Ana SayfaFaydalı BilgilerNeden

Soğan Neden Ağlatır ?

Soğanın faydaları saymakla bitmez. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bu sebze faydalı olduğu kadar da zahmetli. Ne kokusu ne de gözleri yaşartan özell

Mum Nasıl Üretilir ?
Solaklık Kusur Değildir
Solaklık Kusur Değildir

Soğanın faydaları saymakla bitmez. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bu sebze faydalı olduğu kadar da zahmetli. Ne kokusu ne de gözleri yaşartan özelliği ondan vazgeçmemizi sağlayamaz.

Soğanın kesilmesi esnasında yakındaki kişilerin gözlerini yakıp yaşarmasının sebebi sanılanın aksine soğanın keskin kokusu değil kesildiğinde soğandan yayılan enzimler ve gazlardır.

Soğan dahil olduğu grubun diğer fertlerine(pırasa, sarımsak vs..) oranla çok daha yoğun enzimler ve gazlar içerir.

Soğanı kestiğinizde kesilen bölgedeki soğan hücrelerini parçalamış olursunuz ve bu hücrelerin içerisindeki enzim ve gazları serbest bırakırsınız. Serbest kalan bileşikler enzimler aracılığı ile çeşitli tepkimeler geçirir ve nihayetinde propanethial s-oksit gazına dönüşür.

Bu gaz kararsızdır(Tepkimeye girmeye müsait). Propanethial s-oksit gazı ortamdaki su ile reaksiyona girmeye çalışır. Bu reaksiyon sonucunda reaksiyonun gerçekleştiği ortamın asit seviyesi artar. Reaksiyon gözlerimizde gerçekleştiğinde göz yaşı bezlerimiz oluşan asidik ortamı gidermek için su(göz yaşı) salgılayarak ortamı nötralize etmeye çalışır. Dolayısı ile gözler dolar ve ağlama eylemi gerçekleşir.

Gözlerim Yanmadan Nasıl Soğan Keserim?

Soğanın gözlerdeki yakıcı etkisi çok kafaya takılan bir problem olmasa da gözlerinde problem olan insanlar için büyük bir sorun sayılabilir. Eğer gözünüzde problem varsa ya da bu yanma hissinden kurtulmak ve rahat rahat yemek yapmak istiyorsanız soğanı suyun altında doğramalı ve ya doğramadan önce yıkamalısınız.

Kesilen soğan hücrelerinden açığa çıkan asidikgazlar suyla tepkimeye girmeye meyilli oldukları için havaya salındıklarında gözlerinize ulaşamadan karşılaştıkları ilk su ile tepkimeye girerler. Dolayısı ile havadaki gaz gözünüze gelene kadar etkisi büyük oranda azalır.

Soğan doğrarken başınızı daha uzakta tutmanız ya da gözlük kullanmanız da etkili olabilecek yöntemlerdir.

Soğanı kesmeden önce dondurucuda bir kaç dakika bekletmek ve soğutmak da enzimlerin aktivitesini yavaşlatacağı için reaksiyonun gecikmesini ve daha az gazın açığa çıkmasını sağlar.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 0