Evening Primrose, Oenothera adları ilede bilinen ve halk dilinde "Ezan çiçeği" olarak adlandırılan bahçe çiçeği, ilk kez görenlerin ilgisini çekiyor.
Evening Primrose, Oenothera adları ilede bilinen ve halk dilinde “Ezan çiçeği” olarak adlandırılan bahçe çiçeği, ilk kez görenlerin ilgisini çekiyor. “Ezan çiçeği”, akşam ezanı okunmaya başladığında tomurcuk haline gelip ezan okunduktan sonra 5 dakika içerisinde açılıyor. Tomurcuktan açılmaya başlayan çiçek, pıtır pıtır ses yapınca da görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Akşam ezanı ile yatsı ezanı arasında sarı renkte açan çiçek, sabah gün açtığında renk değiştirerek güneş ışığı ile birlikte kırmızı olup yine güneş ışığı ile kuruyor.
“Ezan Çiçeği”, huni şekline benzer ve ince yapılıdır. Çiçekleri, parlak sarı-turuncu rengindedir. Tomurcuk renkleri, sarı-turuncu rengindedir. Yaklaşık 1 metre boyundaki ezan çiçeği, akşam ezanı okunana kadar yeşil yapraklarıyla üzerinde hiç çiçek olmayan bir çalılığı andırırken, ezanın okunmasıyla önce tomurcuklarını patlatır, ardından sarı renkteki çiçeklerini açar. Ezan çiçeği, bu özelliğiyle adeta görsel bir şölen sunar. Sabah ezanına kadar hoş kokulu sarı çiçeklerini üzerinde taşıyan ezan çiçeği, sabah ezanı öncesi çiçeklerini kapatır. Çiçeklerin ömrü, bir günlüktür. Ancak bol tomurcuk verdiği için problem olmaz. Baharda rozet biçimi etli ve tüylü yaprakların ortasından uzun bir sap çıkarır. Bu sapın üzerinde yaz boyu açacak olan tomurcukları taslak halinde bulunur. 1.5 metre uzayabilir.
Gün boyu güneş gören ve çok fazla iklim ve toprak ayırt etmeyen ezan çiçeği Mayıs ve Ağustos ayı sonuna kadar çiçeklerini açıyor. Bahçe bitkisi olması nedeniyle satışına pek rastlanılmayan çiçek, genelde fide ya da tohumlar yoluyla çoğaltılır. Boyu bir buçuk metreye kadar uzayabilen ezan çiçeğinin bir başka özelliği de doğadaki en zengin linoleik asid kaynağı olmasıdır.
Ekim Derinliği: 0.5 – 1 cm.
Yükseklik : 100 – 150 cm.
Renk Özelliği: Sarı renk
Ekim Zamanı: İlkbahar yaz ayları
Tipi: Yaz Boyu Mevsim (iklim)lik
Tahmini Çimlenme Günü: 15-20 gün
Yaprak: Mızrak şeklinde parlak yaprakları vardır.
İstek: Güneşi çok sever. Isıya ve dona karşı dayanıklıdır. Gölgeli yerlerden hoşlanmaz.
Toprak: Organik madde miktarınca zengin, nemli, kumlu ve çakıllı topraktan hoşlanır.
Ezan Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Ezan çiçeğinin kullanıldığı yerler başlıca, regl döneminde görülen gerginlik, baş ağrısı, huzursuzluk, karın ağrısı, kan basıncının düzenlenmesi gibi birçok zengin içeriği bakımından şifa dağıtır. Dikkat dağınıklığına bire bir olan ezan çiçeği, egzama yaraları geçirme özelliğine sahiptir. Ayrıca saç dökülmesi, cilt kuruluğu ve romatizma ile alakalı eklem ağrılarından kaynaklı şişliklere yararı oldukça büyüktür. Cilt üzerinde bazı hastalıklarda bitkiden üretilen yağ harici olarak cilt üzerine sürülebilir. Kapsül şeklinde tedavi amaçlı kullanılır. Doğal ürün olduğundan dolayı eczanelerden satın alınabilir. Özellikle hamilelerin dikkatle kullanması gerekir.
Ezan Çiçeği Yağından Elde Edilen Lipid Bileşeni Nedir?
Şifalı bitkiler arasında bulunan ezan çiçeği, yağ asitleri ve dokularda oluşan kökeninde yağ maddesi içeren çeşitli türevleri bulundurur. Biyolojik olarak birçok etkileri mevcuttur. Bazı organların dokularında bulunurlar. Bunlardan bazıları, akciğer, merkezi sinir sistemi, karaciğer vb. dokularda varlıkları olan damar genişletici etkiye sahiptir. Ezan çiçeği ana maddesi olarak kabul edilen lipid bileşeni, eksikleri birçok hastalığa neden olur. Mesela, fizyolojik unsur bozuklukları, cilt üzerinde nem kaybının yaşanmasına, egzamaya bile yol açarlar.
Yorumlar