Aydın'ın turistik bir ilçesidir Didim. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve AkbükKoyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve M
Aydın’ın turistik bir ilçesidir Didim. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve AkbükKoyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir.
Didyma, Anadolu kıyılarına Heilen göçleri öncesi çağdan kalma bir addır. Sözcüğün Leleg-Karia diIinden gelmiş olması gerekir.
Apollo Tapınağıyla ünlü antik “Didyma” şehrinin yer aldığı Didim, Güllük Körfezi’nin kuzey kıyısında, Torba, Göltürkbükü ve Yalıkavak gibi Bodrum yarımadası köylerinin karşısında yer almaktadır. Turizm, özellikle yazın, bölgenin ana gelir kaynağı olmakla beraber, tarım da önemli yer tutmaktadır. Ana mahsuller buğday ve pamuktur. Küçükbaş hayvancılık ise sırf yerel tüketimi karşılamak üzere yapılmaktadır.
Aydın ve Ege mutfağının adeta melez bir karışımı olan Didim’in yöresel mutfağı, çeşit ve tür yönünden oldukça zengindir. Et yemekleri ve zeytinyağlı yemekler oldukça büyük bir kısmını kaplasa da aperitif mezeler de uzun bir listeye sahiptir.
Yöresel çorbası olan tarhana ve kulak çorbası listenin en başta yer alıyor. Sarmaşık ve kedirgen kavurması, acılı güveç, etli nohut yahnisi, tandır kebap, patlıcan kavurma, ciğer sote ve mantı, et seven kişilerin Didim’de denemesi gereken Türk yemeklerinden. Yanında ise genelde bulgur pilavı, Çingene pilavı tercih ediliyor.
Isırgan otu böreği, paşa böreği, basma böreği ara sıcak olarak Didim’de en çok tercih edilen ara sıcaklardan. Zeytinyağlı yemekler ve otlar ise her Ege mutfağında olduğu gibi, burada da çok gözde. Zeytinyağlı kuru ve taze börülce, yaprak sarma, arap saçı, turp otu ve semizotu salatası ise vejetaryen konukların tadına doyamadıkları lezzetler.
Yorumlar