Ana SayfaŞifalı Bitkiler

Demirhindi ( Tamarindus İndica )

Demirhindi ( Tamarindus indica ) meyvesinin bir adı da Hint hurmasıdır ve İngilizce’de tamarind olarak bilinir. Baklagiller ailesine mensup bir bitkid

Haşhaşın Faydaları
Kabak Çiçeğinin Faydaları ve Dolması
Keçiboynuzunun Faydaları

Demirhindi ( Tamarindus indica ) meyvesinin bir adı da Hint hurmasıdır ve İngilizce’de tamarind olarak bilinir. Baklagiller ailesine mensup bir bitkidir. Ortalama 25 metre uzunluğa erişebilen demirhindi ağacı 150 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Keçiboynuzu tarzında meyveler veren bu ağaç Hindistan, Senegal, Sudan ve Meksika’da yaşamaktadır. İ.Ö. 4. Yüzyılda bile eski Yunan ve Mısırlıların bu meyveyi kullandığına dair bilgiler mevcuttur. Baklagiller familyasına ait bu bitkinin keçiboynuzu meyveleri gibi koyu kestane renginde meyveleri vardır.

Demirhindi Nerelerde Kullanılır?

Afrika kıtasında fillerin uysallaştırılması için kullanılan demirhindi meyvesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda da susuzluk giderici ve özellikle ateş düşürüp rahatlatıcı özelliğinden ötürü tüketilmiştir. Alternatif tıp alanında da yaprakları ve tohumlarının da sıkça kullandığı bilinmektedir. Meyveleri ve etli kısımları baharat olarak bütün halde kullanılmaktadır. Özellikle Hint, orta doğu ve güney doğu Asya yemeklerinde tatlımsı ekşi bir aroma verdiği için tercih edilmektedir. Günümüzde de şekere kıvam verici olarak kullanılmaktadır.

Demirhindi Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindi meyvesinin bileşenlerinde; protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum, demir ve bakır gibi mineraller mevcuttur.

Demirhindi mide, bağırsak, sistemine olumlu etki eder. Bağırsak spazmını engeller, kabızlığı giderir ve sindirimi rahatlatır. Bu meyve kan lipitlerini düşürür ve kilo verilmesine destek sağlar. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinenler arasında yer alır. Ayrıca ağrılı ve şişen eklemlerde oldukça etkili bir tedavi alternatifi olabilir. Boğaz ağrılarında meyvesi kaynatılan su ile gargara yapılırsa ağrıyı giderir, enfeksiyonu düşürür. Demirhindinin kaynatılmış suyu iltihaplı göz hastalıklarına ve göz kuruluğuna da iyi gelmektedir. Sarılık ve nezlede tedavi edici özelliği ile bilinir. A, C ve E vitamini bulunan içeriğinden ötürü kansere karşı koruyucu olan çok iyi bir antioksidandır. Ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra cilt lekeleri ve çillere karşı etkilidir. Hipertansiyon, kolesterol ve obeziteye karşı iyi gelir. Safra kesesi hastalıkları ve ülsere de iyi gelmektedir.

Demirhindi Nasıl Tüketilir?

Hurma, karanfil, bal, şeker, kişniş tohumu ve kakule ile yapılan demirhindi şerbeti Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği içecek olup, günümüzde hala dünyanın birçok yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilmeye devam etmektedir. Bu şerbeti özellikle Ramazan ayında susuzluk giderici özelliğinden ötürü iftar ve sahurlarda tüketmeniz önerilir. Harareti kestiği bilinen bu şerbet yüzyıllardan beri sofraların baş tacı olmaya devam etmektedir.

Demirhindi şerbetinin yapılışı da oldukça kolaydır. 300 gram demirhindi meyvesi 2 litre su ile kaynatılır. Meyveler süzüldükten sonra şeker ilave edilip 10 dakika daha kaynatılır. Soğuduktan sonra şerbet içmeye hazır hale gelir. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilir, dilerseniz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: