Ana SayfaFarklı Canlılar

Saiga Antilobu – Saiga Tatarica

Saiga Antilobu, boynuzlugiller (bovidae) familyasından Orta Asya'da yaygın görülen ve antiloplar arasında garip görünüşlü burnuyla dikkat çeken bir me

Panda Karıncalar
Baykuşlar Neden Sessiz Uçar?
Devekuşu Bunu Yapmaz

Saiga Antilobu, boynuzlugiller (bovidae) familyasından Orta Asya’da yaygın görülen ve antiloplar arasında garip görünüşlü burnuyla dikkat çeken bir memeli türüdür. İyice şişirebildiği, sivri ucu olmayan iri burnuyla bilinir. Dişi Saigalarda boynuz bulunmaz ve dişiler yılda 2 ila 6 yavru doğurur. Çiftleşme ve üreme mevsimleri olan Aralık ayında erkeklerin burnu daha da irileşir. Sayganın burnu tamamen körelmiştir fakat nefes alıp verebilir.


Burnu ve ağzı bir kaza sonucu şekil değiştirmiş gibi gözüken bu canlı Saiga Tatarica türüdür. Proboskis (hortum) adı verilen bu organının yaşadığı aşırı tozlu ortamlarda solunum yollarının tozdan korunması için evrimleşmiş bir adaptasyon olduğu düşünülüyor. 
Ne yazık ki aşırı avlanma sebebiyle soyu kritik derecede tehdit altında olan bu türün, bir zamanlar Kuzey Amerika ile Avrasya’nın tamamında yaşadığı biliniyor. Günümüzde ise Rusya ve Moğolistan’ın steplerinde yaşamaktalar. Türün soyu, son 15 yılda %95 oranında tükendi! Bu canlıların katili elbette ki insan. Burun yapıları için avlanıyorlar ve bu yapı kullanılarak afrodizyak (cinsellik arttırıcı) ilaçlar üretilebileceği düşünülüyor.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: