Ana SayfaŞifalı Bitkiler

Mısırın Yararları

Mısırın bilinen başka isimleri Zea mays, Corn, Maisdir. Bir çeneklilerden, örneği buğday, yulaf, arpa, pirinç, çavdar, mısır, ayrık ve çayır otları, k

Ayva ve Tereyağındaki Şifa
Yeşil Çayın Faydaları
Gentiyan Bitkisi


Mısırın bilinen başka isimleri Zea mays, Corn, Maisdir. Bir çeneklilerden, örneği buğday, yulaf, arpa, pirinç, çavdar, mısır, ayrık ve çayır otları, kamış, bambu olan, çiçekleri başak durumunda büyük bir bitki ailesindendir. Bir metre senelik otsu bir bitkidir. Uzunluğu 1,5 yada 3 metre arasında olabilir.Yaprakları uca doğru uzadıkça incelir. Yaprakların kenarlarının tümü açıklı koyulu ortasından griyi andıran beyaz büyük bir esas damar ve ona benzer yan damarlar vardır. Çiçekleri erkek ve dişi olarak iki türlüdür. Dişi çiçekleri üzeri yaprakla sarmalanmış püsküllerdir. Sert bölümün üzerindeki tanelere mısır adı verilir. Bu gövdenin üzerinde 100 yada 200 tane mısır tohumu sıralanmıştır. Anavatanı Güney Amerika olan mısır, Amerika bölgesini ortaya çıkardıktan denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika bölgesinden, Mısır üzerinden Türkiyeye getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği zannedilmektedir. Mısır için Türkiye’nin mevsimleri oldukça, müsaitti bu sebeple büyük bir sahada yetiştirilmektedir. Büyüyen mısırlar toplanır mevsiminde taze olarak satılır. Kurutulan mısırlardan da ve nişasta veya yağı elde edilir. Mısır püskülleri ise yaz yalarında toplanarak gölge gören yerde kurutulur ve hususi kaplarda korunur. Mısır bitkisinin tanelerinin içerisinde fazla miktarda nişasta ile doymamış yağ asitleri, A vitamini ve sterolleri vardır. İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerisindeki maddeler ise Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağdır. Ayrıca besin değerinden dolayı mısır taneleri hayvanlar için de yem endüstrisinde kullanılmaktadır. Tanelerinden un elde edilmektedir. Son yıllarda da çok kullanılmaya başlanmıştır.

Mısırın Yararları
*İdrar yolu ,idrar torbası ve prostat enfeksiyonlarına iyi gelir.
*Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımı olur.
*İdrar yapımını arttırır. İdrar torbası taşlarını düşürür.
*Vücudu güçlendirir.
*Romatizmaya iyi gelir.

Çayının Hazırlanışı: 

1 bardak kaynar suyun içine 2 şeker kaşığı kuru ya da taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen çaydan günde iki yada üç kere birer bardak içilir.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 0