte, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan sevgililer günü,Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” ( İngilizcesi: St. Valentine’s Day ) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.
Efsaneye göre;
Antik Roma’da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus’u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. Genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı.
Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat’ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca ‘çift’ olma alışkanlığı vardı. 469’da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi.
Orta Çağ’da;
Sevgili ya da eş ile Valentine arasında ilk bağlantının 14. yüzyıla ait kaynaklarda olması dikkat çekiyor. 1381 tarihini taşıyon Parlement of Foules adlı kitabta, Fransa’da ve İngiltere’da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak not edilmiş. Kuşların çiftleşme vaktinde sevgililerin de birbirlerine güzel sözler söylemesi ya da notlar göndermesi bir gelenekti. Notlarda sevgilinin ismi yerine Valentine hitabı kullanılmaktaydı.
Yorumlar