2023 Çin Yeni Yılı Ay Takvimi

Ana SayfaBatıl İnançlar

2023 Çin Yeni Yılı Ay Takvimi

4000 yıllık bir gelenek olan Çin Yeni Yılı, ay takvimine göre kutlanıyor. İnanışa göre yıllara adını vermek için yarışan 12 hayvanın Çin kültüründe il

Kara Kediler Hakkında
Anadolu’da Batıl İnançlar
Dünyada Batıl İnançlar

4000 yıllık bir gelenek olan Çin Yeni Yılı, ay takvimine göre kutlanıyor. İnanışa göre yıllara adını vermek için yarışan 12 hayvanın Çin kültüründe ilk tanrı olarak kabul edilen Jade Emperor’un davetine icabet ediş sıralarına göre yılların sırası belirlenmiştir.

Örneğin kutlamaların ilk 5 günü evden çıkılmaması ve evde bulunulan tüm vaktin aile bireyleriyle birlikte geçirilmesi gerekiyor.
Çin’in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi’ne göre 22 Ocak’tan itibaren “Su Kaplan Yılı” geride bırakılarak “Tavşan Yılı”na girilecek.

Çin Ay Takvimi’ne göre 2023 Tavşan Yılı. Tavşan, Çin zodyak döngüsündeki 12 hayvandan biri. Çin burç kuşağına ve geleneğine göre 2023; uzun ömür, pozitiflik, talih, nüktedanlık, temkinlilik, akıllılık ve kendini korumayı sembolize eden Tavşan Yılı.
Kutlamaların karakteristik açıdan birçok özelliği var; fakat içlerinde en önemlileri bir vakitler kente saldıran “Nian” adında bir canavarın yenilme efsanesi. Yılda bir kez ortaya çıkan bu canavardan saklanmak için evlerine kapanan insanların içinde bir çocuk canavara karşı maytapla karşı koymaya çalışır ve başarır. Başka bir rivayete göre ise; Çin’de yaşayan bir dilenci Nian’ın saldırısına hazırlık için evlerin üzerine kırmızı kağıtlar asmaya başlar ve canavar bunu gördüğünde kaçıp gider. Bu rivayetler günümüze dek Çin Yeni Yılı’nın kutlama gelenekleri üzerinde pek çok iz bırakmış. Kutlamaların başlamasıyla maytapların patlatılması ve kıpkırmızı süslerle, takılarla ve giysilerle her yerin donatılması bunlara en güzel verilebilecek örnekler olmuştur.
Bahar Festivali’nin başlayışının ardından gelen kutlamalarda çoğu günün farklı anlamları ve kutlama biçimleri var. Bir gün farelerin evlilik günü olarak kutlanıp etrafa yiyecekler bırakılıyor ve rahatsızlık vermemek için erken yatılıyor. Bir başka gün ise koyunların yaratıldığı gün olarak kabul ediliyor. O gün bolluk tanrısını eve kabul etmek üzere geceleri pencereler açık bırakılıyor. Yeni yılın kutlanacağı gün temizlik yapmak, çöp atmak gibi hareketler iyi şansın süpürülüp gitmesi olasılığını barındırdığından tercih edilmiyor.

 

Mitlerin, efsanelerin ve destanların arasından doğan bir binlerce yıllık bu geleneğin bir de yemek kültürü var elbet. Bu yemeklerden en önemlisi tüm ailenin bir araya geldiği yeni yıl yemeği. Bu sofranın vazgeçilmezleri ise; mantı gibi et ve hamurdan yapılan şeklen kulak biçimine benzeyen dumplings, buğulama balık, sigara böreği ve tatlılardan da pirinç keki. Bu yemeklerin her birinde yine kutlamaları şekillendiren inanışlar gibi belirli malzemeler birtakım anlamlara geliyor. Örneğin bütün balık pişirmek ailenin bütünlüğü anlamına gelirken, noodle’ın içine eklenen karides zenginlik ve şansı, ördek ise sadakati sembolize ediyor. Neredeyse bütün sofralarda bir de “fokurdayan tencere” geleneği mevcut. İki taraflı olan tencerenin bir bölgesinde seçtiğiniz bir çorba oluyor, diğer tarafında da kaynayan bir sos. Beraberinde gelen çiğ et ve sebzeleri dilediğiniz şekilde ve sürede sosta pişirip yiyorsunuz.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: