Nemrut Dağı, Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlıdır. Van Gölü'nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav
Nemrut Dağı, Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlıdır. Van Gölü’nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Anadolu’nun önemli yanardağları arasındadır. Yanardağ genellikle Andezit ve Bazaltlardan (volkanik kor kayaçlar ve kaya kütlelerinden) meydana gelmiştir.Daha genç olan Bazalt akıntıları Bitlis vadisini takiben güneye doğru akmıştır. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.
Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olup, adını M.Ö. 2100’de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut’tan almıştır. Nemrut Dağının bu krater bölgesinde iki adet göl bulunmaktadır. Bu göllerin birisinin suyu soğuk diğerinin suyu ise sıcaktır. Soğuk olan olan gölün kapladığı alan 13 kilometrekare, en derin yeri ise 155 metredir. Sıcak gölün kapladığı alan ise sadece 3 kilometrekaredir. Buranın en derin yeri de 100 metreye yakın. Bu iki göl arasında bazı bölgelerde bağlantılar vardır. Buradaki sıcak su gölüne Ilık Göl de denilmektedir. Bu göldeki suyun sıcaklığı 40 ila 60 derece arasındadır.
Göl çevresindeki sıcak sular ve kaplıcalar volkanik faaliyetlerin son izleridir. Su örneklerinin analizi berrak, renksiz, kokusuz ve normal içme suyu lezzetinde olduğunu göstermiştir. Suyu, radyoaktivite açısından, normal sınırlardadır.
Yorumlar