Ana SayfaŞifalı Taşlar

Türk Taşı, Turkuaz Taşı, Firuze

17. yy dan itibaren Avrupa’ya ilk defa Türkiye’den turkuaz taşı getirilmeye başlandığı için turkuaza "Türk taşı" denilmektedir. Turkuaz, mavi-yeşi

Kehribar (Amber) Taşı Hakkında
Opal Taşı
Amazonit Amazon Taşı

17. yy dan itibaren Avrupa’ya ilk defa Türkiye’den turkuaz taşı getirilmeye başlandığı için turkuaza “Türk taşı” denilmektedir. Turkuaz, mavi-yeşil karışımı renkteki bir mineraldir.

Firuze en eski süs taşlarından biridir. Doğada böbrek benzeri yumrular halinde bulunmaktadır.
İlk olarak dört asır önce kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Rengi gök mavisinden yeşile kadar değişir.Haçlı seferleri sırasında Fransızlar tarafından Türklerden alınarak Fransa’ya götürülmüştür.Bu yüzden Türk Mavisi veya Turkuvaz (Turquoise) diye anılır.
En iyi kalitede olanı içinde çizgi ve damar olmayan berrak gök mavisidir.altın rengindeki birkaç nokta taşa güzellik katar.Mat bir tonda ışıltısı vardır ve bu yüzden gök yıldızı da denir.Mavi renkli olanına Turkuvaz yeşilimsi olanına da Firuze(Piruze ) de denir.
Turkuvazın bünyesinde su bulunduğundan güneş ışığından ve sıcaktan korunması gerekir, aksi halde bozulabilir.

Bazen Turkuazın güzelliği ve yapısı bozulmasın diye koruma amacıyla çam reçinesiyle kaplanır. Bu yanlış bir uygulamadır.Çünkü taşın doğal yapısına müdahale sayılır. Çünkü yararı su ve havayı geçirebilen gözenekli yapısındadır.Fazla kuruduğu zaman bünyesindeki suyun azalması oranında rengi yeşile döner. Gözeneklidir. Bu yüzden içindeki suyu dışarı atması veya temas ettiği su ve kimyasal sıvıyı emmesi mümkündür. Bu yüzden renk değiştirebilirler. Özellikle yaz güneşinden sıcak sudan ve kimyasallardan korunmalıdır. Bundan dolayı yanlış bir inanışla eski çağlarda sadakatin ölçü aracı olarak da kullanılmış. Kadınlara takı olarak verilmiş renk değiştirirse kadının ihanet ettiğine inanılmıştır.

Renk değiştirmesinden dolayı eski uygarlıklarda içinde esrarengiz gücün saklı olduğuna inanılmış en önemli tılsımlardan biri olarak kabul edilmiştir.

Aztekler ve Kızılderililer tanrısal taş olarak kabul etmiş,üzerinde taşıyanın kemiklerinin kırılmayacağına inanıldığı için savaşçılar kendilerinin ve atlarının üzerinden ayırmamışlardır. Hintliler ise hedefe gönderilen ok,top güllesi gibi silahlara Turkuaz eklenirse mutlaka hedefe isabet edeceğine ve takana mutlaka mutluluk ve rahatlık getireceğine inanırlar.

Turkuaz Taşının Yararları:
Doğal Turkuaz taşı gerçekten bir şifa kaynağıdır.
– Kemiklerin sağlıklı kalmasını sağlar, kemik erimesinin önlenmesinde yararlıdır.
– Migreni yarım baş ağrısını hafifletir.
– Öksürüğü azaltır.*Hücreleri yenileyerek bedeni güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir.
– Cinsel sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur.*Taşıyana cazibe verir.
– Geleceği görme yetisi sağlar.
– İlk bakış kendisine yöneleceğinden,kişiyi nazardan korur.
– Besinlerin hücrelerce emilimini düzenler.*Zehirlenmelere karşı koruyucu etkisi vardır.
– Huzur duygusu ve duygusal denge sağlar.
– Kan dolaşımı,ciğerler ve solunum sistemini destekler. Kalp hastalıklarına iyi gelir.
– Özgüven duygusunu güçlendirir.
– İletişim,sadakat ve dostluğu sembolize eder,yaratıcı ifadeye güç katar.
– Tansiyonu düzenler.
– Başa gelebilecek bir tehlike veya hastalık durumunu renk,değiştirerek haber verir.Çünkü vücudun salgıladığı sıvılara karşı duyarlıdır.
– İnsan hayatında ruh beden arasında veya ticari hayatta denge sağlayan en önemlisi sayılır. Gökyüzü alemi ile de bağlantımızı sağlar. Ruhsallığımızı geliştirir.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 1