Bulmaca; oyuncuların zeka, mantık, dikkat ve hafıza gibi zihinsel yeteneklerini kullanarak çözdükleri; yazılı, sözlü veya mekanik formatlardaki proble
Bulmaca; oyuncuların zeka, mantık, dikkat ve hafıza gibi zihinsel yeteneklerini kullanarak çözdükleri; yazılı, sözlü veya mekanik formatlardaki problemlerden oluşan genellikle tek kişilik oyun. Türkçede zeka oyunu kavramı da sıklıkla zeka ve mantığa dayalı bulmacaları tanımlamak için kullanılır.
İnsanoğlu tarih boyunca bulmacalara ilgi duymuştur. 18. yüzyıl İngiltere’sinde çocuklara has icat edilen bazı bulmacalar, zeka geliştirdiğine inanılarak popüler hale gelmiş; bu dönemde pek çok bulmaca kitabı yayınlanmıştır.
ABD’de ilk defa yayımlanan ileri zorluk derecesindeki bulmaca Sun pazar eki gazetesindeydi. 1913 yılında bu yayımla birlikte toplumun beğenisini kazanan bulmacalar yaygınlaşarak çok farklı alanlarda da boy gösterdi ve Batı dünyasında yeni bir sektör oluştu.
- İngilizce’de Bulmaca ne demek? : n. puzzle, riddle, crossword
- Fransızca’da Bulmaca : devinette [la], rébus [le]
- Almanca’da Bulmaca : Rätsel
- Rusça’da Bulmaca : n. кроссворд (M)
19 Yaşında Amerika’ya göçmen olarak giden Arthur, bu yeni kıtada hayata tutunmak, kendine yeni bir yaşam sağlamak umuduyla, Pennsylvania eyaletindeki Pittsburgh şehrine yerleşmiş ve Pittsburgh Gazetesinde çalışmaya başlamış. Elinden geldiğince yeni yaşamında sosyal hayata katılmaya çalışmış, keman dersleri almış, Pittsburgh senfoni orkestrası çalışmalarına bir süre amatör olarak devam etmiş. Sonraki yıllarda New Jersey eyaletine taşınan Arthur Wynne, burada da gazetecilik mesleğini sürdürmüş ve merkezi New York’ta olan New York World gazetesinde çalışmaya başlamış. Editörü tarafından gazetenin eğlence sayfalarında okuyuculara sunulacak, okuyucuların katılımını sağlayacak yeni bir oyun, ya da bir bulmaca tarzı bulmakla görevlendirildiğinde 42 yaşında olan Arthur’un ilk bulmacası 21 Aralık 1913 tarihinde, bir pazar günü okuyucularla buluşmuş. Bu ilk bulmacada aralara serpiştirilen parça parça siyah bölümlerinin ayırdığı kutucuklara, sorulan soruların cevaplarını düşünenlerin verdiği ilk ad kelime çaprazı (word- cross) olmuş. Sonraki baskıda, tümüyle bir hata sonucu iki kelime arasındaki kesme işaretinin (-) unutulması sonrasında birlikte yazılan “crossword” kelimesi bu bulmacanın adı olmuş ve dilimize de diğer yabancı dillere de “çapraz bulmaca” olarak geçmiş.
Şu an için dünyanın en büyük bulmacası olarak Guiness Rekorlar kitabına adını yazdıran kişi Hristo A. Yonitsov adındaki bir Bulgar. 3 Haziran 2014 tarihinde bitirdiği ama bir türlü bastıramadığı bulmacasında, tam 93.769 soru yani ipucu varmış. Hristo 14 yılını verdiği bu çalışma için sayılamayacak kadar çok kere kütüphanelere gitmiş, on binlerce kelimenin izini sürmüş, bulmuş, öğrenmiş ve kullanmış. Sonuçta ortaya 300 metre uzunluğunda ve 1000 sayfalık tek parça bir bulmaca çıkmış. Tamamı kaç yılda çözülür ya da çözen var mıdır bilmiyorum ama daha büyüğü yapılana kadar Guiness rekorlar tahtı şu an için Hristo A. Yonitsov’a ait.
Bakmayın siz ülkemizde her geçen gün gazete ve dergilerin tiraj kaybetmesine! Bırakın diğer konuları, bazı Avrupa ülkeleriyle Amerika’da içeriği sadece bulmaca ve bulmacayla ilgili konulardan oluşan dergiler yayınlanıyor. Turnuvalar yapılıyor, Dünyanın dört bir tarafından gönderilen bulmacalar kontrol edilip basılıyor; İnternet üzerinden bulmaca severler arasında paylaşımlarda bulunuluyor.
Yorumlar