Saldığı zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla
Saldığı zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel motorlu araçlar, sigaradan daha zararlı olarak gösterilmeye başlandı. Bir çok ülke özellikle ABD’deki emisyon skandalı sonrası (Amerika Çevre Koruma Müdürlüğü, Alman devi Volkswagen’ın emisyon testlerinde hile yaptığını ortaya çıkarmıştır. Yapılan araştırmalar ile azot oksit emisyonunun sadece ABD’de yılda 58 bin ölüme neden olduğu anlaşılmıştır ) dizel motorlu araçlar konusunda radikal önlemler almaya başlarken, firmalar da dizel motor geliştirmekten hızla vazgeçmeye başladıklarını belirtiyorlar.
Michael Horn: Dürüst davranmadık ve işi batırdık. Özür dileriz. Yaşananlar şirket değerlerimize tamamen aykırıdır. (Volkswagen ABD CEO’sunun sözleridir.)
Ülkelerin Dizel Stratejileri;
Fransa: Avrupa’da en yüksek oranda dizel araç satılan ülke Fransa olmasına rağmen, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 2020 yılından itibaren dizel araçların şehre girişini yasaklamayı planladığını açıkladı.
İngiltere: Londra’nın yeni seçilen belediye başkanı Sadiq Khan, göreve gelir gelmez, Londra’da yılda yaklaşık 10 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan ulaşım kaynaklı (NOx ve Partiküller) hava kirliliğine karşı aksiyon planlarını açıkladı.
Hindistan: Yeni Delhi’ye dizel araç giriş yasaklandı.
Çin: Hibrit ve elektrikli araçlar tüm vergililerden muaf tutulmaya başlandı.
İran: Petrol üreticisi olan bu ülke bile yüzde 90 olan ithalat vergisini 2015 Mayıs ayında hibrit araçlar için sıfıra düşürdü.
Hollanda: 2025 senesinden itibaren ülkede konvansiyonel motorlu (dizel veya benzinli) araçların satılmasını yasakladı.
Norveç: Hollanda’ya benzer bir kararı parlamentosundan geçirdi.
Yorumlar