1. Kanayan Diş Mantarı (Bleeding Tooth Fungus)Yenilmez" olarak sınıflandırılmış bir bitkidir. "Şeytanın dişi", "çilek ve krema" olarak da isimlendiril
Nadir bulunan türlerden biri olan Çinli siyah yarasa çiçeği, özellikle yarasa şeklindeki çiçekleri ile farklı bir görünüme sahiptir. Latince ismi tacca olan bu bitki, 25 ile 30 cm büyüklüğünde bitki boyu ise 70 cm’ye kadar uzamaktadır. Yüksek nemli ortamları ve drenajlı toprağı seven bir türdür. Çinli siyah yarasa çiçeği, sıcak iklimleri sever ve soğuk havalarda iç mekana alınması gereken bir bitkidir. Hem dış hem de iç mekanlarda yetiştirmek için uygundur. Tohum ekim dönemi olarak mutlaka sıcak havalar seçilmeli, toprak ısısı da yüksek olmalıdır.
Bebek gözü bitkisi, ‘Kukla gözü’ olarak da bilinir ve ‘Ranunculaceae’ familyasına ait bir türdür. ABD’de doğal olarak yetişir ve en çok Kuzey Amerika ile Doğu Kanada’da bulunur.
Göze benzerliği ile dikkat cekmektedir. Çiçekli bitkilerden olan bu türün ilginç bir görünümü vardır.
Dünyada az bilinen bir mantar türüdür. kötü kokusu ve benzersiz anemon şekli ile bilinir. otlukta ve bahçelerde bulunan bu mantar beyaz çubukta kahverengimsi sümük kaplı kırmızı yıldız şeklindedir. sıvısı ile sinekleri böcekleri çekip üremesini sağlar.
Özellikle sırt ve eklem ağrılarına karşı ağrı kesici ve iltihap giderici etkisi ile bilinen şeytan pençesi bitkisinin sağlığa birçok faydası bulunuyor. İşte şeytan pençesini kullanmanın yolları.Şeytan pençesi bitkisi bilimsel açıdan son derece ilginç bir bitkidir ve sayısız araştırmaya konu olmuştur. Şeytan pençesi, özellikle iltihap önleyici ve ağrı kesici özellikleriyle bilinir. Genellikle ateşi düşürmek ve ağrıları hafifletmek için kullanılır.
Madagaskar’da yetişen porcupine domatesi, sivri ve zehirli olmasının yanı sıra, çok hızlı bir şekilde yayılıp büyümesiyle biliniyor. Öyle ki, gece küçük bir bitkiyken sabah uyanıldığında bir iğne topluluğuyla karşılaşılabiliniyor.Çalı formunda olan bu bitkinin kök ve meyveleri zehirlidir. Botanik adı S. pyracanthos olan bitki ‘Kirpi Domates’ olarak da adlandırılır. Dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sıcak iklim ve hafif alkali toprakları sever.
çinden bir sürü kurtçuk fırlıyormuş gibi gözüken çürük elmayı bu tuhaf mantarın Türkçe adı “Elma Pası Mantarı” dır.İçinden bir sürü kurtçuk fırlıyormuş gibi gözüken çürük elmaya benzeyen bitkiye ne denir sorusuna “Elma Pası Mantarı” diyorsanız, muhtemelen bu maddenin başlığını iyi okumuşsunuz.
Antalya’nın Alanya ilçesinde kafe işletmecisi 38 yaşındaki İlyas Peker, hobi bahçesinde 10’a yakın çeşit tropikal ve subtropikal bitki yetiştiriyor. Peker, bahçesinde “Buda’nın eli” diye bilinen bitkinin meyvesinin dikkatleri çektiğini söyledi.Konaklı Mahallesi’nde kafe işletmeciliği yapan Peker, 6 dönümlük arazisinde kurduğu hobi bahçesinde yurt dışından getirdiği tropikal ve subtropikal bitkileri üretmeye başladı. Beş yılda ürettiği çeşitler 10’a yaklaşan Peker, bazı bitkilerden de meyve almayı başardı.
Toprağın içinden heykel gibi çıkan bu bitki ilk gördüğünüzde photoshop veya topraktan yapılmış sanabilirsiniz. bu bitki gerçek olduğu kadar görüntüsü ile dikkat çekiyor.Toprağın içinden heykel gibi çıkan Bu bitki ilk gördüğünüzde photoshop veya topraktan yapılmış sanabilirsiniz. bu bitki gerçek olduğu kadar görüntüsü ile dikkat çekiyor.
Gerçek adı Drosera capensis olan bu güzel bitki güzelliği böcekle beslene kadar. Böcekçil bitkilerden Drosera capensis (sinek kapan bitkisi) olan güneş gülü bitkisi dokunaçlarda bulunan kokuya aldanan böcekler damlacıklara yapışır ve yaprak ağır ağır kapanır. Güneş gülü böceği yaprağı ile sardıktan sonra sindirim enzimlerini salgılar ve böceği sindirir. Bu süreç sonunda kendisi için gerekli olan besinleri ve azot elenmetini sağlamış olur.
Bu türün boyu 2-8 santimetre arasında değişirken kalınlığı ise yaklaşık 2 santimetreye kadar ulaşabilir. Gövde rengi yaşa göre değişir; genç örnekler gri veya kahverengidir, zamanla gövde rengi kararmaktadır. Meyve gövdesinde zamanla çatlamalar meydana gelir. Ölü bir adamın iskemik (kansız) parmağı görüntüsünü andırdığı için bu isim verilmiştir.
Güney Amerika’dan aramıza katılan bu çiçeğin yetişme bölgesi ise spesifik. Yüksekleri seven bitkimiz 2500-4000 metre rakımlı alanları tercih ediyor. Ekvator’un dağlık bölgelerinde ve Ekvator ile Peru arasındaki ormanlık bölgede yetiştiği bilinen Maymun Yüzlü Orkide, Brezilya, Şili ve Bolivya’nın yüksek rakımlı alanlarında da görülebiliyor. Tropikal iklimden hoşlanıyor.
Efsaneye göre sadece sevgililer günü öncesinde FEO dünyasının (verimli toprakları, temiz suyu, havası ormanları olan mükemmel bir dünya. Burada yaşayanlar da güç, zihin, akıl ve güzellik yönünden üstün bir ırk) büyük dağlarının yamaçlarında çok güzel öpücük çiçekleri açar. Bu harika çiçeğe sevdiğinizin adını fısıldadığınızda, taç yaprakları çiçeği gitmesi gereken yere götürür.
İstanbul’un meşhur ağaçlarından birisi de Sultanahmet meydanında ki büyük çınardı. Kanlı çınar da denilen bu uğursuz ağaç pek çok dehşetli hadiseye şahit olmuştur. Bunların en ibretli ve vahametlilerinden birisi Sultan İbrahim devrinde yaşanandır.1648’de Sultan İbrahim’i tahtan indirmek üzere ayaklanan serkeş Yeniçeri güruhu önce Sadrazam Ahmet Paşa’nın konağını bastı. Paşa’yı buradan alarak ihtilale destek veren Vezir Sofu Mehmet Paşa’nın konağına götürdüler. Sadrazam ne kadar istiğfar ettiyse de yakasını kurtaramadı. Konağın merdivenlerinden inerken bir koluna cellat Kara Ali diğerine Börekçi Mustafa girince vaziyeti anladı. İki cellat sadrazamı konağın mahzenine indirerek bir yumruk da yere yıktılar ve kemendi boynuna atarak iki taraftan asıldılar. Az sonra padişahtan sonra imparatorluk da ki en güçlü fanî ruhunu teslim etmişti.
Kara mantar türünden bir bitki olan Yahudi kulağı (auricularia polytricha), Asya ve Afrika başta olmak üzere dünyanın her yerinde görülmektedir. Yaşlı ağaçların gövdesinde yetişen mantar türü adını İngilizlerden almıştır
Et renginde bir bitki olan Hydnora Africana, Afrika kıtasında yetişir. Kötü görüntüsü ve kokusu ise en çok dikkat çeken özelliğidir.Hydnora Africana, salgıladığı bir sıvıyla etrafına hayvan dışkısına benzeyen bir koku salıyor. Kökleriyle, kokuyu alan böcek ve sineklerin yaklaştığını hissedince yutuyor. Fotosentez yapmayan etobur bitki, yanındaki diğer bitkilerden mineral çalıyor.
Sinekkapan (Venüs) bitkisi, kompakt çiçekli bir bitkidir. Olgun bir sinekkapan bitkisi 4-7 yapraklıdır ve yaklaşık 13 cm’lik bir boyuta ulaşır. Her yaprak bıçağı fotosentez yapabilen bir sapı ve menteşeli bir tuzağa sahiptir. Tuzak, kırmızı pigment antosiyanini üreten hücreleri içerir. Her tuzakta dokunma hissini tetikleyen tetik tüyleri vardır. Tuzak loblarının kenarları, avın kaçmasını önlemek için tuzak kapandığında birbirine kilitlenen sert çıkıntılarla kaplıdır.
Yorumlar