Kapasite Plakası;Bir tekne asla çok fazla kişi ya da çok fazla teçhizat bulunan bir tekne olmamalıdır. Kapasitelerinin ötesinde yüklenen tekneler daha
Kapasite Plakası;
Bir tekne asla çok fazla kişi ya da çok fazla teçhizat bulunan bir tekne olmamalıdır. Kapasitelerinin ötesinde yüklenen tekneler daha kolay batabilir ya da alabora olacak duruma gelebilirler. Ve teknenin kontrol edilmesi olması gerekenden daha zor duruma dönüşecektir. Operatörün konumuna yakın bir yerde ya da teknenin kıç aynasında bir kapasite plakası olup olmadığına mutlaka kontrol edilmelidir. Bu plaka teknenin iyi havalarda güvenli bir biçimde taşıyabileceği maksimum ağırlık kapasitesini ya da maksimum insan sayısını göstermektedir. Belirtilen maksimum ağırlık kapasitesini ya da maksimum kişi sayısını asla geçilmememelidir. Maksimum ağırlık, yolcu, dişli ve motorların toplam ağırlığıdır. Birçok ülkede kapasiteyi aşmak bir ihlal durumu sayılmaktadır. Genel kanunlarla belirlenen , 20 metreden daha kısa teknelerin bir kapasite plakasına sahip olmasını gerekmektedir. (Ancak, PWC ve yelkenli üreticilerinin bir kapasite plakası takmaları gerekmemektedir.) Daima kullanım kılavuzunda ve üretici firmaların uyarı etiketinde bulunan tavsiye edilen kapasiteye mutlaka uyun. Bu kapasite önerilerini asla aşmayın.
Teknenizin Kapasitesinin Hesaplanması;
Ahşap teknelerle, 15 metre hariç 15 metreden küçük sac teknelerin ölçülmesinde üç boyut kuralı uygulanır. 15 metreden büyük saç teknelerin ölçümü, 14/3/1966 tarihli ve 6/6125 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ticaret Gemilerinin Tonilatolarını Ölçme Tüzüğü ve 4/5/1967 tarihli ve 12589 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticaret Gemilerinin Tonilatolarını Ölçme Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre yetkilendirilmiş bölge müdürlüğünün Gemi Sörvey Kurulu uzmanlarınca ölçülür. Tonilato belgesi bulunan araçlar yeniden ölçülmez.
Bir teknenin gros tonilatosu; O teknenin güverte altı GT’si ile güverte üstü GT’sinin toplamına eşittir. Güverte altı tonilatosunun hesabına girecek hacimler o teknenin ana güvertesi altında kalan kapalı yerlerin hacimleridir. Güverte üstü tonilatosunun hesabına girecek hacimler ise, o teknenin ana güvertesi üstünde kalan seti, kasarası, güverte yapıları gibi kapalı yerlerin hacimleridir. Ölçüler kapalı hacimlerin içinden alınır.
Hesaplamalar aşağıdaki gibi yapılmaktadır;
a) Teknenin güverte altı hacmi = 0,50 (sabit kat sayı) x boy x en x derinlik
b) Teknenin güverte üstü hacmi = Güverte üstünde bulunan tüm kapalı yerlerin (boy x en x yükseklik) çarpımı sonucu elde edilen toplam hacim
Yorumlar