Dorodango esasen meditatif bir etkinliktir. Her dönem zihni dinginleştiren çeşitli hobiler ortaya çıksa da dorodango kesinlikle içlerinde en ilginci.
Dorodango esasen meditatif bir etkinliktir. Her dönem zihni dinginleştiren çeşitli hobiler ortaya çıksa da dorodango kesinlikle içlerinde en ilginci. Yapımında kullanılması gereken en temel madde ise çamur.
Çamurdan meydana gelen kürenin cilalanarak meydana gelmesi; insana sabretmeyi ve emek vermeyi aşılıyor. Bu nedenle kişisel gelişime de katkıları yadsınamaz.
Dorodango Nasıl Yapılır?
Doradonga yapımında ihtiyacımız olan ilk şey toprak. Toprağı kendinizin gidip bulması oldukça önemli. Hazır bir topraktan ziyade her aşamasında kendi çabanızı ortaya koymanız gerekiyor. Bulduğunuz toprağın tertemiz olması ve araya taş karışmaması için süzgeç yardımı ile iyice ayrışması sağlanır. İyice karıştırılan ve ayrıştırılan toprak biraz su ile karıştırılır ve el ile yuvarlak şekiller verilmeye başlanır. Fakat sulu köfte yapar gibi yuvarlak şekil elde edilir edilmez toprağı bir kenara bırakmak yok. Şeklin tam olarak oluşması için gereken minimum süre 30 dakika. İnsanın rahatlamaya başlaması da bu noktada ortaya çıkıyor. Elleri ile yuvarlayan ve toprak ile temas eden insan elindeki yuvarlağın çamurlaşmaya başlaması karşısında huzur bulmaya başlıyor. 30 dakikalık süre ise asla zor ya da uzun gelmiyor, aksine eline alan daha fazla zaman geçirmek istiyor. Kimi zaman elde edilen yuvarlak çatlasa ya da parçalansa da asla pes etmeyin tekrar tekrar deneyin ve mükemmel sonuç elde edene kadar devam edin. İkinci aşama ise bekletme süresi. Yuvarlak elde edildikten sonra plastik bir torbaya konulur ve yaklaşık 20 dakika boyunca kuruması için bekletilir.
Dorodonga Üçüncü Evresi Nedir?
Dorodangonun en eğlenceli aşaması ise son aşamadır. İyice kuruyan toprağı elinize alın. Kurumuş haldeki topun üzerine toprak atarak daha sert ve güzel hal alması sağlanır. İyice yuvarlanan ve toprak eklenen yuvarlaklar, topraktaki mineraller sayesinde göz alıcı şekilde parlak görünür.
Yorumlar