Ana SayfaŞifalı Bitkiler

Mimoza Çiçeği

Mimoza, Akasya ağacı kökeninden gelen bir çiçektir. Bu çiçek türü birçok alanda kullanılıyor. Bunlar; süs çiçeği, bitkisel çaylar, kesme çiçek aynı z

Meyan Kökünün Faydaları
İğdenin Faydaları ve Zararları nelerdir?
Siyah Sarımsak ve Faydaları


Mimoza, Akasya ağacı kökeninden gelen bir çiçektir. Bu çiçek türü birçok alanda kullanılıyor. Bunlar; süs çiçeği, bitkisel çaylar, kesme çiçek aynı zamanda parfümeri yapımıdır. Böylece güzel kokusunun ve etkileyici görüntüsünün yanı sıra birçok özelliğe sahip olduğunu da anlayabiliyoruz.

Mimoza çiçeği, anavatan olarak Güney Avustralya, Güney Afrika ve Fransa’dan gelmektedir. Ancak ülkemizde de bazı türleri yetiştirilmektedir. Şu anda mevcut 800 ila 1.200 tür arasında mimoza bitkisi bulunmaktadır. Türkiye’de küstüm çiçeği ya da dokunmabana çiçeği de denilen şarkılara konu olan bir çiçektir mimoza.

Mimoza, seçiminize bağlı olarak genelde ilkbaharda ya da sonbaharda evlerin balkon ya da bahçelerinde ekilebilir. Mimoza çiçek olarak güneşi seven bir bitkidir. Ancak rüzgâr alan yerlerden onu korumalısınız. Çünkü cereyan onları oumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra bu çiçek türü için en uygun sıcaklık 23° ila 25° C arasında olmaktadır. Süzülmüş ve taşlı toprakları çok seven çiçeğimiz bununla birlikte killi, maddece az, ağır ya da kireçtaşı topraklarda asla yetişemez.

Ayrıca kirli havaya karşı çok hassas bir yapısı bulunmaktadır. Havanın kirli olduğu yerlerde çiçek hemen kuruyacaktır. Örneğin ev içerisinde mimoza yetiştiriyorsanız ve evde yoğun bir sigara dumanı varsa birkaç hafta içerisinde çiçek yavaşça kuruyacaktır. Soğuğa dayanıklı bir yapısı vardır kimi mimozalar -5 derecelere bile dayanmaktadır.

Mimoza çiçeği yetiştiriciliği ve bakımı çok kolaydır. İlk 2 yılda düzenli olarak su vermeniz gerekmektedir. Özellikle çiçek açma dönemlerinde soğuk olan toprağı korumalısınız. Saksı bitkilerine ise Mart ve Eylül tarihleri arasında çiçekli bitkiler için bitki gübresi eklemeyi ihmal etmeyin. En iyi mimoza için uygun, geniş ve büyük bir saksı seçmelisiniz. Mimozalarınız çiçek açtıktan sonra onları yoğun ve yuvarlak tutmanız için budama yapabilirsiniz.

Evlerde serin bir odada çiçeği tutmanız gerekmektedir. En önemli şey ise sert musluk sularına karşı dikkatli olmanızdır. Çünkü bazı mimoza sahipleri saksıyı musluk altına tutup sulama yapıyor. Bu bakım konusunda oldukça yanlış bir harekettir. Sulama bakımın en önemli kısmıdır ve bakımı iyi yapılmış bir mimoza yaklaşık 50 yıl yaşayabilir.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: