Ökse otunun özü kan basıncını düşürerek, kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı ve stresi hafifletebilir ve aterosklerozun (damar sertliği) e
Ökse otu boğaz ağrısı, öksürük ve bronşiyal iltihaplanma durumlarında tahrişi yatıştırır, göğüsteki rahatsızlığı ve sıkışıklık hissini azaltmaya yardımcı olur. Vücudun ve beynin aynı anda sakinleşmesini sağlayarak, astım krizlerinde görülen öksürme, hırıltılı solunum ve panik davranışlarının engellenmesini sağlar. Bu özellikleri sayesinde ökse otu epilepsi hastalığı için de eski lokman hekimler tarafından yıllar boyunca ilaç olarak kullanılmıştır.
Ökse otu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi de yer alır. Bu özelliği aynı zamanda kanser tedavisinde kullanılmasını da sağlar.
Antibakteriyel, antioksidan ve antiviral kapasitesi, vücudun mükemmel bir savunma hattına sahip olmasına yardımcı olur.
Ökse otu, aşırı kramp ve menstrüel dönem ağrılarında çay şeklinde kullanılabilir. Ancak, kas spazmlarını ve enflamasyonu yatıştıran, gerginliği ve krampları hafifletmeye yardımcı olan ökse otu çayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde mutlaka bir doktora başvurularak tüketilmelidir. Hamilelik döneminde uterus kasılmalarını tetikleyebilir.
Ökse otu, pek çok hastalığa iyi geldiği gibi vazodilatasyon (damar genişlemesi) ve spazm giderici etkisiyle migren üzerinde de büyük fayda sağlar.
Ayrıca yüksek tansiyon kaynaklı baş ağrılarını da kısa sürede giderir. Ökse otu migren atağının başlayacağı hissedildiğinde çay olarak tüketilirse atakların yıpratıcı etkileri en aza indirilmiş olur.
Yatmadan önce içilen bir fincan ökse otu çayı sinirleri yatıştırır, dinlendirici bir uyku uyumanızı sağlar ve solunum sıkıntılarını yatıştırır. Böylece uyku sırasında ortaya çıkan horlama veya nefes düzensizlikleri gibi problemleri azaltır.
Ökse Otunun Zararları ve Yan Etkileri
Avrupa ökse otu ağız yoluyla alındığında veya uygun miktarlarda derinin altına enjekte edildiğinde genellikle güvenlidir. Ancak meyvelerinin zehirli olduğu düşünülür ve tüketilmesi tavsiye edilmez. Enjeksiyonu takiben bazı lokal ve sistemik reaksiyonlar görülebilir.
Kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve enjeksiyon bölgesinde sertleşme lokal reaksiyonlar arasında yer alır. Sistemik reaksiyonlar hafif ateş veya grip benzeri semptomlar içerir. Aynı zamanda anafilaksi bildirilmiştir. Anafilaksi; yaşamı tehdit eder boyutta bir alerjik reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Göz bebeği büyüklüğünde değişim
Hafif ateş
İshal
Dehidrasyon
Nabzın yavaşlaması
Bulantı
Nöbet ve hezeyanlar bulunur.
Ökse otu; alkol kullanırken veya soğuk algınlığı ve alerji ilaçları, sakinleştiriciler, trankilizerler, narkotik ağrı kesiciler, barbitüratlar (uyku hapı), nöbet ilaçları ve kas gevşeticileri gibi sinir sistemini yavaşlatan ilaçların beraberinde kullanılmamalıdır. Avrupa ökse otu zararları arasında karaciğer hasarı da bulunur. Bu nedenle uzun süreli ve sık kullanımından kaçınılmalıdır.
Bir bardak kaynar suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı kuru ökse otu atıp 5-10 dakika dinlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Ökse otu çayı yapmanın diğer bir yöntemi ise şöyledir: 1 çay kaşığı kıyılmış ökse otunu 1 fincan soğuk suyun içine atın ve bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında biraz ısıtarak içebilirsiniz.
Bu çay öksürüğe ve bronşite iyi gelir, astım tedavisine yardımcı olur, sinirleri yatıştırır ve mide kasılmalarını yatıştırır.
Yorumlar