Ana SayfaBuluşlar

Penisilini Kim Buldu

1928'de Londra St. Mary's Hastanesi'nde kurulan Dr. Alexander Fleming, bazı kültür örneklerini laboratuvarın güneş ışığında test etti. Araştırmasında

Papirüs’den Kağıda
Arşimet Prensibi
Yer Çekimi Kanunu

1928’de Londra St. Mary’s Hastanesi’nde kurulan Dr. Alexander Fleming, bazı kültür örneklerini laboratuvarın güneş ışığında test etti. Araştırmasında bu kültürlerin antiseptik özelliklerini inceledi. Bir süre sonra, bir kültürün diğerlerinde farklı sonuçlar ürettiğini fark etti. Doktor bu kültür örneğiyle Penicillium notatum küfü veya penisilin buldu. Penisilin en eski ve en güvenilir antibiyotiklerden biridir. Stafilokok ve streptokok gibi bakteri türlerine karşı çok etkilidir. Keşfedildiğinden bu yana milyonlarca hayat kurtardı. 
Penisilin Türleri Nelerdir? İlaçlar zaman içinde farklı çeşitlerde geliştirilmiştir. Beta-laktam grubu adı verilen tek çatı altında toplanan bu türleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

Doğal Penisilinler: Penisilin G sadece damar veya kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Penisilin V, bir süspansiyon veya tablet olarak ağızdan alınır.
Prokain penisilin
Benzatin penisilin 

Neden Penisilin

İlaç, bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılır. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır: 

Zatürree
Akciğer iltihapları
Mesane ve Böbrek taşları
Kulak enfeksiyonları
Deri enfeksiyonları
Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
Eklem ve kemik enfeksiyonları

Kimler Penisilin Kullanamaz? 
Penisilin veya benzeri ilaçlara alerjisi olan kişiler Soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir hastalığı olan kişiler. Çünkü bu antibiyotik virüslerin neden olduğu hastalıklarda işe yaramıyor. Aksine gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle bakteriler bu ilaçlara karşı dirençli hale gelir ve her seferinde daha yüksek dozda ilaç alınması gerekir. Bazı insanlarda ilaç bakterilere karşı etkinliğini kaybeder. Çeşitli maddelere alerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler. 
Penisilin Alerjisi Nedir? 
Bu eski antibiyotiğin yaygın bir yan etkisi, bazı hastalarda alerjik reaksiyona neden olmasıdır. Araştırmalara göre bazı ilaçlara alerjisi olan 100 kişiden ortalama 10’u Penicillium notatum bakterisine alerjisi var. Bu durum bazı kişilerde hafif gibi görünse de kişilerin %0,03’ünde yaşamı tehdit eden reaksiyonlara neden olur. İlaçlara karşı duyarlı hale gelen bağışıklık sistemi, ilacı vücuda alındığında hastalık tehdidi olarak görür ve belirli tepkiler verir. 
Bu Alerji Semptomlarından Bazıları Şunlardır: 
Kaşıntı 
Ateş 
Gözlerde sulanma 
Deride kırmızı şişlik ve kızarıklık 
Mide bulantısı ve kusma 
Karın ağrısı 
Ses kısıklığı, hırıltı, nefes darlığı dil, yüz ve dudaklar 
Bu evre için çok önemlidir  alerjiyi doğru teşhis edin. Bu nedenle net bir teşhis için alerji uzmanları tarafından çeşitli testlerle durumun doğrulanması gerekir. 
Penisilin Alerjisi Tedavi Edilebilir Mi? 
Bu alerji türü ömür boyu süren kalıcı bir durumdur. Bu nedenle, alerjik reaksiyondan kaçınmak için penisilin kullanımından kaçınılmalıdır. Alerjik reaksiyon tedavisinde, hayati tehlike oluşturmadığı sürece doktor tarafından reçete edilen krem ​​veya tablet tipi ilaçlar yeterlidir. Ancak bu ilaçların sürekli kullanılmaması için penisilin kullanımından kaçınılmalıdır.
Penisilin Enjeksiyonu 
İlk kez penisilin enjeksiyonu yaptıran kişiler genellikle bir deri testine ihtiyaç duyarlar. Bu test, bir kişinin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini gösterir. Deneyde ön kola 1 diz (0,1 ml) mililitrede 10.000 ünite içeren kristalize penisilin, diğer kola 1 diz fizyolojik solüsyon enjekte edilerek 30 dakika bekletildi. Bu süreden sonra elde reaksiyon olmazsa ilaç verilir.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: