Bir tekneden nasıl çapa atacağınızı bilmek yani bir tekneyi veya su taşıtını gerekli durumlarda nasıl demirleyeceğinizi öğrenmek, çok sık demirleme ya
Bir tekneden nasıl çapa atacağınızı bilmek yani bir tekneyi veya su taşıtını gerekli durumlarda nasıl demirleyeceğinizi öğrenmek, çok sık demirleme yapmasanız bile, her teknecinin ustalaşması gerekli olan temel bir denizcilik becerisidir. Çapanın nasıl ayarlanacağının ve bir çapanın nasıl alınacağının anlaşılması kritik öneme sahiptir. Bir çapa teknenizi birkaç saat yüzme ya da bir geceleme için tenha bir koyda yerinde tutacak olan önemli bir güvenlik ekipmanıdır. Tekne motorunuz arızalanırsa, iyi ayarlanmış bir çapa, rüzgarın ya da akımın, teknenizi daha fazla hasar görebileceği bir kıyıya ya da karaya sürüklemesini önler.
Tekne Nasıl Demirlenir;
- Ankrajı düşürmek arzu ettiğiniz su derinliğini belirleyin.
- Doğru çapa kapsamını hesaplayın.
- Çapayı indirin ve yeterli kapsamı bırakın, ardından ipi bir yay kelepçesine sabitleyin.
- Sürükleme olmadığından emin olun; hareketi ölçmek için yer işaretlerini ya da yerleşik elektroniği kullanın.
- Gerekirse, bağlantı noktasını sıfırlayın.
- Bağlantıyı almak için, halatı çekerken bağlantıya doğru yavaşça motor uygulayın.
- Unutmayın, asla bir teknenin kıç tarafına bir çapa bağlamayın.
En yaygın tekne çapa türü fluke genelde Danforth olarak adlandırılır ve pulluk ya da kepçe çapasıdır.
Pulluk tarzı çapa ağır teknelerde daha yaygındır ve en alt şartlarda iyi tutan ve hemde genelde rüzgar vardiya halinde kendini sıfırlar. Katlanmaz ve genelde fluke çapadan daha ağırdır ve bu sebeple bir çapa dolabı yerine bir yay silindiri ve ırgatlı tekneler için en uygunudur. Çapa, tekneye rode ile bağlanır; Çoğu aile motorlu teknesinde, rode, çapa ucunda bir zincir uzunluğu ve zincirden tekneye kadar naylon halat içerir.Tekneniz için hangi boyuttaki çapanın uygun olduğunu belirlemek için çapa üreticilerinin tavsiyelerine uyun.
Çapa Ayarlama;
Mümkünse, ilk önce çapa düşürmek arzu ettiğiniz su derinliğini, teknede bir derinlik bulucu kullanarak belirleyin. Su derinliği, gerekli çapa kapsamının doğru miktarını belirleyecektir. Ardından, rüzgârın ya da akımın sizi 70 feet geri taşımasına izin verin ya da rüzgar ya da akım yoksa tekneyi bu mesafenin tersine hareket ettirin. Yeterli kapsamı bıraktığınızda, rotayı bir yay koç boynuna sabitleyin. Ardından, bağlantıyı alta ayarlamak için ters yönde biraz güç uygulayın.
Çapa Sürüklemesi;
Çapanın ayarlanmış olduğundan ve alttan sürüklenmediğinden emin olmak istiyorsunuz. Kıyıda iki yer işaretini görebilir veya tekne hareket halindeyken alarm çalmak için GPS, grafik çizici ya da derinlik bulucu gibi elektronik cihazları kullanabilirsiniz. Rüzgar, akım ya da gelgit değişir ve teknenin çapa üstünde sallanmasına neden olursa, altta kendisini sıfırlayabilir. Değilse, çapayı yeniden ayarlamanız gerekir.
Çapayı Alma;
Çapayı kaldırmak için, rodu çekerken yavaşça çapa doğru motorlayın. Doğrudan çapanın üstündeyken serbestçe çekilmelidir. Sıkışmışsa, önce ipin çekme yönünü değiştirmek için tekneyi büyük bir daire içinde yavaşça döndürmeyi deneyin. Başka bir yöntem, tekne direk olarak ankrajın üzerine gelene kadar rodu yukarı çekmek ve ardından çizgiye bir koç boynu etrafında dönmektir. Yay bir dalganın dibine düşerken gergin bir biçimde çekin ve bir sonraki dalga tekneyi kaldırdığında ankrajı serbest bırakabilir.
Çıpa Ne İşe Yarar;
Tekneyi yerinde tutmak için çıpa deniz yatağının içerisine gömülür. Tekneleri dalga ve kayalardan uzak tutarak güvenliğini sağlarlar. Aynı zamanda teknecileri balık tutarken, yemek yerken ya da gecelerken geçici olarak emniyette olmalarını sağlar.
Çıpa Nasıl Çalışır;
Çıpa deniz yatağının yüzeyine girdiği zaman, hem aşağıda belirtilen materyal hem de çıpanın üstündeki materyalin ağırlığıyla emilme meydana gelir ve bu da direnç yaratır. Tekne çıpa ipini çektikçe, ek bir direnç yaratarak çıpa daha da derine gömülür. Kayalık ve koral zeminlerde çıpa gömülemez ama çıkıntılara takılır ve şüpheli bir biçimde tutunur.
Çıpa Yerleştirme;
Çıpanın iyice yerleştiğinden emin olmak için ipini gererek daha fazla dibe gömülmesini sağlayın. Bu işlemi ipi bağladıktan sonra teknenizi terse doğru hareket ettirerek yapın. Tekneniz kıpırdarsa, çıpayı tekrar yerleştirin ve yeniden deneyin. Birçok tekneci çıpayı attıktan sonra tekneyi terse doğru sürme işlemini gönülsüz yapar. Çıpanın yerleştiğinden emin olmak için belirli bir süre ipe makul bir gerilme uygulamanız gerekir. Motoru kapattığınızda teknenizin öne doğru hamle yapması lazımdır ki çıpayı yerleştirmek için gerilim uyguladığınızın göstergesi olsun. Çıpanın tutunduğundan emin olmak için kuvvetli bir biçimde çekmenin dışında bir yol yoktur.
Kapsam;
7:1 kapsam çıpanın tutma gücü tasarımına uygun olup her zaman daha büyük kapsam daha iyidir. Teorik olarak 7:1 kapsam çok iyidir ama kalabalık ankorajda pek çok denizci 3:1 ya da 4:1 den fazlasına para ödemeyi anlamsız bulurlar çünkü genel olarak bunu asmak için teknelerde fazla yer yoktur. Sıkı bir biçimde demirlediğinizden emin olduktan sonra kalabalık ankorajın ipini kısaltabilirsiniz. Bir kere çıpa yerleştikten sonra, kapsam azaltılsa bile çıpayı yerleştirirken olduğu kadar aynı miktarda gerilme olur. Bu da, kapsamı uzun tutup motoru çalıştırarak çıpa ipini iyice gerip sonradan salınma alanını azaltmak için kapsamı kısaltmak demektir. Ama tekneniz hareket ederse bu sefer çıpa yeniden kendisini yerleştirmek için bu işlemi kısaltılmış bir kapsamda yapmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu yönteme Rus Ruletiyle Demirleme adı verilir.
Çapayı Yeniden Yerleştirme;
Rüzgar ve akıntı daimi olarak tek yönden gelirse çıpayı yerleştirmek bir hayli kolaydır, ama yön değiştirirlerse, bazı çıpalar, değişen açılardan çekilme işini diğerlerinden daha iyi tolere ederler. Eğer tekne yeteri kadar uzaklığa sürüklenirse her tip çıpa zemindeki yerinden oynar. Teknenizin sürüklenmesiyle ilgili sizi uyaracak dört teknik aşağıdadır:
- GPS’nizde çıpa alarmı var ise demirleme yerinden çok uzaklaşınca sizi uyarması için ayarlamasını yapın.
- Elektronik pusulanız ya da otopilotunuz var ise alarmını kurun, teknenizin gideceği yön radikal bir biçimde değişirse sizi uyarsın.
- Derinlik uyarıcınız var ise maksimum ve minimuma ayarlayın ki, sahilden açığa ya da kıyıya doğru sürüklendiğinizde, su derinliği belirgin olarak değişirse sizi uyarsın.
- Demirleme sırasında belirgin işaretlere dikkat etmek yön tayin etmek için iyi bir uygulamadır. Pozisyon değişikliğini bu biçimde farkedebilirsiniz.
Yorumlar