Afyonkarahisar, çok sayıda kaplıcası ile Türkiye’nin en ünlü termal kaplıcalarına ev sahipliği yapıyor. Sandıklı Hüdai kaplıcalarının önemi ve sularının dağıtmış olduğu şifalar çok eski tarihlerden bu yana biliniyor. Kaplıca turizmi kapsamında Afyonkarahisar Sandıklı ilçesine her yıl binlerce yerli ve yabancı turist geliyor. Sandıklı Hüdai kaplıcaları, Afyonkarahisar, Antalya yolu üzerinde ve 65. Kilometrede yer alıyor. Hüdai kaplıcaları, Sandıklı ilçesine 8 km mesafededir. Antalya yolunun güney batı yönünde yer alıyor. Özel aracınız ya da şehirlerarası otobüslerle gidebilirsiniz. Kaplıca suları, romatizma, nevrit, nevralji, tendinit, siyatik, böbrek taşı, cilt ve deri hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Ciltte meydan gelen sedef, egzama, akne gibi hastalıkların banyo uygulamaları ile iyileşmesini sağlar. Metabolizma rahatsızlıklarına neden olan etkiler, su içerisinde bulunan mineraller sayesinde kısa sürede giderilir. Sıcak suyun buharının oluşturmuş olduğu yumuşatma ile boğazdaki tahriş giderilir ve astım rahatsızlıkları hızla iyileşme gösterir.
Gazlıgöl Kaplıcası
Afyonkarahisar’ın en ünlü kaplıcalarından birisi Gazlıgöl kaplıcalarıdır. Afyonkarahisar – Eskişehir karayolu üzerinde ve şehir merkezine 21 km uzaklıktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Termal turizmi açısından tercih edilen ve şifalı suları bulunan kaplıcalardan birisidir. Kaplıcalarda bulunan banyolar, tedavi amaçlı kullanılıyor ve birçok kişi hastalıklarına şifa buluyor. Afyonkarahisar merkezine 25 km uzaklıkta olan Gazlıgöl kaplıcası, İhsaniye ilçesi sınırlarında yer alıyor. İhsaniye İlçe merkezine ise 18 km uzaklıktadır. Afyonkarahisar merkezden günü birlik turlarla gidilebilir. Özel aracı ile gitmek isteyenler, İhsaniye ilçesine ve oradan da kaplıcalara ulaşabilir.Eski çağlardan bu yana romatizma hastalıklarının tedavisi için kullanılan termal sulara sahiptir. Suların sıcaklığı ve mineralleri romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Gazlıgöl kaplıca suları, hem tedavi edici hem de koruyucu özelliğe sahiptir. Hastalıkların hızla iyileşmesini sağlıyor.
Diyadin Kaplıcaları
Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan kaplıcalar, ilçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunuyor. Kaplıca bölgesinde dağınık olarak birden fazla kaplıca bulunuyor. Bölgenin en önemli kaplıcalarıdır ve birçok hastalığa şifa dağıtıyor. Kaplıca sularında bulunan, sülfat, bikarbonat, kalsiyum gibi minerallerin bulunması, şifa özelliğini arttırıyor. Termal suyunun sıcaklığı ortalama 72 -78 derece arasındadır. Ağrı il merkezine 60 km, Diyadin ilçe merkezine ise 5 km uzaklıktadır. Kaplıcalar, Erzurum – İran karayolunun 7 km güneyinde yer alıyor. Ağrı havalimanına 70 km mesafede ve Türkiye’nin farklı noktalarından havayolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Şifalı suları ile kadın hastalıkları, romatizma, nevrit nöroloji, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik gibi çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Termal turizme merkezi olarak gösterilmediği için bölgesel olarak hizmet veriyor. Şifalı sularını bilenler istedikleri zaman kaplıcalara gelerek hizmetlerden faydalanabiliyor.
Haymana Kaplıcaları
Haymana kaplıcaları, Ankara’nın güneydoğusunda yer alıyor ve İç Anadolu’nun maden suyu kaynağı olarak biliniyor. Kaplıcalar, Ankara’ya 73 km uzaklıktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 44.5 °C ve birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Türkiye’nin en iyi 22 kaplıcası arasında yer alıyor ve tedavi amaçlı her yıl çok sayıda ziyaretçi geliyor. Haymana kaplıcalarına, Ankara’dan karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Uzak şehirlerden gelmek isteyenler, şehirlerarası otobüs ya da havayolu ile Ankara’ya geldikten sonra Haymana otobüsleri ile ulaşım yapabiliyor. Özel aracı ile gitmek isteyenler, Ankara Konya yolunu kullanarak ulaşımlarını tamamlayabiliyor. Eklemlerin yumuşamasını ve oluşan enfeksiyonun giderilmesini sağlayarak ağrıların tedavi edilmesini sağlıyor. Kaplıca suyunda bulunan mineraller, deri gözeneklerinin tamamen açılmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Kaplıca suları içildiğinde, kanalların genişlemesi sağlanarak, böbreklerde oluşan kum ve taşların rahatlıkla dökülmesi sağlanıyor.
Kızılcahamam Kaplıcaları
Türkiye’nin en ünlü kaplıcaları arasında ilk sırada Kızılcahamam kaplıcaları yer alıyor. Birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor ve doğal maden sularından dolayı yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Bölgede bulunan sosyal tesisler, ziyaretçilerin hem keyifli vakit geçirmesini hem de şifa bulmasını sağlıyor. Kızılcahamam kaplıcaları, Ankara havalimanını yaklaşık 54 km mesafededir. Özel tur otobüsleri ya da Kızılcahamam ilçe otobüsleri ile ulaşım yapılabiliyor. Kaplıcalar, 1943 yılında yapılan tesislerle günümüzdeki yerinde hizmet vermeye devam ediyor. Eklemler etrafında meydana gelen doku hasarlarının onarılmasını sağlayarak şifa veriyor. Ağrılı dönemlerde yaşanan ağrıların dindirilmesini ve ateş düşmesine yardımcı oluyor. Suyun verdiği rahatlama ile zihinsel yorgunluğun giderilmesini ve rahatlama yaşanmasını sağlıyor. Kızılcahamam kaplıca sularının tedavi amaçlı kullanılabilmesi için suyun sıcaklığının 41 °C olması gerekiyor. Kaplıcada en fazla 20 dakika kalmak yeterli oluyor.
Ayaş Kaplıcaları
Termal turizmin en önemli noktalarından birisidir ve Ayaş kaplıcalarının birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip olan Ayaş Kaplıcaları, Ankara’ya 83 km, Ayaş ilçesine ise 23 km uzaklıktadır. Beypazarı yolunun 3 km içerisinde yer alan kaplıcalar, 129 yıldır şifa merkezi olarak hizmet veriyor. Böbrek ve safra kesesi hastalıkları: Böbrek ve safra kesesinde oluşan kum ve taşların düşürülmesine yardımcı oluyor. Midede oluşan tembellikleri giderek çalışmasını ve hazım sorunlarının giderilmesini sağlıyor. Kaplıca suları, kandaki ve deri altındaki toksinlerin atılmasına yardımcı olarak ağrıların giderilmesini sağlıyor. Ayaş kaplıcaları, birçok hastalığın doğal tedavisi için doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Günümüze kadar çok sayıda üst düzey devlet yöneticileri ziyaret etmiştir.
Armutlu Kaplıcaları
Yalova, Armutlu ilçesinde bulunan kaplıcalar, Armutlu kaplıcaları olarak tanınıyor ve Türkiye’nin en iyileri arasında yer alıyor. Yalova il merkezine 50 km uzaklıkta ve Armutlu ilçesinin Mecidiye mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Armutlu kaplıcaları, Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından birisidir ve 6. Yüzyıldan bu yana şifa dağıtmaya devam ediyor. Şifa amaçlı olarak her yıl binlerce kişi burayı ziyaret ediyor. Su içeriğinde, kalsiyum, klorür, bikarbonat, karbondioksit bileşenleri yer alıyor. Kaplıca suyu hem banyo yapmak hem de içme açısından uygundur. Armutlu kaplıcalarına ulaşım, karayolu ile Yalova il merkezi ve oradan da Armutlu ilçesine gidilerek ulaşım sağlanıyor. Kaplıca sularında bulunan radyoaktivite özelliğinden dolayı birçok hastalığa şifa oluyor. Radyoaktivitesi özelliğinden dolayı, vücuttu oluşan iltihabi durumların hızla iyileşmesini sağlıyor.Kaplıca sularının sıcaklığı ve minerallerin hücrelere etkileri, eklem iltihaplarını gidererek, ağrıların ve hareket kısıtlamalarının ortadan kalkmasını sağlıyor. Su buharının oluşturmuş olduğu etki ile boğaz ve burun kanallarının rahatlamasını ve daha rahat nefes alınmasını sağlıyor. Armutlu kaplıcalarının şifalı olduğu hastalık sayısı daha fazladır ve romatizma, solunum yolu, yaraların iyileşmesi gibi hastalıklara iyi geliyor.
Balçova Kaplıcaları
İzmir’in Balçova ilçesindeki tarihi Agamemnon bölgesinde bulunan kaplıcalar, turistik tesisleri ile aynı anda binlerce turistin ağırlanmasını sağlıyor. Hem tesisleri hem de şifalı suları ile Türkiye’nin en önemli kaplıcaları arasında yer alıyor. Avrupa Kaplıcalar Birliği üyesidir ve yurtdışından da binlerce turistin gelmesini sağlıyor. Balçova ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır ve ulaşım kolaydır. Doğayla iç içe olan kaplıcalar tüm misafirlerin keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. İzmir merkeze 15 km uzaklıktadır ve Balçova otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor. Özel araçlar, Balçova ilçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi yanından kaplıca levhalarını takip edebilirsiniz. Balçova kaplıca sularının romatizma hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Norveç sağlık bakanlığı, tedavi amaçlı binlerce hastasını buraya göndererek tedavi görmelerini sağlıyor.
Gönen Kaplıcaları
Türkiye’nin en iyi kaplıcaları listesinde yer alan Gönen kaplıcaları, Balıkesir ilçesinin Gönen ilçesinde yer alıyor. Kaplıcalardaki, hipotonik ve hipertermal maden suları şifa dağıtıcısı olarak biliniyor. Gönen kaplıca bölgesinde çok sayıda otel var ve gelen tüm misafirler konaklama sorunu yaşamıyor. Balıkesir merkeze yaklaşık 1.5 saatlik uzaklıktadır. Sahip olduğu mineraller sayesinde hem sıcak su hem de içme yöntemi ile şifa dağıtıyor. Kaplıca suyunun sıcaklığı 78 °C’yi buluyor ve Türkiye’deki birçok kaplıcadan farklı olduğunu gösteriyor. Toplu taşımayı tercih edenler, Balıkesir merkeze ulaştıktan sonra Gönen ilçe araçları ile kaplıcalara ulaşabiliyor. Özel araçları ile gelmeyi tercih edenler, Balıkesir, Gönen Manyas istikametini takip ederek ulaşabiliyor. Şifa kaynağı olan suyu ile çeşitli hastalıkların tedavi edilmesini sağlıyor. İyi geldiği hastalıklar şunlardır. Eklemlerde oluşan iltihap ya da kireçlenmenin oluşturduğu ağrıları, sıcak su etkisi ile gidererek tedavi edilmesini sağlıyor. Kaplıca suyu içildiğinde, kandaki toksinlerin atılmasını sağlayarak, oluşan ağrıların giderilmesini sağlıyor. Kaplıca suyu buharının vermiş olduğu rahatlama hissi ile zihinsel yorgunluklar gideriliyor ve birçok hastanın şifa bulması sağlanıyor. Gönen kaplıcası, Romalılar ve Bizans döneminde de şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Kaplıcaların, Gönen ilçe merkezine yakın olması ziyaretçilerin güzel havalarda yürüyerek gidip gelmelerini kolaylaştırıyor. Kaplıca alanı, kompleks şeklinde olduğu için misafirlere birçok hizmeti bir arada sunuyor.
Oylat Kaplıcaları
Ormanlık bir alan içerisinde hem kaplıca hizmetlerinden hem de doğa yürüyüşlerinden faydalanmak isteyenler, Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Oylat kaplıcalarını tercih ediyor. Türkiye’nin en iyi 10 kaplıcası arasına giriyor ve termal suları ile şifa dağıtıyor. Ulaşımın kolay olması, Bursa ve İstanbul’a yakın olması her yıl ziyaretçi sayısını arttırıyor. Kaplıca bölgesinde, kaplıca suları ile birlikte çok sayıda doğal kaynak suları da vardır. İnegöl İlçe merkezine 27 km uzaklıkta bulunuyor. Uludağ sırtlarında bulunuyor ve Roma döneminden günümüze şifa dağıtmaya devam ediyor. Bursa Yenişehir havalimanına 50 km mesafededir ve Bursa merkezden İnegöl toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanıyor. İnegöl’e gelenler, kaplıca servisleri ile ulaşımlarını tamamlıyor. Özel araçla ulaşımlarda, gelinen istikamete göre İnegöl ve Oylat rotası takip ediliyor. Şifalı suları ile birçok hastalığın tedavi edilmesine yardımcı oluyor. Eklemlerde meydana gelen hasarlar çeşitli ağrılara neden oluyor. Kasların gevşemesini sağlayarak, hareketliliğinin artmasını ve tedavi edilmesini sağlıyor. Şifalı suların etkisi ile sinirlerde yatışma meydana geliyor ve siyatik ağrılarının giderilmesini sağlıyor.
Çermik Kaplıcaları
Çermik, kaplıca anlamına geliyor. Diyarbakır İli Çermik ilçesi, kaplıcaları ile bölgenin en önemli termal bölgesidir. Kaplıca ismi, bulunduğu ilçeden alıyor. Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından ve her yıl binlerce yerli ve yabanı turistin şifa amaçlı ziyaret ettiği yerlerden birisidir. Kaplıca suyu içerisinde yer alan minerallerin karışımı ile birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor. Çermik merkeze 3 km mesafededir. Diyarbakır il merkezine 87 km uzaklıktadır. Dünyanın en büyük kaplıcalarından birisidir ve Diyarbakır’a karayolu ya da havayolu ile gelenler, Çermik ilçe dolmuşları ile ulaşım yapabiliyor. Özel araçları ile Çermik ilçesine gelenler, 3 km sonra kaplıcalara ulaşabiliyor. Dünyada ikinci sırada yer alan Çermik kaplıcaları kükürtlü suyu ile birçok hastalığa şifa oluyor. İyi geldiği hastalıklar şunlardır. Yüksek sıcaklık etkisi ve radyoaktif etkisi ile eklemlerde oluşan iltihabın dağılmasını ve oluşan ağrılar tedavi ediliyor. Kaplıcalarda suyun buharı, üst solunum yolu kanallarının açılmasını ve hava transferinin kolay olmasını sağlıyor. Çocuk felci hastalıklarında hareket kısıtlamalarına neden olan kas zayıflamalarının ve kasılmalarının giderilmesini sağlıyor. Çermik kaplıcalarının su sıcaklığı 48 °C’dir ve bileşiminde, bromür iyonu ve iyodür maddesi bulunuyor.
Çitgöl Kaplıcaları
Kütahya’nın kaplıca bölgelerinden birisi olan Simav ilçesindeki üç büyük kaplıcadan biri Çitgöl kaplıcalarıdır. Simav merkeze 4 km uzaklıkta ve 200 yatak kapasitesi ile yılın her döneminde turistlere hizmet veriyor. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bahsedilen kaplıcalar, cennet kaplıcaları olarak biliniyor. Berrak ve kokusuz su özelliğine sahiptir ve su içerisinde, sodyum, kalsiyum, sülfat, flarür, bromür, bikarbonat gibi mineraller yer alıyor. Karayolu ile ulaşım sağlanıyor ve Simav’a gelenler, belediye otobüsleri ile ulaşım yapabiliyor. Kütahya’ya havayolu ile gelenler Zafer havalimanına iniyor ve oradan transfer araçları ile ulaşabiliyor. Çitgöl kaplıcaları şifalı sulara sahiptir ve birçok hastalığın tedavisinde etkilidir. Tedavi edilen hastalıklar şunlardır. Su bileşenleri, deri gözeneklerinin açılmasını ve toksinlerin atılmasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandırıyor. Sıcak suyun etkisi, fıtığa neden olan sinir baskıları azaltılıyor ve çekilen ağrılar tedavi ediliyor. Çitgöl kaplıcalarının iyi geldiği hastalık türleri arasında, romatizmal hastalıklar, siyatik, kırık ve çıkık, kireçlenme, mide ülseri, kadın hastalıkları, egzama gibi rahatsızlıklar da yer alıyor.
Karahayıt Kaplıcaları
Denizli, Pamukkale ilçesi 5 km yakınında bulunan karahayıt kaplıcaları, demir oranı yüksek olan suları ile ünlüdür. Sahip olduğu özelliklerden dolayı Türkiye’nin en iyi kaplıcaları arasında yer alıyor. Sular içerinde yer alan demir oranı sayesinde aktığı yerlerde kırmızı görüntü oluşturuyor. Romatizma, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği için şifa amaçlı termal turizmi hizmeti veren bir bölgedir. Ulaşım kolaylığı bulunan ve 5 yıldızlı otellerle hizmet verilen en çok tercih edilen kaplıcalardın birisidir. Denizli ili, Pamukkale ilçesindedir. Pamukkale ilçesinden, Karahayıt kasabasına yolcu taşıyan dolmuşlarla ulaşım yapılabiliyor. Pamukkale ilçesine uzaklık 7 km’dir. Çeşitli ulaşım yolları ile Denizli’ye gelenler, Pamukkale üzerinden kaplıcaya ulaşabiliyor. Kırmızı renkli suyu birçok hastalık için şifa dağıtıyor. İyi geldiği hastalıklar şunlardır. İltihaplı romatizma hastalıklarına değil kireçlenme kaynaklı ağrılara iyi gelir. Kaplıca suyu az miktarda içildiğinde, mide ve bağırsak tembelliğini giderecek, dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır. Vücutta oluşan kasılmaları ve zihin yorgunluğunu giderdiği için fiziksel yorgunluğun ve uykusuzluk sorunun giderilmesine faydalı oluyor.
Eynal Kaplıcaları
Eynal kaplıcaları, Kütahya Simav ilçesindedir. Eynal kaplıca bölgesinde yapılan sosyal tesisler ile yerli ve yabancı turistlerin şifalı sulardan faydalanmaları sağlanıyor. Simav merkeze 4 km uzaklıkta buluna kaplıcalar, Balkanların ve Ortadoğu bölgesinin en büyük hamamlarından birisidir. 1967 yılında termal turizmine açılmıştır. Simav merkeze çok yakındır ve ulaşımlar, Simav belediye otobüsleri ile günlük tarife üzerinden sağlanıyor. Şehirlerarası otobüsler ya da özel araç tercih edenler önce Simav’a gelir ve kaplıcalara kolay ulaşır. Kaplıca suyu birçok hastalıklara iyi geliyor. İyi geldiği hastalıklar arasında, cilt hastalıkları, bronşit, kas ve iskelet hastalıkları yer alıyor. Hastalığın tedavisi için sıcak su içerisinde belirli süre kalınmalı ve yeterli sayıda seans tamamlanmalıdır. Su içerisinde bulunan bileşenler ve suyun sıcaklığı, kasların yumuşamasını ve gevşemesini sağlayarak, hareket kabiliyetini artırarak şifa oluyor. Şifa olabilmesi için kaplıca suyunun belirli ölçüde tüketilmesi ve sıcaklığın 35 derece civarında olması gerekiyor.
Ilgın Kaplıcası
Çok eski medeniyet dönemlerinden günümüze kadar aktif olarak kullanılan Ilgın kaplıcaları şifa dağıtmaya devam ediyor. Kaplıca suları hiçbir işleme tabi tutulmadan doğal olarak kullanılıyor. Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunuyor. Konya merkeze 90 km mesafede ve Konya – Afyonkarahisar yolu üzerindedir. Konya merkezden, Ilgın dolmuşları ya da Konya İzmir istikametine giden şehirlerarası otobüslerle gidilir. Ilgın kaplıcaları, renksiz ve kokusuz özelliğinin yanı sıra lezzetlidir. Banyo ve içme olarak kullanıldığında birçok hastalığa şifa oluyor. Şifa olduğu hastalıklar arasında şunlar yer alıyor. Hastalık nedeniyle aktivitesini kaybeden kas kütlelerinde yumuşama meydana getirerek hastalığın etkisini azaltıyor. Banyo yapıldığında ve içildiğinde deri hücrelerinin yenilenmesini hızlandırıyor. Lezzetli tadı ile sinir sisteminin yatışmasına ve ruhen rahatlamaya neden oluyor.
Karatay Termal Kaplıcaları
Konya, Karatay bölgesinde bulunan termal tatil köyü, yarım pansiyon hizmet veriyor. Termal kaplıca hizmetlerinden faydalanmak isteyenler, geniş bir alana kurulu tesis hizmetlerinden faydalanabiliyor. Konya merkeze 50 km ve Konya – Adana karayolu üzerindedir. Konya havalimanına ya da Konya şehirlerarası otogarına gelen yolcular, yine şehirlerarası taşıma sistemleri ile ulaşabiliyor. Özel araçları ile gitmek isteyenler Konya’dan Adana istikametine giderken 50. Km tesislere ulaşmış olacaktır. Termal suyun faydalı olduğu hastalıklar şunlardır. Romatizma, eklem rahatsızlıkları, bel ve boyun fıtığı, stres bozukluğu, cilt hastalıkları, kas sertliği, kan dolaşımı hastalıklarıdır.
Tuzla Kaplıcaları
Tuzla kaplıcaları, sahip olduğu geniş alanı ile her yıl binlerce misafir ağırlıyor ve Türkiye’nin en iyi kaplıcaları arasındaki yerini alıyor. İstanbul’un Tuzla ilçesinde yer alıyor ve ulaşımı oldukça kolaydır. Kaplıca sularının nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor. Kapalı ve açık havuzları ve otel hizmetleri ile tüm misafirleri memnun ediyor. Tuzla içmeler mevkiinde bulunuyor ve E-5 karayolu ile sahil arasında yer alıyor. Farklı seçeneklerle İstanbul’a gelenler Tuzla ilçesine ulaştıklarında kaplıcalara toplu taşıma araçları ile rahat ulaşım sağlayabiliyor. Tuzla kaplıcaları, hekim kontrolünde birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor. Nefes almayı zorlaştıran etkinlerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak hastaya rahatlama veriyor. Kaplıca suyu bileşenleri ile ciltte oluşan, akne, egzama, sedef gibi hastalıkların etkisini gidererek cilde canlılık veriyor. İltihaplı durum olmadığında, kireçlenmelerin açılmasını sağlıyor. Ortalama 15 günlük uygulama ile ağrıya neden olan baskıları azaltıyor ve egzersizlerle ağrılardan tamamen kurtulmayı sağlıyor. Tüm kaplıcalara, karayolu ile ulaşım sağlanıyor. Her kaplıcanın şifa olduğu birçok hastalık vardır. Kaplıca sularının faydaları şunlardır. Damar sertliği, felç, gut ve şişmanlık hastalıkları, böbrek taşları, hipertansiyon, sinir sistemi bozukluklarıdır.
Kozaklı Kaplıcası
Nevşehir, Kozaklı ilçesinde yer alan şifa kaplıcası, termal turizmin önemli merkezlerinden birisidir. Türkiye’nin en iyi kaplıcaları arasında sayılıyor ve kaynak suyu ile şifa dağıtmaya devam ediyor. Kalsiyum, sodyum, sülfat, klorür, bikarbonat ve radyoaktif bileşenlere sahip suyu ile termal turizme katkı sunuyor. Kaplıcalarda, kadın ve erkek bölümleri ayrıdır. Nevşehir il merkezine 90 km, Kayseri il merkezine ise 94 km uzaklıktadır. Kozaklı ilçesine ulaşımlar kara ve demiryolu ile yapılıyor. Kireçlenme: Doktor tavsiyesi ile belirli sayıda seans uygulandığında, eklemlerdeki yumuşama ve egzersizlerle kireçlenme etkisi gideriliyor. Kaplıca suyu, sakinleştirici etkisi ile kan dolaşımının hızlanmasını sağlıyor. Ciltte oluşan sorunların giderilmesini su içerisindeki bileşenleri ile sağlıyor.
Yoncalı Kaplıcaları
Kaplıca bölgelerinden birisi olan Kütahya iline 16 km mesafede bulunan yoncalı kaplıcaları, 42 °C sıcaklıktaki suyu ile şifa veriyor. Kaplıca suyu içerisinde, magnezyum, kükürt ve kalsiyum ile birçok hastalığa iyi geliyor. Yoncalı kaplıcalarının şifalı olduğu Selçuklular döneminden bu yana biliniyor. Kütahya merkeze 16 km uzaklıktadır ve Yoncalı merkezden belediye otobüsü ve dolmuşlarla kaplıcalara ulaşılıyor. Kaplıca sularında banyo yapıldığında, felç hastalıklarında hızla iyileşme görülüyor. Kaplıca suyu ile düzenli ve belirli süre banyo yapıldığında cilt üzerindeki yaraların ve lekelerin giderildiği görülüyor.
Kuzuluk Kaplıcaları
Kuzuluk kaplıcası, Sakarya, Akyazı ilçesinde ve Kuzuluk beldesindedir. Akyazı ilçe merkezine 9 km uzaklıktadır. Sakarya il merkezine 37 km uzaklıktadır ve ulaşımı kolaydır. Kuzuluk kaplıca sularının sıcaklığı çok yüksektir ve soğutma yapılmadan banyo için kullanılmamaktadır. Kuzuluk kaplıcalarının tarihi, Selçuklular dönemine kadar gidilebiliyor. Türkiye’nin en iyi kaplıcaları listesinde yer alıyor ve birçok hastalığa şifa oluyor. Kuzuluk kaplıcalarına, toplu taşıma ya da hususi araçlarla gidilebiliyor. Akyazı ilçe merkezine gelenler, kaplıca servisleri ile ulaşım sağlanıyor. Hususi araç ulaşımları ile Adapazarı Mudurnu yolu üzerinden ulaşım yapılıyor. Ortopedik rahatsızlıkların tedavilerinde, kaplıca suları egzersizlerin yapılmasını kolaylaştırarak iyileşmeyi sağlıyor. Cilt üzerinde oluşan istenmeyen görüntülerin giderilmesinde etkili oluyor. Kaplıca suyunun yüksek sıcaklığı ve oluşan buhar etkisi ile solunum yollarındaki tahrişlerin giderilmesini sağlıyor. Soğutularak içilebilir duruma getirilen kaplıca suları, böbreklerdeki taşların parçalanmasını ve hızla atılmasını sağlıyor.
Sivas Kangal Balıklı Kaplıca
Kangal balıklı kaplıcası, sedef hastalığı için şifa bulmak isteyenlerin özellikle tercih ettiği şifa merkezlerinden birisidir. Halk arasındaki ismi Yılanlı Çermik olarak biliniyor ve kaplıca suları içerisinde sazangillerden balık çeşitleri yer alıyor. Kaplıca suyu şifa özelliğini içerisindeki balıklardan yer alıyor. Su sıcaklığı 37 °C ve balıklarla şifa dağıtıyor. Balıkların en büyük özelliği dişlerinin olmaması ve insanlara zarar vermiyor. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Sivas il merkezine 98 km, Kangal ilçe merkezine 12 km mesafede ve Kavak köyü mevkiinde yer alıyor. Sivas merkezden toplu taşıma araçları ya da özel araçlarla ulaşım yapılabiliyor. Kangal balıklı kaplıcaları, havuz içerisinde balıkların uyguladığı tedavi ve içme suyu ile şifa olmaya devam ediyor. Su içerisinde yer alan selenyum maddesi ve balıkların ciltteki yaraları temizlemesi ile hızla iyileşme sağlıyor. Kangal balıklı kaplıca sularının şifalı olabilmesi için günde iki seans havuza girilmesi gerekiyor. Sabahları aç karına içildiğinde şifa etkisi daha hızlı görülebiliyor.
Yalova Termal Kaplıcaları
Roma döneminden günümüze kalan en önemli şifa kaynaklarından birisi olan Yalova termal kaplıcaları, Yalova il merkezine 12 km uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’nin en iyi kaplıcaları listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Yılın her dönemi yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Su sıcaklığı 62 °C’yi buluyor ve birçok hastalık için şifa kaynağı oluyor. Termal kaplıcalarına Yalova şehir merkezi üzerinden gidilir ve otogardan kalkan kaplıca servisleri 12 km sonra sizi kaplıcaya ulaştırır. Özel araçlarla ulaşımda çok kolaydır. Kaplıca suyunun bir litresinde 1 gramdan fazla mineral bulunması şifalı olmasını sağlıyor. Tedavi için önerilen hastalıklar şunlardır. Bronşit türü rahatsızlıkları, banyo ve içme yöntemi ile tedavi ediyor. Akne, egzama ve sedef türü hastalıkların hızla tedavi edilmesini sağlıyor. Yumuşak doku ve kireçlenme gibi rahatsızlıkları, uygulanan kür ve egzersizlerle ortadan kaldırıyor. Yalova termal kaplıca suları, çeşitli nörolojik hastalıkların tedavisi amacıyla da öneriliyor.
Yorumlar