Voynich el yazması; bilinmeyen bir dil ve yazıyla yazılmış, 240 sayfa olan ancak orijinalinin 270 sayfa olduğu tahmin edilen, farmakolojik bilgiler, a
Voynich el yazması; bilinmeyen bir dil ve yazıyla yazılmış, 240 sayfa olan ancak orijinalinin 270 sayfa olduğu tahmin edilen, farmakolojik bilgiler, anatomi, şifalı bitkiler ve astrolojik çizimler içerdiği tahmin edilen gizemli kitabın adıdır.
Bu gizemli kitapçık 1912 yılında Wilfrid M. Voynich isimli bir sahaf tarafından bulunmuş ve Amerika’ya getirilmiştir. Bugün Yale Üniversitesi’nde saklanmakta ve incelenmektedir. Kitabın hangi dilde yazıldığı bilinmemekte olup, içerisinde ilginç bitki resimleri, Yıldız haritaları ve insan çizimleri bulunmaktadır. Bilinmeyen dilde yazılan Voynich el yazmasının ne anlatmak istediğini çözmek için yıllardır dil bilimciler, kriptolog lar, bilim adamları ve pek çok meraklı uğraşmakta ancak kitabın dili ve anlattıkları hala çözülememektedir.
Voynich el yazması ilk incelenmeye başladığından itibaren önce doğruluğu kanıtlamaya çalışılmıştır. Çünkü bilinmeyen bir dil ile yazıldığı için o dönem Bu belgeyi bulan sahafın para kazanmak amacıyla sahte bir belge üretip üretmediği araştırılmıştır. Daha sonra yapılan incelemelerde metinlerin gelişigüzel yazılmadı, belli bir dil bütünlüğü içinde Bu kitabın yazıldığı ortaya konmuş ve doğruluğu kanıtlanmamıştır. Yapılan karbon testi ile kitabın 15 yüzyılda yazıldığını ortaya çıkarmıştır. Kitap büyük ihtimalle Rönesans İtalyasında Avrupa da kullanılan mürekkepler kullanılarak yazılmış, Tıp farmakoloji ve astroloji bilgileri içeren gerçek bir kitaptır.
Voynich el yazmasının bulunduğu tarihten itibaren içerdiği Gizemi ortaya çıkarmak için pek çok araştırmacı ve bilim adamı yoğun şekilde incelemiştir. İkinci Dünya savaşında Japonların kodlama sistemini çözen Amerikalı ünlü bilim adamı William Friedman’ın bile incelediği Voynich el yazması, ne yazık ki hala Rosetta taşının çözüldüğü gibi çözülememiştir. Hatta Friedman, 2001 yılında kadar Voynich el yazmasını incelenmiş ve çözemeyince “Ben bu işin kitabını yazdım Ancak bunu çözemedim çözülemez” demiştir.
Yorumlar