Chubacabra ilk kez 1995 yılında Porto Riko’da görüldüğü iddia edilen keçi, tavşan, köpek, tavuk ve benzeri hayvanların kanını emerek öldürdüğü söylenilen efsanevi yaratıktır. Amerika’daki iddialara göre tüysüz bir köpeğe benzediği söylenen bir yaratık, Porto Riko’daki söylentilere göre ise iki ayakları üzerinde durabildiği söylenen korkunç görünümlü bir canlıdır.
Baba Yaga (Türk – Altay – Bulgaristan Mitolojisi)
Türkçe’de Yek olarak bilinen iblis görünümlü, insanoğlunu yoldan çıkaran ve kötülüğün simgesi olan varlık. Türk ve Altay halk inancında şu şekilde tarif edilmektedir; Kısa boylu ve güçlü bir varlıktır. Alemin karanlık güçlerini temsil eder. Yerin altında yaşar. Yaka adlı kötü ruh ile de bağlantılıdır. Bulgar kültüründe Yaga adlı bir cadı figürü vardır. ‘Kötü ruh, şeytanın yarattığı hastalık, zarar verme’ gibi anlamları da vardır. Başka sözlüklerde ‘ig’ ve ‘iklig’ biçiminde geçen ve hastalık anlamı da bulunur. Maniheizm’de yine şeytan anlamında kullanılmıştır.
Gamayun (Slav Mitolojisi))
Slav mitolojisine ait olduğu düşünülen Gamayun, normalde kadın başı ile büyük bir kuş olarak tasvir edilir. Bilginlik ve bilgeliğin sembolü olarak bilinmektedir.
Curupira (Brezilya Mitolojisi)
Brezilya mitolojisine ait olduğu söylenen cin görünümlü bir yaratık. Batı Afrika ve Avrupa’da ise genellikle şeytani bir figür olarak kabul edildi.
Kumiho (Kore Mitolojisi)
Kore mitolojisine ait olan yaratık. Efsaneye göre bilgisi şu şekildedir, insan formunu alabilmesi için 100 insanın ciğerini yemesi gerekir. İnanılmaz güzeldir ve bir resme hapsedilmiştir. Kurtulması için birinin resimdeki tilkiye dokuz tane kuyruk çizmesi gerekir.
White Lady (ghost) – Beyaz Kadınlar- Dames Blanches (Fransız Mitolojisi)
Fransız mitolojisinin yarattığı efsanevi yaratık. Teknik olarak bir yaratık değil aslında. Dames Blanches veya Beyaz Kadınlar, köprüleri geçmeye çalışan genç erkekleri, dans ederek karşılayan beyaz güzel kadınların oluşturduğu topluluk olarak ifade edilir. Köprüden geçerken ya da geçtikten sonra dans etmek isteyip, istemediğini sorarlar ve hiçbir zaman kötü yüzlerini göstermezler. Eğer reddedilirse gençleri köprüden aşağı attıkları ya da işkence ettikleri söylenir.
Black Annis (İngiliz Mitolojisi)
İngiliz mitolojisine ait olan bir yaratık. Tarih kitapları mavi yüzlü ve çok çirkin olduğundan bahseder. Günümüzün Boogeyman’ı olarak düşünebilir. Gerçekte kocakarı ya da bir demir tırnaklı cadıdır. Her cadının yaptığı gibi hedefinde çocuklar bulunmaktadır.
Koschei the Deathless – (Slav Mitolojisi)
Bu ölümsüz yaratık da slavlardan çıkagelmiş bir efsanedir. En önemli özelliği ölümsüz olduğudur. Onu öldürmek için tek bir yol var: ruhunu yok etmek gerekir. Ruhunu bulmak imkansızdır. Çünkü bir iğne şeklinde ruhunu saklamıştır. İğneyi ise hiç kimsenin gitmeye cesaret edemediği korkunç bir adada bulunan ağaçlardan birisinin altına gömmüştür.
Strigoi (Romanya Mitolojisi)
The Strain dizisini izleyenlerin yakından tanıdığı bu efsanevi yaratık Drakula’yı da yaratmış Romanya mitolojisinden gelmektedir. Romanya’da Strigo’nin Drakula’nın babası olduğu iddia edilmektedir. Dizide görülenin aksine o görünmezdir ve ya herhangi bir hayvan şeklindedir.
Gugalanna (Sümer Mitolojisi)
Cennetin Boğası olarak tasvir edilen bu yaratık, tanrıların Gılgamış Destanına müdahale biçimini yansıtmaktadır. Astroloji uzmanları Gugalanna’nın, şimdilerde boğa burcu olarak bildiğimiz bir tanrı olarak bilindiğini ifade ederler.
Avrupa Dragonu (Yunan Mitolojisi)
Sanırız Dragon’u anlatmaya gerek yok ama özetle; tüyden kanatları olan, uğradığı şehirlerde yangınlar çıkaran sürüngen. Hobbit filminde de olduğu gibi kendine ait içi altınlarla dolu bir mağarada inzivaya çekildikten sonra bir daha kimse tarafından görülmemiştir.
Dybbuk (Yahudi Mitolojisi)
Dybbuk, inanışa göre iblis’in Yahudi versiyonu olarak bilinir. Dibbuk, şimdiye kadar tarif edilen en kötü şeytanın kendisidir. Tarih yorumcuları Dibbuk’un, iyi ve güzel insanların ruhlarına kendisini kilitlediğini, bu şekilde yaşamını sürdürdüğünü ve nereye giderse gitsin yıkım ve kargaşalara neden olduğunu. ifade etmektedir.
Pixiu (Çin Mitolojisi)
Kötü ruhları uzak tuttuğu ve zenginlikler getirdiği söylenen Kanatlı Aslan. Çin’in efsanevi hibrid uygulayıcıları için çok güçlü bir koruyucu olarak kabul edilir. Kısaca bu içerikteki en uğurlu yaratık olduğu inanışı hakim olan mitolojik yaratık.
Kasa-Obake (Japon Mitolojisi)
Tek gözlü, uzun dilli ve tek bacaklı olduğu söylenen yaratık. Özellikle yağmur şemsiyesi görünümünde olduğu ve yağmurlu gecelerde vadilerde göründüğü eskiden beri söylenmektedir. Efsaneye göre de insanlara hiçbir zarar verdiği de duyulmamıştır.
Patupaiarehe (Zelanda Mitolojisi)
Büyüleyici müzikler çalan, derin orman veya soluk renkli dağ ruhları. Zelanda’nın yerel halklarına karşı besledikleri düşmanlıkla tanınırlar.
Uchchaihshravas (Hindistan Mitolojisi)
Atların kralı, kükrediğinde insanları sağır ettiği söylenen mitolojik yaratık. Uçan yedi başlı at olarak da biliniyor. Süt okyanuslarının yaratıcısı tanrının bineğidir.
Fenrir (İskandinavya Mitolojisi)
Fenrir gökyüzünde zincirli halde bekleyen devasa boyutta bir kurttur. Kahinler tarafından Odin’i yutarak öldüreceği kehanet edildiği için zincire vurulur. zincire vurulduğu sırada dövüş tanrısı, Tyr’in sağ kolunu koparttığı söylenir. Marvel çizimlerinde ve animelerinde yaratığa dair daha detaylı bilgiler bulunmaktadır. Efsaneye göre Ragnarok’ta Odin’i öldüreceği günü beklemektedir.
Vodyanoy (Rus Mitolojisi)
Çuvaş mitolojide su ruhu. Vodyanoy, efsanelere göre boğularak ölmüştür ve su cinine dönüşmüştür. Yarım insan görünümündedir. Bazen iki ayakları üzerinde insanlar gibi yürüdüğü söylenir. Büyük nehirlerde ve göllerde yaşar. Vodyanoy’un tıpkı insanlarla aynı yaşam tarzına sahip olduğuna inanılırdı. Onlarında aralarında yaşlı erkekler ve bebekler vardır, aileleri bulunur.
Aqrabuamelu (Mezopotamya Mitolojisi)
Bir erkeğin kafa şekline sahip, sekiz bacaklı bir yaratık. Darksiders’ın ilk oyununda Tiamat olarak da görülebilmektedir. Güneş tanrısına (Ra) hizmet ettiği ve onun koruyucusu olduğu söylenmektedir.
Sphinx (Mısır Mitolojisi)
Sphinx, kafası koç, kuş, veya insan, gövdesi ise uzanmış bir aslan şeklini alan heykel. İlk önce Antik Mısır’da rastlanan Sphinx, antik Yunan mitolojisinde büyük kültürel önem taşımıştır ve ismini buradan almıştır. Piramitlerin koruyucusu unvanına sahiptir.
Yorumlar