Semizotu, omega-3 yağ asitleri, antioksidan vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere bir çok besin içeren çok yönlü sağlıklı bir besindir. Genellikl
Semizotu, omega-3 yağ asitleri, antioksidan vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere bir çok besin içeren çok yönlü sağlıklı bir besindir. Genellikle salata yapımında kullanılan semizotu, aynı zamanda ana yemeklerde de tercih edilmektedir.
Semizotunun Faydaları Nelerdir
Semizotu, önemli miktarda en iyi kanser karşıtı gıda maddelerinden biri olan C vitamini ve A vitamini içerir, her ikisi de belirli kanserleri, özellikle akciğer ve ağız kanserlerini önlemek için antioksidan görevi görür.
Semizotunda bulunan B2 vitamini (riboflavin), ağrılı migren baş ağrıları için kanıtlanmış bir seçenektir. B2 vitamini açısından zengin yiyeceklerin takviye edilmesinin doğal bir baş ağrısına çare olduğu ve migren sıklığını azalttığı gösterilmiştir, ayrıca migren sırasında semptomları ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra süreyi kısaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Semizotu, yetiştirilen yeşil yapraklı sebzeler arasında en zengin omega 3 asitleri içeriğine sahiptir. Çalışmalar, küçük çocuklarda yüksek seviyelerde omega-3’lerin otizm, hiperaktivite gibi bazı gelişimsel bozukluklarda azalmaya yol açtığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, düzenli beslenmenize omega 3 bakımından zengin yiyecekler dahil etmek, çocuklarda tüm bu gelişim bozukluklarını azaltmaya yardımcı olur.
Semizotu; demir, kalsiyum, magnezyum ve manganez içeriği ile kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olan tüm minerallere sahiptir. Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
Omega 3 içeriği ile semizotu kötü kolesterol miktarını azaltmaya ve kan dolaşımında daha sağlıklı bir kolesterol dengesini sağlamaya yardımcı olur. Omega 3 oranı yüksek yiyeceklerin sık tüketilmesinin kalp krizi ve felçleri önlediği bilinmektedir. Bunun yanı sıra semizotundaki potasyum kan damarlarını gevşetir ve kalp üzerindeki baskıyı azaltır, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Semizotunda bulunan A vitamini ve beta karoten uzun yıllardır göz sağlığı ve görme ile bağlantılı bulunmuştur. Genellikle yaşa bağlı gelişen sarı nokta ve katarakt hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir.
Semizotundaki yüksek demir ve bakır içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olur. Bu iki mineral dolaşımı artırarak, vücudun temel bölgelerine daha fazla oksijen verilmesi, hücrelerin ve organların iyileşme hızının artması, saç büyümesinin artması ve metabolik verimliliğin genel olarak iyileştirilmesini sağlar.
Semizotunun kalorisi çok düşüktür (100 gram çiğ semizotu 16 kcal), düşük glisemik indekse sahiptir, besin öğeleri açısından zengindir ve diyet lifi ile doludur. Semizotu yemek tokluk sağlar, beraberinde kalori alımını çok fazla artırmayarak kilo vermek veya diyetlerini sürdürmek için mücadele eden bireylere yardımcı olur. Mevsiminde diyetinizde düzenli olarak semizotu ekleyebilirsiniz.
2 bardaktan biraz daha fazla semizotu, günlük önerilen C vitamini alımının yaklaşık %35’ini içerir. C vitamini vücudumuzu enfeksiyonlardan korur, kemik ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücudun yaraları onarma yeteneğini geliştirir, bakterilere, virüslere ve enfeksiyonlara karşı bağışık tutar.
Yorumlar