Ana SayfaŞifalı Bitkiler

Siyah Çay Yararları

Türkiye’de en çok tüketilen içecek olan siyah çay, kahvaltılarda, yemeklerden sonra pek çok kişinin favori içeceği. Hatta tiryakileri bile var. Doğru

Blushwood Meyvesi
Tarçının Faydaları ve Zararları
Omega-3 Deposu Semizotu
Türkiye’de en çok tüketilen içecek olan siyah çay, kahvaltılarda, yemeklerden sonra pek çok kişinin favori içeceği. Hatta tiryakileri bile var. Doğru miktar tüketildiğinde siyah çayın faydası çok.

Acı çay içmeyin;

Türkiye’de günde 2.45 milyon bardak siyah çay tüketiliyor. Kişi başına yıllık çay tüketimi ise 3 kg’ı buluyor. Bu miktar da kişi başına bin 240 bardağa eşdeğer. Üstelik doğru demlenen ve kararında içilen çayın sağlığa önemli katkıları var.

Bağışıklığı destekler;Yapılan araştırmalara göre siyah çay kalp sağlığına olumlu katkı sağlar. Siyah çayın içerisinde bulunan flanovidler sayesinde kardiyovasküler riskler yüzde 68 daha düşük çıkar. Ayrıca çay içerisindeki kateşinler ve theaflavinler normal hücre büyümesini engellemeden kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Çay ve çay polifenolleri bakteri öldürücü ve bakterinin büyümesini engelleyici özellikleri sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemini destekler.

Kafeinin vücuda etkileri;Çay, kafein içeriği sayesinde kan akımına yardımcı olduğu kadar, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine de destek verir. Son yapılan çalışmalara göre kateşinlerin ve kafeinin vücut ağırlığına ve enerji harcaması üzerine etkileri bulunur. Kafein bireylerde termogenezi uyarır ve yağ oksidayonunu destekler. Siyah çayda bulunan fitokimyasallar, kemiklerin güçlenmesini desteklediği gibi kemik yoğunluğuna katkı sağlar. Bir çay bardağı çayda 50-70 mg potasyum ve 0.10-0.12 mg flor bulunur. Ayrıca manganez açısından da zengindir. Bir bardakta ortalama 0.1-0.3 mg manganez bulunur.

Bir bardak çay ne kadar kafein içerir?;İnce belli bir bardak çay 50-70 mg kafein içerir. Günlük kafein alım miktarının 300 mg’ı aşmaması gerekir. Günde 2-4 fincan açık ve limonlu tüketilebilir.
Beyin çaya da alışır. Kafeinden dolayı fazla tüketilince sinir sistemi ve dolaşım sistemini hızlandırarak kalbin daha çok atmasıyla birlikte, hızlanmasına neden olur. Çay tüketimi bireyleri zinde ve enerjik hissettirse de bir süre sonra beyin hücreleri buna alışır ve kişiyi uyuşuk bir hale getirebilir.

Kansızlığınız varsa dikkat edin;Ayrıca çaydaki okzalat miktarı fazla olduğu için böbreğinde kum veya taş olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Fazla tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Tansiyon sorunu olanların günde 1-2 bardaktan fazla tüketmemeleri gerekir. Yemek sırasında veya yemek sonrasında hemen çay tüketilmemeli. Anemisi olan bireyler, kahvaltılarında çay yerine 1 çay bardağı portakal suyu içebilirler. Bu kişilerin yemekten bir saat sonra açık, limonlu bir çay tercih etmeleri faydalı olur.

Çayınızı uzun süre kaynatmayın;Uzun süre kaynatılan çayın içerisindeki tein ve tanenler zarar görebilir. Bu duruma maruz kalmış çayın kanserojen etkisi olabilir. Özellikle dışarda tüketilen çaylarda acı bir tat varsa bu durum çayın taze olmadığını, uzun süre beklediğini gösterir. Çayınıza aroma katmak isterseniz, çayı demlerken içine karanfil, tarçın veya vanilya özütü ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 0