Ana SayfaCennet Vatan

Türkiye’deki En Güzel 10 Kayak Merkezİ

Türkiye, dört mevsimi birden yaşayabilen dünyadaki sayılı şanslı ülkelerden biridir. Üç tarafımız denizlerle çevrili olan yeryüzü şekillerimiz de büyü

Göl Yazı Köyü / Bursa
Doğal Bir Güzellik Dupnisa
Ihlara Vadisinin Doğal Güzelliği
Türkiye, dört mevsimi birden yaşayabilen dünyadaki sayılı şanslı ülkelerden biridir. Üç tarafımız denizlerle çevrili olan yeryüzü şekillerimiz de büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Batıdan doğuya gidildikçe rakım farkının arttığı Türkiye’de soğuk bir kış gününü keyifli bir hale dönüştürmek için kayak merkezlerini gezmek en keyifli seçeneklerden biri. Her yıl Kasım ve Aralık aylarında ilk kar yağışından sonra, kayak merkezi beyaz bir örtü ile kaplanarak, temiz havanın ve karla kaplı manzaranın keyfini çıkarmakta, heyecan verici kayak ve açık hava etkinlikleri için eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Kayak merkezleri, geleneksel yaz tatillerine alternatif olarak öne çıkıyor.
Yolçatı Kayak Merkezi

Bingöl sınırlarında, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta kalıyor. Aralık ve mart ayları ayları arasında kayak sezonunun devam ettiği bu merkezde, acemi ve ileri düzey kayakçılar için bin metre uzunluğunda bir pist yer alıyor. Kayak merkezinde 950 metre uzunluğunda, 44 askılı bir teleski yer alıyor. Yolçatı Kayak Merkezi, ana yol güzergahında konumlandığından ulaşımı oldukça kolay. Bingöl kent merkezinden özel araçla ya da yolcu otobüsleriyle ulaşım sağlanıyor. Aynı anda 500 kişinin kayak yapabildiği Yolçatı Kayak Merkezi’nde 50 yatak kapasiteli bir kayak evinin yanı sıra 28 odalı ve 100 kişi kapasiteli bir restorana sahip olan bir de otel bulunuyor.

Ilgaz Kayak Merkezi

Kastamonu ve Çankırı illeri arasında, 2 bin 850 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı üzerinde yer alıyor. Aralık ve nisan aylarını kapsayan dönemde, kayak sezonunun devam ettiği bu merkezde, iki adet pist yer alıyor. Ilgaz Kayak Merkezi’nde, konaklama ve yeme-içme tesisleri de bulunuyor. İç Anadolu Bölgesini ve Gökırmak ile Devrez Çayının havzalarını birbirinden ayıran Ilgaz Dağlarında Uluslararası Kayak Federasyonunun kuzey disiplini ve Alp disiplini için belirlediği standartlara uygun kış sporu parkurları bulunuyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı sınırlarında yer alan kayak merkezinde bir adet çift iskemleli telesiyej tesisi ile bir adet teleski tesisi yer alıyor. 700 metre uzunluğundaki telesiyej tesisi 700 kişi/saat, 950 metre uzunluğundaki teleski ise 1000 kişi/saat kapasitesine sahip.

Zigana Kayak Merkezi

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tek kayak merkezi. Kayak merkezi, Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Zigana Dağı üzerinde bulunuyor. Özellikle hafta sonları karın tadını çıkarmak ve eğlenmek isteyenlerin adresi haline gelen bu tesiste, kayak sporunun yanı sıra kar motoru ve kızak gibi çeşitli aktivitelerle de eğlenmek mümkün. Çevresinin ormanlarla kaplı olduğu kayak merkezinde kar kalınlığı kış aylarında 100-150 cm’ye ulaşıyor. Kayak merkezinin toplam pist uzunluğu ise 661 metre. Kayak bilmeyenler için kayak eğitimi ve malzeme kiralayan tesislere de sahip olan Zigana’da pistler ocak ayı başında açılıyor. Mart ayının sonuna kadar hizmet evren Zigana’da pistler 1.900 metre ile 2 bin 500 metre yükseklikte yer alıyor. Kayak merkezine Gümüşhane ve Trabzon’dan ulaşılıyor.

Erciyes Kayak Merkezi

Kayseri şehir merkezinden 25 km uzaklıkta yer alıyor. Sönmüş volkanik bir dağ olan Erciyes Dağında yer alan kayak merkezinin zirvesi 3 bin 916 metre. Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’in kuzey yamacı kayak merkezinin de yer aldığı Tekir Yaylası olarak biliniyor. Kayak tesisleri, 2 bin 150 metre ile 3 bin 400 metre arasında yer alıyor. Pistlerin eğimi ise yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Türkiye’deki en uzun telesiyejlerden birine sahip olan Erciyes Kayak Merkezinde, malzeme kiralama ve kayak eğitimi gibi hizmetler de sunuluyor. Tesisin en yoğun olduğu zaman ise kar kalınlığının arttığı aralık ve mart ayları arasındaki dönem. Erciyes, snowkite (kar uçurtması) sporu için dünyanın en önemli yerlerinden birisi. Kışın düzenli esen rüzgarı, etrafında hiç ağaç olmaması, otellerin hemen önünden başlayıp tekrar otellere dönülebilmesi Erciyes’i snowkite için özel bir yer haline getiriyor.

Davraz Kayak Merkezi

Isparta’da kayak, snowboard, tur kayağı, dağcılık gibi kış sporlarını yapabileceğiniz bir merkez. Ege ve Akdenizdeki nadir kayak merkezlerinden biri. Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, Isparta il merkezinin 26 km güneydoğusunda yer alıyor.1995’ten bu yana kış turizmine hizmete açık olmasına rağmen Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Erciyes ve Sarıkamış gibi ülkemizin bilinen kayak merkezlerimizin yanında adını henüz duyurmaya başladı. Kayak Merkezinde, 3 adet dağ kafeteryası, 4 yıldızlı ve 280 yatak kapasiteli, S. Demirel Üniversitesi’nin 84 yatak kapasiteli, ayrıca 55 yatak kapasiteli bir oberj olmak üzere 3 adet otel tesisi var. Eğirdir Gölü’nün muhteşem manzarası eşliğinde kayak yapma fırsatı sunan Davraz Dağı, kayak dışında farklı spor etkinliklerinin yapılmasına da elverişli konumda. Doğa yürüyüşü, kampçılık, yaban hayatı gözlemleme, tırmanma gibi etkinlikler Davraz’da yapılıyor. Ayrıca çığ ve kaybolma tehlikesi olmaması kayakçılar için büyük bir avantaj.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Uludağ’dan sonra Türkiye’nin en ünlü kayak merkezi. Bolu şehir merkezine yalnızca 50 km uzaklıkta yer alan Kartalkaya Kayak Merkezinde 11 tanesi mekanik olmak üzere 23 pist var. Alp kayağı, kayak koşusu ve tur kayağı için uygun koşullar sunan bölgede, snowboard ve ATV gezileri gibi aktiviteleri de deneyebilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi

Ülkemizin en eski ve en tanınan kayak merkezlerinden biri. Toplam 11 adet ana pistin yer aldığı Uludağ Kayak Merkezi’nde, alpin usulü, snowboard, cross country, heli skiing stillerinde kayak yapılan pistler bulunuyor. Bu pistlerin en uzunu yaklaşık iki kilometre uzunluğa sahip. Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanıyor. Dağın en yüksek noktası ise göller bölgesinde yer alan 2 bin 543 metrelik Uludağ Tepesi. Uludağ’da 1933’te inşa edilen otel ve şehre bağlantı sağlayan yolla beraber, dağ kış kayak sporları için bir merkeze dönüşmüş. Ülkemizin en eski kayak merkezlerinden biri olan Uludağ, 1963’te hizmete açılan Türkiye’nin ilk teleferiği Bursa Teleferik ile Bursa kent merkezine bağlanıyor. Uludağ’da yüksek kayak sezonu ekim-nisan arasında. Uludağ’da 15’i özel sektöre, 12’si kamu kurumlarına ait konaklama tesisi bulunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi

kar kalitesi, sahip olduğu kaliteli tesisler ve her seviyeden kayak severe hitap eden nefis pistleriyle Türkiye kış turizminin gözde merkezlerinden birisi. 70 km boyunca uzayan Palandöken Dağları, 1993’den bu yana kış turizm merkezi ilan edilmiş. 2011 yılında yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmasıyla da, bir bakıma dünya ölçeğinde kalitesini kanıtlamış. Büyük slalom ve slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu olan FIS tarafından tescillenmiş 2 pisti bulunuyor. Palandöken’nde, 7 kolay, 8 orta, profesyonel (zor) ve 4 doğal pist yer alıyor. Yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı aktivitelerinde yapılabildiği bu merkezde, Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist de hizmet veriyor. Konaklama ve restoran gibi işletmelerin de olduğu bu merkez Erzurum şehir merkezine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Doğu Anadolu’da, Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırlarında bulunuyor. Allahuekber Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan kayak merkezi, kar kalitesi ve nitelikli pistleriyle Avrupa’nın en önemli kayak merkezleri arasında gösteriliyor. Dünyada benzeri yalnızca İsviçre’de, Alp Dağlarında görülen kristal taneli’ karı ile kayak severleri cezbeden Sarıkamış’ta kar yağışlı havada havadaki kar tanelerini kristal olarak görmek mümkün. Kristal kar taneleri kıyafet üzerine yapışmamasıyla da ünlü.Etrafı sarıçam ormanlarıyla kaplı, 2 bin 200- 2 bin 900 metre yüksekliğindeki platoda yer alan kayak merkezi, son dönemde bölgede gerçekleştirilen yatırımlarla isminden söz ettiren kayak merkezlerinden birine dönüştü. Günlük 15 bin kayakçıyı ağırlayabilen kayak merkezinde sezon 10 Aralık – 10 Nisan döneminde. Sarıkamış’ta Alp ve Kuzey Disiplini kayak uygulaması, kayak safari, kızaklı gezi ve snowboard sporu yapılabiliyor.

Kartepe Kayak Merkezi

Kocaeli şehir merkezine yakınlığı ve sakin ortamıyla huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyen tatilcilerin kaçamak noktası. Kayak merkezinde telesiyej, otel, restoran gibi hizmetlerden faydalanılabiliyor. Doğal güzelliği ve Sapanca Gölü manzarasıyla da hayranlık uyandıran Kartepe Kayak Merkezi, İstanbul’a yaklaşık iki saat, Kartepe ilçe merkezine de 20 dakika uzaklıkta konumlanıyor. Eski ismi Keltepe olan Kartepe’nin en yüksek noktası 1.601 metre. Marmara Bölgesinin ikinci en yüksek dağı olan Kartepe’ye Maşukiye üzerinden ulaşılıyor. Dağın zirvesinde yer alan Kartepe Kayak Tesisleri (Green Park Hotel) ile kayak severleri ağırlayan kayak merkezi, diğer kayak merkezlerinin aksine denize de oldukça yakın. İstanbul’a olan yakın konumuyla Kartepe, Uludağ’a rakip olarak gösteriliyor.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: