Ana SayfaDünyadan Sırlar

Bulut Tohumlama / Yağmur Bombası

Bulut Nedir Bulutlar, bulut damlacıkları adı verilen küçük su damlacıklarından oluşur. Bulut damlacıkları grupları su buharı (gaz) veya buz krist

Moeraki Kayaları- Yeni Zelanda
Kayıplara Karışan Malezya Uçağı
Yıldırımlı Göl (Maracaıbo- Venezuela)


Bulut Nedir 

Bulutlar, bulut damlacıkları adı verilen küçük su damlacıklarından oluşur. Bulut damlacıkları grupları su buharı (gaz) veya buz kristalleri oluşturur. Su buharı, yağış olarak yere düşecek kadar yoğun değildir. Bunun yerine, gökyüzüne yükselir ve aşırı soğur. Sonunda, gökyüzündeki küçük toz parçacıklarının etrafında yoğunlaşır (sıvıya dönüşür). Bu küçük parçacıklara yoğunlaşma çekirdekleri denir. Görünür bir bulut oluşturmak için bu yoğunlaştırılmış su damlacıklarının milyarlarcası gerekir.

Bulut Tohumlama Nedir 

Bulutlar su taşır.  Su molekülleri yayıldığında, Dünya’nın yerçekimini hissedecek kadar yoğun değillerdir. Moleküller bir araya toplandığında daha büyük, daha ağır damlacıklar oluştururlar. Sonunda, yağış olarak yere düşecek kadar ağırlaşırlar. Bulut tohumlama, yağış olasılığını artırmak için bir bulutun yapısını değiştirmeyi içerir. Bulut tohumlama, bulutlara küçük, buz benzeri parçacıklar ekler. Genellikle gümüş iyodür parçacıkları kullanılır. Bu parçacıklar ek yoğunlaşma çekirdekleri olarak işlev görür. Bulutlardaki bağlanmamış aşırı soğutulmuş su buharı molekülleri bu parçacıkların etrafında yoğunlaşır. Daha sonra yoğunlaşan su buharı damlacıkları bir araya toplanır. Bu işlem, damlacıklar yağmur olarak düşecek kadar büyük olana kadar devam eder!

Bulutlara parçacık eklemenin iki yolu vardır:

**Parçacıkları gökyüzüne fırlatan büyük toplar kullanmak
**Parçacıkları yukarıdan düşüren uçakları kullanma

Neden Bulut Tohumlama Kullanılır  

Bulut tohumlama kullanmak için birçok neden var. Kayak merkezleri kar yağışını artırmak için kullanır. Hidroelektrik şirketleri de öyle, çünkü daha fazla kar, ilkbaharda daha fazla su akışı anlamına gelir. Ve daha fazla akış, elektrik için daha fazla su demektir. Bulut tohumlama, sisi yağışa dönüştürerek de temizleyebilir. Bu, havaalanları çevresinde görünürlüğü artırmaya yardımcı olabilir.
Bazı yerlerde, doluyu yönetmek için bulut tohumlama kullanılır. Dolu üreten bulutlardaki buz peletlerinin sayısını arttırır. Ama aynı zamanda her peletin boyutunu da azaltır. Bu, dolunun neden olduğu hasarı azaltır. 

Bulut tohumlama bulut oluşturamaz. Bulutlara yalnızca parçacıklar ekleyebilir. Bu parçacıklar havada zaten mevcut olan su buharı ile etkileşime girer. Ancak Çin, Rusya ve Tayland, bulut tohumlama ile orman yangınlarını başarıyla söndürdü. Avustralya’daki bilim adamları, yağmur yağdığında bulutlardan daha fazla su elde etmek için bulut tohumlamayı kullanmayı ve ardından bu suyu kuraklık zamanları için saklamayı önerdiler.

Bulut  Tohumlamanın Zararları Nelerdir 

Bulut tohumlamanın birçok kullanımı vardır. Uzun zamandır bilinen bir teknoloji. Ancak herkes bunun iyi bir fikir olduğuna ikna olmuş değil. Bulut tohumlamanın işe yaradığına dair kanıtlar var. Yağışlarda %10-15 artış yaratabilir. Ancak bazıları, bu yararın kamu güvenliği ve çevreye yönelik risklerden daha ağır basmadığını iddia ediyor. Bulut tohumlamada kullanılan malzeme olan gümüş iyodür, sudaki yaşam için toksiktir. Dolayısıyla tohumlanmış bulutlardan gelen yağış çevreye zarar verebilir. Bu endişelere yanıt olarak, bilim adamları gümüş iyodür için toksik olmayan ikameleri test ettiler. Kalsiyum klorürün etkili olduğunu bulmuşlardır. Bu tuzun düşük dozlarının çevreye zarar vermesi olası değildir. Bulut fizikçileri, buz benzeri kristaller yerine negatif yüklü iyonları kullanma olasılığını da araştırıyorlar. Ancak belirli bir alanda yağışı artırmanın başka potansiyel riskleri de vardır. Bir bölgedeki yağmur bir başka bölgeye kuraklık getirir mi? Bulut tohumlama çok fazla yağmur yağmasına neden olabilir mi? Su baskınına neden olabilir mi? Bilim adamları tüm cevapları bilmiyorlar. Sonuçta, hava sistemleri çok karmaşıktır. Hava durumu değiştirme çabalarının nasıl sonuçlanacağını tam olarak tahmin etmek imkansız.

Yorumlar

Wordpress: 0
    Disqus: 0