Ana Sayfaİlginç BilgilerDünyanın Enleri

Dünyanın En Küçük 10 Ülkesi

1.Vatikan: Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın yüzölçümü sadece 5 km².Vatikan, ya da Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehri

Angel Şelalesi
En Derin Nokta: Mariana Çukuru
Türkiye’nin Enleri
1.Vatikan: Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın yüzölçümü sadece 5 km².
Vatikan, ya da Vatikan Şehir Devleti, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlet. Yerleşik nüfus 930 civarındadır. Fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan bu nüfus turistlerle 1.500’ü aşmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. 
Dünyanın yüzölçümü olarak en küçük ülkesidir. Mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanır. Devlet başkanı olarak Papa’nın sözleri yasa hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Katolik kilisesinin genel başkanı, Vatikan Devleti’nin de başkanı olur. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır. Vatikan’ın, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşan küçük bir ordusu vardır.

2.Monako: 18 km²’lik yüzölçümü olan ülke, Fransa’nın Akdeniz sahillerinde Nice kentinin yakınlarındaki Fransız Rivierası boyunca uzanıyor.


Vatikan’dan sonra Dünya’daki ikinci küçük bağımsız devlet. Kara sınırları Fransa ile çevrili olan ülke, eski Monako şehri ve sonradan inşa edilen alanlardan oluşur. Ülke Monte Carlo semtindeki gösterişli kumarhaneleri ile ünlüdür.
Yüzölçümü bu kadar küçük olmasına rağmen ülkede bir stadyum bulunur. Havaalanı yerine heliportu ve tren istasyonu bulunmaktadır ve Fransa demiryolunun küçük bir parçası geçmektedir. Karayolu ve denizyolu gelişmiştir.
Fontvieille semti ile Monaco Ville’in bulunduğu yarımadanın arasında küçük, Monte Carlo ile Monaco Ville’in arasında ise büyük bir yat limanı bulunmaktadır.
Monako’nun uzunluğu 3.350 m’dir. Genişliği en geniş yerde 1.000 m’yi bulurken en dar yerde 245 m’dir. Fontvieille semtinin çoğu sonradan denize beton doldurularak oluşturulmuştur. Şu anda yine buna benzer bir proje vardır; fakat hayata geçirilmemiştir. Nüfus 33000 civarındadır.
3.Nauru: Pasifik Adası’nda yer alan Nauru’nun yüzölçümü 220 km².


Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik’te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre doğusunda yer alan Kiribati’nin Banaba Adası’dır. Nauru, 21 km2lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesidir. 9,322 kişilik nüfusu ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip ülkedir.
Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.
Nauru ekonomisi, 1980’li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru’da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir. Küçük ölçekli madencilik hala Nauru Fosfat Şirketi olarak bilinen RONPhos tarafından yapılmaktadır.
4.Tuvalu: 233 km²’lik ülke bağımsızlığını 1978 yılında kazandı.


Tuvalu, Büyük Okyanus’ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii’nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru’dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan’dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’e üye olan en az nüfuslu ülkedir.
5.San Marino: 621 km²’lik ülke kuzey İtalya’da bulunan Titano Dağı’nda yer alıyor.


Dünyanın süregelen en eski devletlerinden biri olan San Marino, Roma İmparatorluğu İmparatoru Diocletianus’un Hristiyanlara işkence etmesi üzerine 3 Eylül 301 tarihinde Dalmaçyalı[3] Hıristiyan bir taş ustası olan Marinus tarafından kurulmuştur. Dünyanın en geniş 220. ülkesidir ve dünya alanının %0,01’inden daha azını kaplar.
6.Liechtenstein: 1605 km²’lik devlet, 34 bin kişilik nüfusuyla İsviçre ve Avusturya arasında bulunan Rhine Nehri kıyısında yer alıyor.


Lihtenştayn, Orta Avrupa’da, İsviçre ile Avusturya arasında yer almaktadır. Dünyanın altıncı küçük devletidir. Sınırları 76 km uzunluğundadır. Ren Vadisi ülkenin yarısını kaplar. Diğer yarısı ise Alp bölgesinden oluşmaktadır.
Hükümet merkezi, 25.000 nüfuslu Vaduz’dadır. Lihtenştayn, Özbekistan ile birlikte kendisinin ve komşularının denize kıyısı bulunmayan iki ülkeden biridir.
En yüksek noktası 2.599 m yüksekliğindeki Grauspitz dağları, en alçak noktası ise 430 m irtifadaki Ruggeller Riet’dir.
Vaduz’da 2004 yılında ortalama sıcaklık 10 °C idi. Vaduz’da 2004 yılında ortalama yağış miktarı 891 mm olmuştur.
7.Marshall Adaları: Mercan adaları, resifler ve 34 adadan oluşan 1812 km²’lik ülkenin nüfusu 58 bin civarındadır.


Marshall Adaları Okyanusya’da Kuzey Pasifik Okyanusu’nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan adalar topluluğu. Adanın adı John Marshall’dan gelmektedir. 
1946 ve 1958 yılları arasında ABD tarafından adalar civarında tam 67 kez nükleer bomba denemeleri yapılmıştır. 1954 yılında ise ada yakınlarındaki Bikini Mercan Adaları’nda ABD’nin gerçekleştirdiği en mühim ve en zararlısı olan Castle Bravo yani termonükleer hidrojen bombasının denemesini yapılmıştır. Atılan bombanın gücü Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündedir.
8.Saint Kitts ve Nevis: 2694 km²’lik Karayip ülkesi bağımsızlığını 1983 yılında kazandı.


Karayipler’deki Leeward Adalarında bulunan iki adadan oluşan federal bir ülke. Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika’daki küçük bağımsız devletlerdendir. Saint Kitts ve Nevis, Leeward Adalarının bir parçasıdır.
Başkent, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre’dır. Ülkenin küçük adası Nevis, Saint Kitts’in yaklaşık 3 km güneydoğusunda yer almaktadır.
Ülkenin ekonomisi turizme, tarıma ve hafif imalat sanayiye dayanmaktadır. Ülkede turizm 1978’ten beri gelişmektedir. 2009 yılında 587.479 turist ülkeye gelmiştir.
9.Seyşeller: 2771 km²’lik ülkede 81 bin kişi yaşıyor.


Hint Okyanusu’ndaki 115’in üzerinde adadan oluşan ada ülkesi. Afrika’nın doğusunda,Madagaskar’ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Adaların, 1505 yılında Portekizliler tarafından bulunduğu sanılmaktadır. 1768’de Fransızlar tarafından işgâl edildi. 1794’te Büyük Britanya Krallığı yönetimi altına girdi. 1810’da bir İngiliz kolonisiydi. 1814’te Paris Antlaşması’yla tam olarak Birleşik Krallık’a verildi. 1903’te Birleşik Krallık’a bağlı bir koloni hâline geldi. 1976 yılında bağımsızlığını elde etti. 
Ülke ekonomisi esas olarak tarım ve turizme dayanır. Ayrıca tüketim malları ihracatı da önemli bir gelir kaynağıdır. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri; muz, tatlı patates, manyok ve bunun ürünü nişasta, kokonat ve vanilyadır.
Ülkenin en önemli endüstrisi gıda endüstrisidir. Ayrıca deniz ürünleri önemli bir gelir kaynağıdır. İşçi gücünün %19’u tarımda, %20’si mâdencilik ve inşaatçılıkta, %14’ü kamu sektöründe ve sosyal hizmetlerde, %11’i de lokanta ve hotel işletmeciliğinde istihdam edilir.
10.Maldivler: 340 bin kişinin yaşadığı Maldivler’in yüzölçümü 2978 km².


Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan’ın güneyinde ve Sri Lanka’nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibarıyla Avustralya’ya sığınma hakkı verilmiştir.
1.200 adanın 281’inde insan yaşamaktadır. 1.000 civarında ada hâlen boştur. Yerleşim bulunan 281 adadan 195’inde Maldivliler, 86 ada ise “otel ada” şeklinde kullanılmaktadır.
Maldiv halkının % 97’si Müslüman olup devlet “başkanlık” tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir.
Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin iki temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.
Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu adalar ülkesinde hemen her şey İthalat yoluyla sağlandığından, yerel halk büyük bir sıkıntı çekmektedir.

Maldiv parası birimi Rufiyaa’dır. (1 Rufiyaa = 12 kuruş)

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 0