Kestane, havaların soğuması ile beraber viral ve gribal enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Türkiye’de bol miktarda üretil
Kestane, havaların soğuması ile beraber viral ve gribal enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Türkiye’de bol miktarda üretilirken içeriğinde; magnezyum, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengin mineral kaynaklarını bulundurmaktadır.
Kestanede bulunan vitamin ve mineraller şu şekildedir
B, B1, B2, B6 ve B9 vitamini
A vitamini
E vitamini
Kalsiyum
Magnezyum
Potasyum
Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişlerin aksine daha az yağ oranı ve yüksek oranda C vitamini içermektedir. Tadı hafif tatlı ve nişasta bakımından zengin olduğu için un olarak da kullanılmaktadır. Glüten barındırmaz, ekmek yapımı ve hamur işlerinde de kullanılabilir.
100 gram kavrulmuş kestanenin besin değerleri şu şekildedir;
Kalori: 180
Karbonhidrat: 42 gram
Şeker: 11 gram
Yağ: 2 gram
Protein: 4 gram
Lif: 9 gram
Kavrulmuş hali normal haline oranla daha çok vitamin ve mineral içermektedir. Bağışıklık sistemine ve sindirim sistemine sağladığı fayda ile vücuda pek çok faydası bulunmaktadır.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ile insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Kestanenin faydaları şu şekildedir:C vitamini özelliği ile yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kanser hücrelerine karşı korur
Enfeksiyonlara karşı koruyucudur
İçeriğinde yer alan yüksek miktarda lif özelliği ile uzun süre tokluk hissi verir
Sindirim sistemine katkı sağlar
Mide ve bağırsak problemlerine faydalıdır
Kemik yapısını ve dişleri korur
Serotonin hormonuna katkı sağlar
Sinir sistemine faydalıdır
Varis ve hemoroide bağlı problemleri hafifletir
Cilde faydalıdır ve yaşlanmayı geciktirir
Antioksidan özelliği ile karaciğere fayda sağlar
Kan basıncını düzenler
Potasyum eksikliğini giderir
Kansızlığı önler
Vücuda enerji vererek halsizliği ve yorgunluğu önler
Üreme fonksiyonlarına katkı sağlar
Göz sağlığını korur
Aşırı tüketimi diğer besinlerde olduğu gibi insan sağlığına zarar verebilir. Her zaman ölçülü miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bazı hastalıkları taşıyan kişilerin fazla tüketmesi tehlikeli olabilir. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve obezite hastalığı bulunan kişilerin dikkat etmesi gereken besin, yüksek nişasta ve şeker oranı ile bu kişilere zarar verebilir.
Bu kişiler doktor kontrolünde ve ölçülü olarak tüketmelidir. Çiğ olarak tüketildiğinde hazımsızlık, ishal ya da gastrit gibi bağırsak problemlerine yol açabilir. Genellikle pişirilip tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca çiğ olarak tüketilmesi birtakım sindirim sorunlarını ortaya çıkarabilir. Damar sertliğine neden olabileceği için damar hastalığı bulunan bireylerin tüketmemesi gerekmektedir.
Yorumlar