Hünnap en eski çağlardan beri hayatımızda var olan bir bitki türüdür. Milattan önce bile tercih edilen ve kullanılan hünnap doğada kendiliğinden oluşabilen bir meyvedir aslında. Fakat bunun yanı sıra yetiştiriciliğini yapan birçok firmada bulunmaktadır. Hünnap Türkiye ’ de genellikle Marmara Bölgesi ile Batı ve Güney Anadolu ’ da yetişmektedir. Anavatanı ise Güneydoğu Asya olan hünnap Çin hurması diye de bilinmektedir. Çin ’ de dört bin yıldan beri yetiştirilen bu meyve sayısal verilere göre 56 cins ve 900 türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hünnap; Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ’da da tercih edilen meyvedir.
Arkeolojiye baktığımızda kutsal olduğu da bilinen bir meyve olan hünnap eski çağlarda ölümsüzlük meyvesi olarak da anılmaktadır. Ayrıca hünnap eski çağlarda gün içerisinde yaşanan stresi azaltmak, azalan iştahı arttırmak ve doğum kontrol tedavisinde hap yerine kullanılmak için başvurulan bir besindir. Yıllar geçtikçe artan stres ve yorgunluk sebebiyle çareyi doğaya kulak vererek arayan bir çağa ayak bastığımız kanıksanamayan bir gerçektir. Bu yüzde son zamanlarda insanlar tarafından keşfedilerek adeta bir yıldız haline gelen hünnap ın ne olduğu hakkında keşfetme zamanı.
HÜNNAP NEDİR?
İlkbaharda dallanıp çiçek açan hünnap diğer bir deyişle Çin Hurması kırmızı ve sarıya çalan rengi ve içerisinde iki adet çekirdek bulundurmasıyla genellikle iğdeye benzetilir. Fakat iğdeye nazaran biraz büyük olması ve dışındaki katmanda tüy bulundurması nedeni ile ayırt edilebilir hale gelmektedir. Sert çekirdeği ve iri yapısıyla hünnap ilk başlarda yeşil iken olgunlaşmaya başladığında siyah ve mor arası bir renge döner. Ancak birkaç saat sonra sarılaşıp yumuşamaya başlar. Birkaç gün geçtikten sonra ise kabuğu buruşur ve bu sayede olgunlaşma dönemini tamamlamış olur. Dikenli gövdeye sahip olan hünnap 5-12 metre yüksekliğe ulaşır. Yaprakları ise parlak ve canlı bir renge sahip olup 2-7 santimetre uzunluğu, 1-3 santimetre genişliğine ve üç damarlı bir yapıya mensuptur. Hünnapın üzerinde bulunan çiçekler ise 5 milimetre genişliğine sahip ve üzerinde beş adet yeşil renge sahip taç yaprağı bulundurmaktadır. Yenilenebilir olan hünnapın meyvesi ise oval bir yapıya sahip olup 15-3 santimetre genişliğindedir. Olgunlaşmadığı zaman pürüzsüz yapıda ve yeşil renkli olan hünnap elmaya benzer bir tada sahiptir. Olgunlaştığı zaman yaş haline nazaran daha küçülür ve hurmaya benzer bir hale döner. Ek olarak birçok vitamini içerisinde barındıran hünnap; potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum gibi mineralleri de bulundurur.
HÜNNAPIN FAYDALARI NELERDİR?
Kuru meyvelerin insan sağlığında ne denli etkilere sahip olduğunu ne yazık ki bilememekteyiz. Hele ki hünnap meyvesinin faydaları azımsanmayacak kadar az iken.
Kalorisinin düşük olması nedeni ile hünnap kilo vermek isteyenler için alternatif bir besin türüdür.
Hünnap meyvesinin faydaları da içerisinde bulunan A ve C vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında adeta duvar görevi görmesidir.
Hünnap meyvesinin faydalarından en önemli olanı ise kan dolaşımını düzenli bir hale sokmasıdır.
İçerisinde B3 vitamini bulundurmasıyla sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Antioksidan özelliği olan hünnap başlıca kanser ve diğer birçok hastalığın iyileşme sürecinde olumlu etkilere neden olur.
Hünnap meyvesininA faydalarından biri de cilt sağlığını koruma ve güzelleştirmektir.
Hemen hemen 10 insanın en az birinde rastlanan kabızlık sorunundan kolayca kurtulmayı sağlayarak, boşaltım sistemini düzene sokmasında etkili faktördür.
İçerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişimindeki önemi yine hünnap meyvesinin faydaları arasında yer alır.
Hünnap meyvesinin faydaları arasında en çok bilineni içerisinde bol miktarda potasyumu barındırmasından dolayı kalp ve damar hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılmasıdır.
Hünnap meyvesinin faydaları arasında bronşit, astım, idrar yolu ve çeşitli damar hastalıklarında tüketildiğinde birçok fayda sağlamasıdır.
Hünnap Gan Cao ile birlikte Çin tıbbında diğer bitkilerle uyumlaştırarak pek çok hastalığın tedavisi için kullanır.
Hünnapın etrafındaki yaprakların içerisinde bulunan ziziphin tatlı tadı algılama yeteneğini bastırmada yardımcı olur.
Soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmek için bazı bölgelerde tercih edilen bir besindir.
Hünnap meyvesinin faydaları arasında yer alan diğer bir özellik Çin tıbbında kullanılarak dalak hastalıklarını tedavi etmek için yardımcı bir alternatif kaynak olmasıdır.
Hünnap meyvesinin faydaları arasında kolesterol ve kan yağların eritilmesinde yardımcı olan bir besin olmasıdır.
Şifa kaynağı olan hünnap lif ve karbonhidrat bakımından da zengin olduğu için metabolizmayı hızlandırmada etkili bir besin kaynağıdır.
HÜNNAP MEYVESİ NASIL YENİR?
Birçok faydası olan hünnap hurmaya benzer yapısıyla tatlı bir atıştırmalıktır. Çiğ veya kurutularak yenilebilen hünnap meyvesi sirke suyu olarak da tüketilebilir. Ayrıca misafirlerinize ikram etmek veya şifa bulmanızda yardımcı olması için çeşitli aktarlardan hünnap çayını alabilirsiniz de. Hünnap Çayı; hünnap çayı için hünnapın dışında bulunan yaprakların kurutulması gerekmektedir. Kurutulan hünnap yapraklarından çay elde edilir. Kurutularak hünnap çayının içilmesi ile birlikte boğaz ağrısını hafiflettiği ve boğaz ağrısına da iyi geldiği söylenmektedir. Demlemek için yapılacak aşamalar ise bir bardak kaynamış suya birkaç tane kurutulmuş hünnapı ekleyip yaklaşık 10 dakika beklenir. Bekledikten sonra bahsedilen karışım içilmek için hazırdır. Hünnap çayından verimli bir sonuç almak içinse her gün tüketilmesi gerekir. Hünnap reçeli; bazı bölgelerde reçel olarak tüketilmektedir. Hünnap reçeli yapılışı; hünnap meyvelerini yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Doğradığınız meyveleri reçeli kaynatacağınız tencereye alın ve üzerine toz şekeri dökerek sulanmasını bekleyin. Toz şeker kullanmıyorsanız bal ya da keçiboynuzu özü ile de tatlandırabilirsiniz. Sulanan meyvelerin üzerine suyu ekleyerek orta ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limonu sıkın. Reçel istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın. Sıcakken kavanozlara dökün ve soğuyunca kapağını sıkıca kapatın.
HÜNNAP MEYVESİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Fazla tüketilmesinde çeşitli rahatsızlıklara neden olan hünnap;İçerisinde bulunan karbonhidrat seviyesi sayesinde insan vücudundaki kan şeker seviyesinde değişimlere sebep olabilir. Hünnapı gereğinden fazla yendiği durumlarda ise gaz ve şişkinliğe sebebiyet vermektedir. Hünnapın hamilelik döneminde tüketmeden önce kadın ve doğum uzmanına danışılması önerilmektedir. Bünye olarak zayıf olan insanların hünnapı tüketmesi durumunda da alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmesi uzmanlar tarafından söylenmektedir. Antidepresan alan hastaların hünnapı tükettiği zaman ilaçla tepkimeye gireceğinden ötürü önerilen bir meyve türü olarak kabul edilmez. Diyet yapan insanların kilo vermeye çalışırken sağlığından olmamaları için hünnapı diyet listesine eklemeden önce danışmanlarına danışmaları gerekir. Aşırı tüketildiğinde vücutta ishal olmasına yol açtığı da görülen hünnapın yan etkileri arasında kan akımının hızlanması da yer alır. Dolayısıyla da vücutta kanın hızlanması durumundan dolayı ciltte kuruluk, el ve ayak tırnaklarında kırılganlaşma ve benzeri hastalıkları da beraberinde getirmesine sebebiyet verir.
Yorumlar