Ritüel, kültürel bir inancın ya da değerin belirlenmiş olan bir düzene veya akışa göre gerçekleştirilmesidir. Bir eylemin ritüel olması için düze
Ritüel, kültürel bir inancın ya da değerin belirlenmiş olan bir düzene veya akışa göre gerçekleştirilmesidir.
Ritüeller, yoğun ve hızlı akan dünya düzenine ayak uydurmak yerine, durup düşünmeye ve varlığımızı anlamlandırmamıza yardımcı olur. Ritüel yaparken kaos yerini, sakinlik ve rahatlığa bırakır. Her zaman ruhani ritüeller veya niyet ritüelleri yapmayabiliriz. Örneğin, her sabah yürüyüşe çıkmak, bir bardak sıcak çay ile kahvaltı etmek, çalışmaya başlamadan önce odayı tütsülemek gibi bazı kişisel alışkanlıklarınız olabilir. Bunlar siz fark etmeseniz de kendinize zaman ayırdığınız, ruhunuzu değerli kıldığınız ufak ritüellerdir. Elbette bazı ritüellerde daha derinlikli olabilir ancak şunu unutmayın, “Hiç bir ritüel diğerinden daha önemli değildir.”
Ritüeller İşe Yarıyor Mu
Basit ritüeller bile son derece etkili olabilir. Özellikle kişinin kendine olan güveninin artması, kaygı – endişe gibi durumların azaltılması, geleceğe umutla bakılması gibi pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Ritüeller fiziksel refahımıza ve bağışıklık sistemimize fayda sağlıyor.
Ritüel Çeşitleri Nelerdir
Aşk Ritüeli
Kişinin kendine olan sevgisini, mevcut olan aşkı güçlendirmesi veya belirli bir partneri kendine çekmesi için yapılan çeşitli ritüellerin tamamına aşk ritüeli denmektedir. Aşk ritüeli sırasında en çok dikkat edilmesi gereken şey, neyin istendiği ve gerçekleştiğinde getireceği sonuçları kabullenmektir. Ne verirseniz, onu alacağınızı unutmayın.
Ateş Ritüeli
Özellikle ateşe tapan veya ateşin kutsal olduğu dinlerde yapılan ritüellerdir. Günümüzde şenlik ateşi üzerinden atlama, mum yakma gibi ateş elementini içeren uygulamaları vardır. Genellikle dilek dileme, yeni başlangıçlar yapma, geçmişten arınma gibi konularda yapılan eylemler bu başlık altında incelenebilir. Doğal mum yakarak yapabileceğiniz Yeni Ay Ritüeli ve Dolunay Ritüeli nasıl yapılır başlıklı blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Özellikle fiziksel, zihinsel ve ruhsal şifalanmak için kişiye özel olarak yapılan ritüellerdir. Kişi kendini şifalandırabilir veya bir şifacı eşliğinde arınabilir. Şifa ritüellerinde önemli olan enerjinin doğru yönlendirilmesidir. Özellikle enerji akışını güçlendirmek için doğal taşlar sıklıkla kullanılır. Doğal taşlar, çakra adı verilen vücudun enerji noktalarına yerleştirilerek ritüel gerçekleştirilir.
Herhangi bir gruba, organizasyona, tarikata katılma aşamasında yapılan ritüellerdir. Adayın gruba dahil olması için katılması gereken bir tören olarak düşünülebilir. Hristiyanlıkta yer alan vaftiz, veya Müslümanlıkta yer alan Sünnet birer kabul ritüeli olabilir.
Kutlama Ritüeli
Kutlama ritüeli, ibadet ritüeline çok benzer ancak genellikle Yule veya Cadılar Bayramı gibi yılın belirli bir gününe denk gelen, aile veya arkadaşlarla yapılan bir uygulamadır. Kutlama ritüelleri grup halinde yapılan, dayanışmayı artıran eylemleri içerir. Her zaman dini olmak zorunda değildir. Doğum günleri belki de en güzel kutlama ritüelleridir.
Koruma Ritüeli
Koruma ritüeli farklı inançlarda farklı şekilde uygulanmaktadır. Örneğin dini ritüellerde ilahi güç ile korunma varken, farklı inançlarda bedenin oluşturduğu enerji kalkanları ile nazar gibi kötü enerjilerden korunduğuna inanılır. Anadolu’da en bilinen koruma ritüeli yanan üzerlik otu tütsüsü üzerinden atlamak veya üzerlik otu ile bedeni tütsülemektir.
Yorumlar